Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu card. Christoph Schönborn

Papa a primit sâmbătă în Palatul Apostolic din Castel Gandolfo pe cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, însoțit de mons. Egon Kapellari, episcop de Graz -Seckau. Întâlnirea a avut loc la circa trei săptămână înainte de călătoria pastorală a lui Benedict al XVI-lea în Austria care se va desfășura între 7 și 9 septembrie având ca moto: "Priviți la Cristos... și îmi veți martori". În legătură cu această vizită, care se în înscrie în cadrul manifestărilor pentru cei 850 de ani de la fondarea sanctuarului de la Mariazell, redacția centrală Radio Vatican l-a intervievat chiar pe Schönborn.

• În preajma pelerinajului papei la Viena și la Mariazell Biserica austriacă apare foarte dinamică, foarte vivace. Se vorbește despre o retrezire după momentele dificile din anii trecuți.

Sunt mulțumit auzindu-vă spunând că există o mare retrezire. Nu toți văd astfel pentru că sunt și semne de oboseală, și aceasta nu atât în Biserică, dar în societate. Înregistrăm un fel de lipsă de "vânt" pentru a folosi limbajul călătoriei pe mare. Însă un lucru este adevărat: după ani foarte dificili asistăm la o conștientizare, la un simț al curajului mai explicit din partea creștinilor austrieci, care simt tot mai mult că societatea noastră are nevoie de evanghelie, de credință, de rugăciune... Dar, sincer vorbind, trebuie să spun și că nu știu dacă, în fața acestei provocări, suntem la înălțimea a ceea ce Domnul ne cere. El ne cere să mergem înainte, să ieșim afară din comunitățile noastre pentru a mărturisi evanghelia. Nu suntem încă îndeajuns misionari.

• Care sunt în acest moment prioritățile pastorale pentru Biserica și pentru episcopii din Austria?

În interiorul Bisericii - înainte de toate - există realitatea marii rețele a comunităților parohiale care au o mare vitalitate, dar și toate problemele ce derivă din lipsa de preoți și de tineri. Este vorba deci de a încuraja întreaga rețea a parohiilor din întreaga Austrie și acesta este unul din scopurile principale ale călătoriei Sfântului Părinte: de fapt, la Mariazell, au fost invitați, în primul rând, reprezentanții consiliilor pastorale ale parohiilor. Pentru ei, Sfântul Părinte va avea cuvinte explicite de încurajare. O altă provocare, de această dată din afara comunităților parohiale este, fără îndoială, aspectul misionar. L-am trăit în frumoasa noastră experiență a "Marii misiuni" a orașului Viena, din care au ieșit diferite inițiative misionare încă în curs. Și în acest domeniu ne așteptăm mult de la încurajarea Sfântului Părinte... "Mergeți și dați mărturie despre credința voastră!"

• Biserica austriacă are și o altă angajare prioritară, și anume cea a doctrinei sociale a Bisericii. Care sunt considerațiile Bisericii austriece asupra realității actuale și dinamicilor sociale ale țării?

Înainte de toate trebuie spus că societatea austriacă trăiește în această perioadă o bunăstare deosebită, poate neîntâlnită în istoria sa. Climatul social este destul de senin. De exemplu, nu mai sunt marile greve ca în trecut. Șomajul există, dar mult mai mic decât în alte țări. Trebuie să mulțumim lui Dumnezeu pentru această situație foarte favorabilă. Pe de altă parte însă, există unele situații preocupante. Prima este creșterea constantă și considerabilă a dezechilibrului dintre bogați și săraci. Numărul de persoane care trăiesc la limita cea mai de jos a bunăstării sau în pragul sărăciei este în continuă creștere. Acest fenomen este o consecință a globalizării, care, evident, în sine nu este negativă în toate aspectele sale - desigur, nu -, dar creează această situație care ne preocupă mult. Alt punct, ultimul dar nu cel mai mic, privește primirea vieții. Această mare rană există în multe țări europene, dar mai ales la noi, în Austria. Acceptarea vieții, atât în ceea ce privește începutul cât și sfârșitul ei natural, este pus în discuție din ce în ce mai mult. Deci pentru noi îngrijorarea este foarte mare. Biserica în acest domeniu este foarte activă, fie pentru a da ajutor femeilor în dificultate spre a primi propriul copil, fie pentru a favoriza alternativa eutanasiei. Vorbesc, în concret, despre rețeaua de case în care se acordă însoțirea necesară, umană și creștină, muribunzilor. Toate acest inițiative sunt de mult legate de Biserică și produc un efect pozitiv asupra societății.

• Care sunt așteptările austriecilor și în special ale catolicilor de la vizita papei?

Înainte de toate, încurajarea și întărirea în credință, pentru că aceasta a fost sarcina dintotdeauna a lui Petru: întărește frații tăi... Cred că, așa cum el însuși a spus la începutul pontificatului, Benedict al XVI-lea va veni între noi pentru a "arăta frumusețea credinței"; pentru a arăta cât este de frumos a-l urma pe Cristos. Noi așteptăm cu bucuria această încurajare.

Radio Vatican (18 august 2007)


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat