Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj la Cacica 2007

În zilele de 14 și 15 august, la Cacica au fost mii de pelerini, care s-au rugat, au participat la sfintele Liturghii, au ascultat și meditat cuvântul lui Dumnezeu și predicile ținute, au făcut Calea crucii, s-au spovedit și mulți dintre ei s-au reîntors spre locurile lor reînnoiți sufletește. În afara celor din România, la Cacica au fost prezenți pelerini din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia... Printre autorități: ambasadorul Poloniei.

Un punct important din programul sărbătorilor a fost pelerinajul tinerilor. Tinerii, într-un număr mare (peste 350), l-au așteptat pe episcopul de Iași la circa 5 km de Cacica. Primind binecuvântarea, au parcurs drumul spre sanctuar, cântând și recitând sfântul Rozariu. Au participat, la pelerinajul pe jos, alături de tineri, preoți și călugărițe.

În momentul când tinerii pelerini au ajuns la sanctuar tocmai se încheia sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului prezidată de PS Petru Gherghel, Liturghie care începuse la ora 12.00.

Episcopul de Iași i-a felicitat pe cei care au venit în pelerinaj pe jos, precum și pe cei prezenți, pentru a se ruga. Făcând referință la scrisoarea pastorală semnată înainte de pelerinaj episcopul le-a spus: "Vă invităm să vă adăpați sufletul cu darul lui Isus ce-l promite celor ce întâlnesc pacea - «Pacea mea o dau vouă!» -, vă invităm să simțiți milostivirea divină, în sacramentul sfintei Spovezi, sacramentul iertării și al reconcilierii, și la împărtășirea cu însăși viața divină, în sacramentul Euharistiei".

Dimineață, la ora 10.00, fusese o celebrare penitențială, iar la ora 16.00 Calea sfintei cruci urmată de o adorație euharistică.

Sfânta Liturghie de la ora 18.00, la fel ca în anii precedenți, a fost animată de tineri. Liturghia a fost prezidată de pr. Ioan Ciuraru, provincialul provinciei franciscane "Sf. Iosif" din Moldova. Predicatorul de anul acesta, pr. Marius Bâlha, din OFMConv., i-a încurajat pe tineri s-o ia pe Maria ca model.

Privegherea mariană de la ora 22.00 a constituit pentru toți pelerinii apogeul ajunului sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Procesiunea cu lumânări, rugăciunea Vesperelor, sfântul Rozariu și multe cântece mariane s-au înălțat din sufletele pelerinilor, în ciuda ploii care numai voia să se oprească. Celebrarea a fost condusă de PS Aurel Percă. Mai mulți tineri au aprins lumânările de la lumânarea sfințită de episcop și apoi au împărțit lumină mulțimii. Predicatorul a vorbit despre lupta pe care trebuie s-o ducem cu păcatul. În luptă o avem alături pe Maria pe care putem s-o invocăm prin rugăciunea Rozariului.

În ziua de hram, 15 august, au avut loc, la ora 06.00, sfânta Liturghie în limba română; la ora 07.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Pr. Anton Diacu care a activat la Satu Mare a prezidat Liturghia în limba maghiară la ora 08.00. La ora 09.15 s-a celebrat sfânta Liturghie în limba polonă, iar la aceeași oră, pr. Johann Proschinger a prezidat sfânta Liturghie în limba germană.

În centrul zilei de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, a stat Liturghia de hram celebrată la ora 11.00, de PS Aurel, care în aceeași zi și-a sărbătorit și aniversarul. Au concelebrat peste 70 de preoți. Excelența sa a dezvoltat ideea bucuriei sărbătorii Adormirii Maicii Domnului ca semn și speranță pentru noi; în Maria Dumnezeu a ridicat și trupul nostru, în Maria contemplăm desăvârșirea mântuirii. Liturghia a fost transmisă și la Radio Iași. Preasfințitul a încurajat bolnavii și persoanele în vârstă care de acasă ascultau Liturghia. I-a îndemnat pe toți să se străduiască să se asemene tot mai mult cu Maria.

La final, după ce au fost binecuvântate florile și obiectele religioase cumpărate de pelerini, episcopul auxiliar a pus o placă de marmură neagră în piața care va fi construită în fața sanctuarului și va purta numele papei Ioan Paul al II-lea. Piatra a fost sfințită în ziua precedentă de PS Petru Gherghel. Prin grija autorităților centrale și locale, prin grija părintelui paroh și a Comunității "Dom Polschi" din Bucovina Cacica va avea o piață și un bust al papei.

Peste treizeci de preoți au ajutat la spovezi și la distribuirea sfintei împărtășanii. Tineri din Acțiunea Catolică și din Scout s-au implicat în organizare.

Ce a însemnat sărbătoarea de anul acesta? "Bucurie, speranță, încredere, mulțumire...", a răspuns pr. Romuald Bulai, parohul comunității. "Acestea sunt sentimentele pe care le nutresc cei care se adresează în rugăciune preasfintei Fecioare Maria în sanctuarul din Cacica".

Ca și în ceilalți ani, anul acesta Dumnezeu a revărsat multe haruri la Cacica. Numărul mare de spovezi, sfintele Liturghii, predicile speciale, precum și numărul mare de pelerini, toate acestea arată că Maria ne vrea alături de Fiul ei. Dumnezeu a vorbit multor inimi, iar icoana Maicii Domnului, copie fidelă a celei de la Czestochowa, a îndreptat privirile multor pelerini spre cea care este "plină de har" pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Documentul depus la temelia viitoarei piețe

În numele Domnului. Amin.

Spre mai marea slavă a lui Dumnezeu, spre cinstea și venerația Preacuratei Fecioare Maria, "Maica Domnului de la Cacica". Spre pioasa aducere aminte a venerabilului papă Ioan Paul al II-lea, papa cel Mare și marian.

În anul Domnului 2007, ziua de 15 august, fiind suveran pontif Benedict al XVI-lea, nunțiu apostolic de București și Chișinău arhiep. Jean-Claude Périsset, președinte al României dl. Traian Băsescu, prefect al județului Suceava dl. Orest Onofrei, președinte al Consiliului Județean dl. Gavril Mîrza, președinte al Uniunii Polonezilor din România dl. deputat Ghervazen Longher, primar al comunei Cacica dl. Crețu Zaharia,

Cu participarea unui mare număr de pelerini, preoți, persoane consacrate, seminariști și credincioși veniți din toate părțile țării și din străinătate, în cadrul celebrărilor hramului sanctuarului marian din Cacica, Bazilica Minor, "Adormirea Maicii Domnului" 2007,

S-a binecuvântat și așezat piatra de temelie la lucrările pieței dedicate marelui papă Ioan Paul al II-lea, cu inscripția și deviza pontificatului său: "Totus Tuus".

Confirmat și parafat azi,
azi, 15 august 2007

Petru Gherghel,
episcop de Iași

Pr. Romuald Bulai,
paroh de Cacica

PS Aurel Percă,
episcop auxiliar de Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-15 august 2007: Pelerinaj la Cacica 2007


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat