Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sibiu: Pregătiri pentru Adunarea Ecumenică

Cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană de la Sibiu, din perioada 4-9 septembrie 2007, având ca temă: "Lumina lui Cristos luminează tuturor. Speranță pentru reînnoire în Europa", se apropie cu pași repezi. Ne mai despart doar două săptămâni până la marele eveniment. Tema mai sus-amintită a fost aleasă de comitetul comun CBE (Conferința Bisericilor Europene) și CCEE (Consiliul Conferințelor Episcopale Europene). Adunarea va fi găzduită pentru prima dată de o țară cu populație majoritar ortodoxă și va constitui, cu siguranță, un moment de referință în viața poporului român.

Istoria acestui itinerar ecumenic este prezentată într-un ghid de 88 de pagini realizat de Radio Vatican, ghid care punctează evoluția acestui eveniment. Punctul de plecare a fost anul 1983, la Vancouver (Canada), unde, la Adunarea Consiliului Mondial al Bisericilor, s-a lansat apelul ca toate Bisericile să se implice în favoarea dreptății, a păcii și a integrității creației. Astfel s-a încurajat convocarea unei adunări ecumenice de pace la care să participe Bisericile din toate țările semnatare ale Actului Final de la Helsinki, din anul 1975. Inițiativa a dat rod prin adunarea de la Basel (15-21 mai 1989), oraș elvețian cu amprentă protestantă, numită Conferința Europeană "Dreptate și pace", și care a reunit 700 de delegați din toate țările europene.

Următoarea etapă a fost Cea de-a Doua Adunare Ecumenică, desfășurată la Graz (23-29 iunie 1997), oraș austriac cu o populație majoritar catolică, tema întâlnirii fiind: "Reconciliere - dar al lui Dumnezeu și izvor de viață nouă". La reuniune au participat 700 de delegați oficiali din 124 de Biserici membre ale Conferinței Bisericilor Europene. La această adunare a fost elaborat documentul numit "Charta oecumenica", semnat la Strasbourg la 22 aprilie 2001.

La adunarea de la Sibiu va fi dezbătut documentul elaborat la adunarea precedentă. De aceasta dată accentul se va pune pe persoana Mântuitorului Isus Cristos (In 8,12), făcându-se referire la simbolul luminii, cu importanță deosebită pentru toate religiile creștine. Subtitlul temei are ca scop sublinierea rolului important pe care creștinismul poate să-l joace în Europa de astăzi. De aceea, tema principală va fi abordată în cadrul a trei subteme pe parcursul a trei zile:
1. Lumina lui Cristos și Biserica (Miercuri, 05.09.2007);
2. Lumina lui Cristos și Europa (Joi, 06.09.2007);
3. Lumina lui Cristos și lumea (Vineri, 07.09.2007).

Programul include, în după amiaza fiecărei zile, și diverse evenimente și forumuri pe următoarele teme de actualitate:
1. Unitate, spiritualitate, mărturie;
2. Europa, religii, migrații;
3. Creație, justiție, pace.

Participanții se vor putea înscrie la unul din aceste forumuri, care se vor desfășura în diferite locații: Cortul mare special instalat în centrul orașului, Casa de Cultură a Sindicatelor și Biserica Evanghelică.

Duminică, 9 septembrie 2007, întrunirea de la Sibiu se va încheia cu o sesiune finală solemnă.

Din partea Bisericii Catolice din România vor participa oficial 30 de delegați. De la Iași va participa Preasfințitul Petru Gherghel, care va avea și o intervenție. De asemenea, va mai participa pr. Iosif Dorcu, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism și Dialog Interreligios și prof. Fulvina Blânda, membră a Consiliului Pastoral.

O caracteristică a Adunării Ecumenice de la Sibiu o reprezintă faptul că este un proces în patru etape ce intenționează să ilustreze, în mod simbolic, un pelerinaj al întâlnirii diferitelor tradiții creștine, cu bogăția specifică fiecăreia și să descopere rădăcinile creștine ale Europei. Astfel, prima etapă s-a desfășurat la Roma în ianuarie 2006, a doua etapă au constituit-o întâlnirile naționale, iar a treia etapă a avut loc în orașul german Lutherstadt-Wittenberg. Aceste trei etape au reprezentat întrunirile premergătoare. A patra etapă este cea care se va desfășura la Sibiu, unde vor participa 2.500 de delegați ai Bisericilor și Conferințelor Episcopale din Europa. În paralel, alte întâlniri între creștini vor fi organizate în toate orașele europene și vor include conexiuni video și audio cu Sibiul.

Marea manifestare ecumenică de la Sibiu este organizată de Conferința Bisericilor Europene cu sediul la Geneva și de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene cu sediul la Saint Gallen, Elveția. Adunarea va debuta cu un mesaj al papei Benedict al XVI-lea, mesaj care urmează a fi citit de către reprezentantul Vaticanului, cardinalul Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical Pentru Promovarea Unității Creștinilor și ministru de Externe al Vaticanului.

Speranța tuturor este ca întâlnirea ecumenică din septembrie, să fie o mărturie pe care creștinii bătrânului continent o dau în fața celorlalți europeni și în fața întregii lumi, mai ales în contextul provocărilor pe care lumea de astăzi le pune în fața celor care își fundamentează întreaga lor credință pe Cristos, lumina lumii.

Prof. Fulvina Blânda


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat