Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Impresii din Kenya

Doi jurnaliști ieșeni, Mihaela și Ninel Berneagă, au ajuns în luna iulie în Africa pentru a culege imagini și impresii despre munca preoților misionari ai Diecezei de Iași care lucrează în Kenya și despre viața comunității de acolo. Redăm primele impresii despre ce înseamnă să fii misionar la 8.000 km distanță de România.

Peste Kenya întunericul se așterne repede. Sigur, știam de la orele de geografie că la Ecuator ziua este egală cu noaptea, dar nu știam că practic într-un sfert de oră treci de la soare pe cer la beznă. E joi și e prima mea noapte în Deșertul Chalbi. Maikona, misiunea Diecezei de Iași, este, de fapt, o oază într-o mare de nisip și de pietre negre scoase cu mii și mii de ani în urmă din burta pământului, de vulcani astăzi stinși. Sunt deja patru zile de când am plecat din Iași și abia în seara asta am ajuns la destinație. Mi-e foame, sunt ruptă în două de oboseală, iar praful de pe drumurile de infern amestecat cu transpirația mă fac să mă simt pur și simplu încleiată. În aceste condiții mi-e greu să aleg între a mânca și a face un duș când părintele Eugen Blaj, parohul misiunii, îmi spune să mergem la rugăciune. "Deja?!", îmi spun în minte fugind totuși spre cameră pentru a schimba șlapii, în care mă lăfăiam după 11.000 de km, pe bocancii negri, deveniți portocalii de la praf, pe care deja îi urăsc.

Pornim pe întuneric. Curentul electric aici e un lux, chiar și în misiune, cu atât mai mult în colibele de nuiele împletite ale localnicilor. Ne însoțesc câteva măicuțe misionare venite aici din Mexic și vreo câțiva laici care lucrează și ei în misiune. În bezna din jur abia zăresc colibele pe lângă care trecem. Caut un drum, o cărare, o uliță, care nu există. Din când în când, mă împiedic de câte un bolovan și mă întreb în minte cum de părintele și ceilalți nu greșesc drumul.

După arșița de peste zi, peste sătuc, se așterne o boare de răcoare suflată de vântul puternic. Din colibele oamenilor, străbate către noi miros de fum. E ora la care oamenii de aici fac focul și mănâncă ceva. Grupul nostru crește pe măsură ce înaintăm. Se strâng în jurul nostru copii, ne ajung din urmă sau ne întâmpină și apoi ne însoțesc mai departe femei și bărbați. După vreun sfert de oră de mers, părintele se oprește. Explică în swahili ceva și-mi dau seama că ne prezintă doar când disting printre cuvintele cu o rezonanță total străină mie, numele noastre. Cineva, un chip negru pe care nu-l disting deloc în întuneric, ne întinde câte un scaun scund de tot, cu trei picioare. Ne așezăm și înainte de a apuca să ne dumirim lumea începe să cânte. Vocile sunt acompaniate de sunetele unei tobe care ritmează întregul cântec. Oamenii cântă cu forță și bat din palme. Linia melodică e armonioasă, se cântă chiar pe voci, iar cântarea se înalță perfectă spre cer, deși în jur nu e nici un dirijor, nu sunt nici foi cu versuri, nici caiete cu note înșirate pe portative.

Pentru prima dată părintele aprinde lanterna, învârtind viguros o manivelă menită să încarce bateria. O lipește aproape de Biblia pe care o luase cu el și începe să citească rar de tot, chiar răspicat. La lumina asta palidă, disting chipurile oamenilor din jur. În jurul nostru sunt o grămadă de copii care stau pe jos, direct pe pământ, îmbrăcați sumar, mulți dintre ei cu picioare goale ori purtând un simulacru de sandale confecționate din anvelopele de cauciuc ale mașinilor. Degetele lor sunt atât de murdare de praf încât abia le distingi unghiile. În spatele lor e o mulțime imensă de femei și bărbați care ascultă fără să clipească vorbele preotului... Lectura se întrerupe din când în când, fie din pricina vântului care mută foile, fie din pricina luminii care se stinge, dar revine în forță după ce preotul mai învârte de câteva ori manivela lanternei. Dacă n-ar fi vântul, te-ai sufoca de căldură, chiar și acum, în iulie, când aici este iarnă. Urmează o scurtă pauză, iar apoi un nou cântec. Toba răsună din nou. Ritmul e atât de antrenant încât, deși nu înțeleg nimic, încep să bat și eu din palme. Nu țin pasul cu ei din prima. Și abia atunci înțeleg că, pentru a fi în ritm, trebuie să trag coatele în spate și abia apoi să duc brațele în față și să-mi lovesc palmele. În cântecul acesta care-mi electrizează corpul punându-mi și picioarele în mișcare, înțeleg pentru prima dată cum e să te rogi dansând. Greu de descris în cuvinte, dar pur și simplu superb!

Urmează apoi o scurta predică. Părintele spune ceva, iar catehetul traduce totul în limba tribului. Aveam să aflu mai târziu că, deși e limbă națională, swahili e vorbită și înțeleasă doar de cei care merg la școală. În rest, fiecare trib vorbește limba lui. Și numai în Kenya sunt peste 70 de triburi. După această minipredică făcută cu voce caldă și zâmbetul pe buze, urmează o rugăciune a credincioșilor. Din fața, din spate, din stânga și din dreapta se aud vocile unor oameni care imploră mila Domnului. Mă întreb în minte oare ce-i spun lui Dumnezeu oamenii ăștia a cărora avere, inclusiv casa de nuiele, încape pe cocoașa unui dromader? Oare ce-i cer? Oare pentru ce-i mulțumesc? "Înainte de orice, se roagă pentru pace. Apoi se roagă pentru copiii lor, pentru capre, cămile. Se roagă să plouă", avea să-mi explice părintele mai târziu. "Dacă au aceste lucruri - copii, capre, cămile și ploaie -, oamenii de aici se consideră deja extrem de bogați. Și sunt foarte fericiți!", adaugă părintele Eugen. În trei săptămâni cât am stat acolo, în Maikona, aveam să înțeleg pe deplin acest lucru. Și, într-un fel, aveam chiar să-i invidiez pentru libertatea, lipsa de încordare și seninătatea cu care trăiesc o viață simplă, dar frumoasă.

Noi și noi cântece se aud în adunarea noastră, unele însoțite și de mișcări ale mâinilor în sus, în jos, la dreapta și la stânga, pe care toți le fac simultan. Și preotul, și maicile cântă și bat din palme, dansând în rând cu ei. După mai bine de o jumătate de oră de cântece și rugăciuni, părintele ne roagă să le adresăm câteva cuvinte. Ele vor fi traduse rând pe rând în cele două limbi. Le spun că ani în șir am încercat să-mi imaginez Maikona, dar că o dată ajunsă aici o descopăr infinit mai frumoasă decât mi-o puteam închipui. Ninel le spune că e cea mai frumoasă biserică în care a intrat vreodată pentru a face o rugăciune. Într-adevăr, suntem sub cerul liber, înconjurați de milioane de stele. N-am văzut un asemenea cer înstelat niciodată în viață. E o asemenea splendoare în jur încât mai toată rugăciunea am stat cu capul aplecat pe spate până simțeam că-mi amorțește gâtul cu totul, dar fără să mă satur. Oamenii ne aplaudă, ne urează bun venit și încep să cânte din nou.

La un moment dat, părintele ne face semn să ne ridicăm. Plecăm spre parohie în cântecul oamenilor. Vocile lor umplu de viață deșertul tăcut în care până să ajungi aici cu greu ți-ai putea imagina că trăiește cineva. Vegheați de sus, din cer, de Crucea Sudului, o grupare de stele în forma crucifixului, pe care în emisfera sudică o identifici clar chiar și fără să ți-o arate nimeni, refacem drumul spre parohie. Lăsăm în urmă, tot mai palid, cântecul creștinilor care-și încheie ziua de muncă. Deși pare greu de crezut, Dumnezeu există până și-n pustietatea asta a deșertului în care peste zi soarele arde tot, iar o cană de apă valorează mai mult decât greutatea ei în aur. Eu personal l-am întâlnit prima dată în acea noapte și aveam să-l reîntâlnesc în toate cele care au urmat.

Mihaela Osoianu Berneagă


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat