Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea va merge în Austria

A șaptea călătorie apostolică internațională a papei Benedict al XVI-lea, unica în Europa în anul 2007, va fi în Austria între 7 și 9 septembrie, cu ocazia celor 850 de ani de la întemeierea sanctuarului de la Mariazell.

Va fi o vizită de trei zile bogată în evenimente de profundă semnificație, care va oferi și momente de întâlnire cu lumea culturii și societății civile. Vizita se va desfășura sub motoul: "Priviți la Cristos... și îmi veți martori".

După sosirea la Viena și ceremonia de bun venit, papa se va deplasa în Piața "Am Hof" din capitala austriacă pentru rugăciunea la Mariensäule - lângă coloana străjuită de statuia sfintei Fecioare - și un salut adresat credincioșilor. Dimineața, înainte de sosirea la sediul nunțiaturii apostolice, papa se va opri la monumentul pentru victimele austriece ale Holocaustului. În cursul după-amiezii, pontiful se va întâlni cu președintele Republicii Austriece și succesiv cu membrii corpului diplomatic, prilej cu care va rosti un discurs.

Sâmbătă dimineață, momentul culminant al călătoriei, va fi constituit de sfânta Liturghie celebrată la sanctuarul din Mariazell cu ocazia celor 850 de ani de la întemeiere. După solemna celebrare euharistică papa va lua prânzul cu membrii Conferinței Episcopale Austriece.

În cursul după-amiezii, papa va conduce recitarea Vesperelor în cinstea sfintei Fecioare împreună cu preoți, călugări, diaconi și seminariști austrieci. Seara, Benedict al XVI-lea se va întoarce la Viena. Duminică, 9 septembrie: la 9.45, papa, după procesiunea de la sediul arhiepiscopal la domul "Sfântul Ștefan", va celebra sfânta Liturghie și va recita antifonul "Angelus - Îngerul Domnului" în piața domului. După-amiaza, la ora 16.30, Sfântul Părinte se va duce în vizită la abația Heiligenkreuz - "Sfânta Cruce" unde va rosti un discurs, apoi se va duce la Wiener Konzerthaus, unde va avea o întâlnire cu voluntarii. În fine, transferul la aeroport pentru ceremonia luării de rămas bun și plecarea spre Roma, unde sosirea este prevăzută să aibă loc la ora 21.30.

Cu privire la prioritățile pastorale pentru Biserica și pentru episcopii din Austria în preajma vizitei Sfântului Părinte, cardinalul Christoph Schoenborn, arhiepiscop de Viena, a declarat la Radio Vatican: "În interiorul Bisericii - înainte de toate - există realitatea marii rețele a comunităților parohiale care au o mare vitalitate, dar și toate problemele ce derivă din lipsa de preoți și de tineri. Este vorba deci de a încuraja întreaga rețea a parohiilor din întreaga Austrie și acesta este unul dintre scopurile principale ale călătoriei Sfântului Părinte: de fapt, la Mariazell, au fost invitați, în primul rând, reprezentanții consiliilor pastorale ale parohiilor. Pentru ei, Sfântul Părinte va avea cuvinte explicite de încurajare. O altă provocare, de această dată din afara comunităților parohiale este, fără îndoială - aspectul misionar. L-am trăit în frumoasa noastră experiență a «Marii misiuni» a orașului Viena, din care au ieșit diferite inițiative misionare încă în curs. Și în acest domeniu ne așteptăm mult de la încurajarea Sfântului Părinte..."

Tinerii din Austria așteaptă cu nerăbdare sosirea lui Benedict al XVI-lea. Duminică, 12 august, la invitația episcopilor austrieci, a fost programat începutul unui pelerinaj internațional al tinerilor la sanctuarul marian Mariazell, care s-a încheiat în solemnitatea Adormirii Maicii Domnului.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat