Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Săveni

Episcopul Petru Gherghel a făcut o vizită canonică în satul Săveni în zilele de 11 și 12 august 2007, împreună cu pr. Lucian Păuleț, cancellarius, și pr. Eduard Farcaș din Iazu Vechi.

Străzile au fost îmbietoare datorită ornamentelor, însă la biserică oamenii puțini, iar corul lipsea cu desăvârșire. Am urmărit mașina episcopului din depărtare și mă uitam pe străzi, dar ele erau pustii. Știam că ora 7 era una cât se poate de nepotrivită pentru o manifestare religioasă, la acea ora vin vacile de la cireadă și... asta e. O altă oră era din cale-afară și mai nepotrivită. De fapt am făcut tot felul de experimente în privința orei celebrării sfintei Liturghii.

Larisa și Claudiu au fost pilonii de bază la această întâmpinare. Mă uitam spre Larisa și aveam emoții: dacă va scăpa colacul acela imens pe care îl ținea în mână de ceva vreme? Și totuși a rezistat eroic. În parohie am făcut un pic de repetiții și ea a prins repede. La fel și Claudiu, copleșit de emoție, a uitat să-i mai dea flori episcopului și le-a păstrat pentru el.

A urmat recitarea Rozariului și un cuvânt de "Bine v-am găsit" al episcopului nostru. Încet, încet, lumea ocupa băncile din biserică și la Liturghia de la ora 20.00 băncile mai mai dădeau pe dinafară.

A doua zi la ora 8.30 am celebrat sfânta Liturghie la filiala Iazu Vechi, bisericuța fiind aranjată elegant ca în zi de sărbătoare.

La ora 11.30 a avut loc sfânta Liturghie solemnă, iar după Liturghie episcopul s-a întâlnit cu tinerii din sat.

Seara, pr. Lucian a celebrat sfânta Liturghie a copiilor urmată de adorația euharistică. În bănci copiii nu mai aveau răbdare și râuri de transpirație ne înecau fața. Am primit binecuvântarea finală și am cântat un "La mulți ani" pentru păstorul nostru și pentru toți cei prezenți și absenți.

Am reținut din această vizită pastorală curajul și îmbărbătarea pe care ni le-au transmis episcopul nostru: "Nu te teme, turmă mică"... Într-adevar, dacă vom fi uniți, vom deveni o forță, vom fi puternici și nimic nu va putea să ne cucerească, pentru că deja suntem cuceriți de Isus!

Pr. Cristian Ciobancă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-12 august: Vizită pastorală în Parohia Săveni.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat