Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bijghir: Revărsarea Duhului Sfânt prin Mir

PS Aurel Percă a administrat în ziua de 12 august 2007 sacramentul Mirului la 165 de candidați din Parohia Bijghir.

Duminică, 12 august 2007. Emoții mari. Forfotă multă. 165 de candidați, după 40 de zile de intensă pregătire, au format două șiruri pentru a merge în întâmpinarea episcopului.

La 10.30 au pornit împreună cu pr. decan Vasile Rediu spre locul unde trebuia să sosească Preasfințitul Aurel Percă. Nu după mult timp, escortat de călăreți, episcopul a ajuns la punctul de întâlnire, unde a fost primit călduros de întreaga comunitate. După ce a binecuvântat creștinii, Preasfințitul s-a îndreptat spre biserică, unde s-a pregătit pentru sfânta Liturghie.

La ora 11.00, în sunetul clopotelor și a glasurilor copiilor care cântau entuziasmați, 17 preoți, alături de PS Aurel, s-au îndreptat spre grota din curtea bisericii, pentru celebrarea sfintei Liturghii.

La predică, episcopul a dialogat cu candidații la sfântul Mir, testându-le cunoștințele și pregătirea în vederea primirii acestui sacrament.

După ce s-au lepădat de cel rău și după ce și-au mărturisit credința în Dumnezeu, candidații au fost unși pe frunte cu ulei sfințit pentru a confirma și întări rugăciunea de consacrare și de impunere a mâinilor ce a precedat momentul.

La finalul Liturghiei, pr. decan Vasile Rediu a mulțumit Preasfințitului pentru că a mijlocit revărsarea Duhului Sfânt. Mulțumirile s-au îndreptat spre autoritățile civile, primar și viceprimar, spre Guvernul României care a sprijinit biserica aflată în renovare, spre preoții prezenți la celebrare,precum și spre credincioșii care au participat. Un gând special s-a îndreptat care cei care au venit de pe meleaguri străine în satul natal și au susținut financiar lucrările la biserică.

Ca o surpriză și un semn de prețuire, proaspeții miruiți au cântat Preasfințitului cântecul "Ciobănaș cu trei sute de oi", oferindu-i un dar pe măsură: un caș de zece kilograme.

O tânără a ținut un discurs în numele tuturor celor care l-au primit pe Duhul Sfânt, mulțumind Preasfințitului pentru acest mare dar al Duhului Sfânt.

Cu această ocazie, Preasfințitul a binecuvântat mai multe statui aduse recent din Polonia pentru biserică, reprezentând Maica Domnului, inima lui Isus și pe sfântul Anton. Au fost sfințite și cinci icoane recent terminate, reprezentând pe sf. Mihail, pe fer. Ieremia, pe sf. Anton de Padova, pe sfântul Gheorghe și alte subiecte.

Candidații la Mir au purtat în mâini flori, iar în piept au avut o inimioară pentru a marca momentul grandios. Florile în timp își vor pierde din frumusețe, dar semințele darurilor Duhului Sfânt sperăm să încolțească în inimile lor, pentru a dar rod în familie și în ogorul Domnului. Inimioarele din piept au fost un simbol al lăcașului special oferit Duhului Sfânt.

Pr. Marius Catrințașu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 august: Bijghir: Revărsarea Duhului Sfânt prin Mir


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat