Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Răsăritul cercetășiei

Răsăritul soarelui care este simbol al binecuvântării lui Dumnezeu, al vieții, al bucuriei și al speranței a fost ales ca referință pentru "răsăritul cercetășiei". Data de 1 august, ziua când a început primul campus scout organizat de Robert Baden-Powell în 1907, a fost acum ziua începutului celui de-al doilea secol scout, iar ora 8, în mod excepțional, ceasul reînnoirii promisiunilor cercetașilor din toată lumea.

În unire cu scoutiștii de la Jamboreea din Anglia, cu cei de la Roma din jurul Sfântului Părinte papa și cu toți ceilalți răspândiți în toată lumea, cercetașii catolici din ASCRO la București, în cadrul sfintei Liturghii prezidate de Excelența sa episcopul Cornel Damian, au intrat în noul secol cerând ajutorul lui Dumnezeu pentru a-și împlini angajamentele. În biserica "Adormirea Maicii Domnului", cercetașii gazdă, împreună cu cei de la catedrala din București, cu reprezentanți din Moldova și cu secretarul organizației naționale au împărțit bucuria evenimentului cu patru grupuri de scoutiști catolici din Italia, un grup din Franța și bineînțeles preoții și laicii prezenți.

În cuvântul său, Preasfințitul Cornel, după ce a găsit în cuvintele Evangheliei și în viața sfântului Alfons de Ligouri învățături utile cercetașilor, a citat aprecierile papei care observă că "de un secol scoutismul face o formare integrală membrilor săi" și că idealul cercetășesc oferă un sistem de educație, viață în echipă, slujire celor mici, contact cu natura, jocuri, acțiune și aventură. Acest ideal este îmbogățit de valorile credinței catolice așa încât, după cum aprecia însuși Baden-Powel, citat de Sfântul Părinte, chiar de la început întâlnirea cu credința catolică "s-a dovedit fecundă și providențială", constituind o școală a creșterii pentru creștini autentici și un izvor de spiritualitate genuină. Acestea sunt premisele trecutului ce-i obligă pe cercetașii de azi să ducă ștafeta mai departe. De aceea s-a solicitat de la Creatorul a toate harul de a putea dărui "băieților și fetelor de astăzi o educație care să le formeze o personalitate puternică, bazată pe Cristos și dornică de a trăi pentru idealurile înalte ale credinței și solidarității umane".

O dată cu saluturile de la începutul Liturghiei, pr. dr. Alois Hîrja, asistentul spiritual al ASCRO, a prezentat pe scurt "conștiința" pe care cercetașii catolici ar fi normal să o aibă cu această ocazie. "Într-o societate marcată de tensiuni profunde, într-un context de neîncredere și violență, cercetașii sunt nu numai "moștenitori și protagoniști ai unei mari aventuri educative", dar și "colaboratori prețioși ai Bisericii în misiunea sa educatoare, pentru a-i orienta pe copii și pe adolescenți spre orizonturi de speranță și de reînnoită încredere în frumusețea vieții și a slujirii fraților, pentru a-i face să redescopere sensul istoriei și să redobândească încrederea în om". Esențial este "sensul responsabilității pe care pedagogia scout îl trezește pentru a forma la o viață de caritate și disponibilitate în slujirea aproapelui". Liderii alături de utilizarea metodologiei și a intuițiilor fondatorului, a principiilor scoutismului și a entuziasmul găsesc un ajutor puternic la Isus "Cristos, în mod deosebit prin sacramentele Euharistiei și Iertării" precum și celelalte realități creștine esențiale.

"Când omul se străduiește să fie fidel promisiunilor sale, le-a spus papa, Domnul însuși întărește pașii săi". În acest spirit tuturor cercetașilor "vânătoare bună, aventură fericită, cale bătută!

Pr. dr. Alois Hîrja


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat