Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Campus pentru copii

"Vara împreună" a fost deviza campusului pentru copii desfășurat în perioada 6-11 august 2007 la Luizi-Călugăra, cu participarea a peste 200 de copii din localitate, organizator fiind pr. Marius Vătămănelu.

"Ce repede mai trece timpul!" Cunoaștem cu toții această expresie, pe care o rostim în gând sau cu voce tare, ori de câte ori am voi ca o experiență frumoasă să nu se încheie, ci să se prelungească. Dar timpul "merge" înainte și nici noi nu ne oprim! Credem că vor mai fi și alte momente frumoase în viața noastră care ne vor aduce la fel de multă bucurie!

Sâmbătă, în jurul orei 14.00, am încheiat activitatea noastră pentru copiii din sat - "Vara împreună". A fost o săptămână cu după-amiezi pline de activități, cu momente de creativitate (lucru manual), cu jocuri distractive și pline de viață, cu dansuri, cu bucuria de a sta împreună și de a învăța lucruri noi pentru a trăi bine. Spun asta pentru că, în definitiv, toți am avut câte ceva de învățat, fie copiii care au participat într-un număr numeros (în jur de 200), cât și noi animatorii.

Anul acesta am ales "Pinocchio" ca povestioară călăuzitoare pentru cateheză. Această păpușă de lemn "creată", cioplită de bătrânul Gepetto, a captat atenția copiilor. Iar acest lucru a fost posibil pentru că animatorii au pus mult suflet în punerea pe scenă, în dramatizarea istorioarei, prin viața pe care ei au dat-o fiecărui personaj în parte.

Pentru început, copiii s-au putut recunoaște în ștrengăriile lui, în neascultarea sa față de tatăl său. Au putut vedea, privind la exemplele negative date de vulpe și de motan, unde se poate ajunge dacă se ascultă de cei care vor să îi îndemne să nu învețe la școală, să nu asculte de cei mai mari. Orice acțiune își are consecințele sale!

Din fericire istorioara a fost presărată cu tot felul de personaje pozitive care l-au îndemnat pe ștrengarul Pinocchio să meargă pe drumul cel bun: greierașul, zâna cea bună, păpușarul Mănâncă foc și altele.

Sfârșitul istorioarei și al tuturor peripețiilor lui Pinocchio a scos în evidență că nimic nu se face fără efort și că un copil devine cu adevărat bun atunci când sufletul său este cu adevărat generos, îi ajută pe cei din jurul său și ascultă de toți aceia care-l îndeamnă la bine! Iar copiii au înțeles aceasta, întrucât reiese clar din discuțiile și catehezele care au avut loc în clasele lor.

Creativitatea a jucat și ea un rol important în programul nostru, fiind trecută la momentul "lucru manual". Copiii au desenat, au colorat, au făcut tot felul de figurine. S-a pus mult suflet la această activitate, au fost interesați cu adevărat să facă lucruri frumoase! Cine știe, poate la anul vom acorda un spațiu ceva mai mare. Arta, da, are nevoie de timp suficient!

Un alt punct forte a fost acela al jocurilor. Fie că ele s-au desfășurat în sălile de clasă ori afară, veselia a fost la ea acasă. Mai mici sau mai mari, copiii s-au distrat de minune prin jocurile făcute! Fie că a fost vorba de clasicele "Frații", "Chimița" sau de cele mai noi cu apă, au avut un efect excelent! Sperăm ca pe viitor să găsim și altele, pentru ca să se simtă cei mici și mai bine!

Ce s-ar face românul nostru dacă nu ar dansa? Se spune că petrecerea fără muzică este ca mămăliga fără sare! Nu puteam să nu includem în programul nostru și un moment pentru dansuri și bansuri. Indiferent că a fost vorba de muzică populară, cu hore și sârbe, de muzică dance românească ori străină, copiii și adolescenții noștri nu au stat deoparte. Fiecare, în funcție de experiența în domeniu, a dansat pe săturate, transpirația fiind semnul concret că nu au lăsat să piardă acest prilej prețios de a se simți bine!

După bine meritata pauză s-a trecut la învățarea imnului pentru "Vara împreună" de anul acesta. L-am numit "Învață-ne, Isuse", pentru că, fiind prietenul copiilor, îi învăță doar lucruri bune, dacă vor asculta de cuvintele sale! A urmat repetarea cântecelor pentru Liturghie. Apoi, pentru că activitatea noastră s-a încheiat în fiecare seară cu sfânta Liturghie celebrată în capela din Osebiți, și până acolo am avut de mers pe jos mai bine de 15 minute, copiii au învățat și câteva cântece de drumeție. Acestea au întreținut atmosfera pe drum, fiecare grup/clasă cântând cât putea de tare!

Și cum ceea ce s-a realizat în fiecare zi nu ar fi fost posibil fără ajutorul Tatălui ceresc, Liturghia a fost cel mai potrivit moment pentru a ne arăta recunoștința noastră față de marea sa bunătate. La rândul său, Dumnezeu ne-a vorbit tuturor prin lecturile sfinte, arătându-ne cum putem să facem binele: fiind generoși cu toți aceia pe care-i întâlnim!

"Zilele au trecut prea repede", spuneau copiii, și e adevărat! Mai ales după ce am încheiat cu ultima zi! Ar fi voit să mergem la pădure, în mijlocul naturii, dar ploaia, chiar dacă o așteptam de mult, ne-a cam stricat planurile. Nu-i nimic, ne pricepem la schimbări de planuri! Am hotărât ca Liturghia de încheiere, piesele pregătite de fiecare clasă și dansurile finale să aibă loc la surori, în casa lor de la "Trei Cruci".

Liturghia a fost recunoștința copiilor pentru aceste zile, pentru că au învățat că totul este darul lui Dumnezeu și că el merită toată recunoștința noastră! Programul pregătit de fiecare din cele șapte clase care au participat a fost pregătit foarte bine, aplauzele primite fiind o recunoaștere și o răsplată pentru efortul depus. Dansurile? Aici nu putem spune decât că a fost o distracție în toată regula! Având surorile o sală foarte încăpătoare, a fost spațiu suficient pentru ca toți copiii să joace, să țopăie. În cercuri mai mici ori mai mari, copiii au dansat împreună, s-au simțit bine!

Ei, dar orice început are și un sfârșit! Și nu puteam să încheiem înainte de a le mulțumi animatorilor, în numele copiilor, pentru tot ceea ce au făcut, ca aceste zile să fie așa de minunate. În spatele acestei săptămâni se ascunde trudă, pregătirea programului, repetiții, pentru a oferi copiilor un program educativ și religios reușit.

Mulțumesc tuturor animatorilor împreună și fiecăruia în parte! Mulțumesc tinerilor din sat, fratelui Petrică, surorilor Mihaela și Vincenția, ca și seminariștilor. Fără ei copiii ar fi fost privați de aceste momente reușite. Iar copiii din sat,să recunoaștem, merită pe deplin angajamentul lor! Dumnezeu să le răsplătească cum știe mai bine!

"Vara împreună" din acest an a fost frumoasă și distractivă, unică. Sperăm că și cea de anul viitor, pe care copiii o așteaptă deja, să fie și mai reușită, mai bine realizată. Până atunci însă Domnul să ne ajute să fim buni și generoși cu toți cei pe care-i întâlnim, așa cum Pinocchio a înțeles că trebuie să fie!

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea la adresa: www.luizicalugara.ofmconv.ro

Pr. Marius Vătămănelu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat