Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica 2007: Scrisoare pastorală

Pelerinajele și sanctuarele, "locuri de pace și milostivire divină"

Dragi și iubiți credincioși,
Dragi fii și fiice ale Maicii Domnului
,

Multe sunt locurile și spațiile de pe pământ, pe care Dumnezeu le-a îndrăgit și s-a aplecat spre ele. Istoria mântuirii este plină de astfel de locuri, începând cu paradisul pământesc, cu arca lui Noe și cu pământul făgăduinței, cu Țara Sfântă, cu Nazaretul și Ierusalimul, cu locul sacrificării marilor martiri, cu Roma și Efes din Asia Mică, cu Lourdes și Fatima, cu Czestochowa și Radna... Credința ne face să ne întâlnim cu locurile predilecției lui Dumnezeu identificate într-o salbă binecuvântată de centre și sanctuare de aduceri aminte ale faptelor minunate ale lui Dumnezeu și de întâlnire vie cu sacrul, cu Duhul iubirii sale, cu sfinții și aleșii săi.

Fiecare popor are astfel de locuri privilegiate de milostivire și de pace.

Țara noastră, numită cu multă însuflețire și vie convingere "grădina Maicii Domnului" de însuși Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-a, are atâtea locuri privilegiate de Dumnezeu și iubite de preasfânta Fecioară Maria.

Pe lângă toate catedralele, bazilicile, bisericile noastre, chiar și umilele capele răspândite prin munți și pe la încrucișări de drumuri; pe lângă marile metropole paleocreștine din Dobrogea, Dacia Proconsulară, din Munții Măcinului, din Carpații Apuseni și din alte ținuturi răspândite pe întregul teritoriu românesc; pe lângă locurile sfinte din toate veacurile, pe lângă mănăstirile și vetrele de spiritualitate prețuite și cunoscute de poporul nostru credincios, trebuie să subliniem aici marile sanctuare din Radna, Șumuleu Ciuc, Cărbunari-Blaj, Nicula și Putna, care ne vorbesc despre grija și iubirea Maicii Sfinte față de fiii ei și față de poporul nostru.

Pentru noi, cei din Dieceza de Iași, pe lângă atâtea biserici și lăcașuri sfinte din toate localitățile, există un loc cu totul privilegiat - sanctuarul de la Cacica - care ne-a unit în vremuri grele în jurul Mamei noastre cerești și ne cheamă fără încetare, lângă altarul și grota ei, pentru a-l întâlni pe Dumnezeu, indiferent din ce parte a țării și a diecezei am fi, indiferent ce limbă vorbim și indiferent de portul pe care-l purtăm.

Cultul Maicii sfinte n-a încetat niciodată aici lângă sanctuarul ei, chiar dacă uneori acest lucru s-a făcut cu mari sacrificii și eforturi. El a continuat să crească și să ne unească pe toți: prelați și episcopi, preoți diecezani și călugări, persoane consacrate de diferite carisme, tineri și tinere, plini de iubire și entuziasm, familii creștine împreună cu copiii lor, romano-catolici și greco-catolici, bătrâni și bolnavi, bogați și săraci, învățați și oameni simpli, oaspeți din toate părțile țării și de peste hotare, politicieni și autorități; toți animați de o singură dorință: să o întâlnească pe Maica Domnului și prin ea să ne unim în jurul lui Isus.

La Cacica, lângă sanctuarul Maicii Domnului, găsim un loc de unire și de pace, un loc unde experimentăm milostivirea lui Dumnezeu.

Dragi și iubiți cinstitori ai Maicii Domnului,

Cacica a devenit locul nostru de întâlnire cu sacrul, cu Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Domnului și sub mantia ei ocrotitoare.

Ne bucurăm să vă invităm la acest sanctuar pentru a ne simți o familie unită, pentru a forma un popor binecuvântat și ocrotit de o Mamă iubitoare și generoasă.

Vă invităm să vă adăpați sufletul cu darul lui Isus ce-l promite celor ce întâlnesc pacea - "Pacea mea o dau vouă!" -, vă invităm să simțiți milostivirea divină, în sacramentul sfintei Spovezi, sacramentul iertării și al reconcilierii, și la împărtășirea cu însăși viața divină, în sacramentul Euharistiei.

La Cacica anul acesta ne chemă și ne dă întâlnire marele papă Ioan Paul al II-lea, care, prin grija autorităților centrale și locale, prin grija părintelui paroh și a Comunității "Dom Polschi" din Bucovina va avea o piață, un bust și ne invită să spunem și noi "totus tuus" - "cu totul suntem ai tăi, Marie!".

Ne bucurăm, așadar, ca anul acesta să inaugurăm lucrările la această piață din fața sanctuarului pentru a simți și mai mult prezența și dorința Maicii Domnului de a ne uni în jurul sanctuarului și deci în jurul lui Isus.

Vă dăm, așadar, dragi și iubiți cinstitori ai Maicii Sfinte, întâlnire la Cacica pentru marea sărbătoare a Mamei noastre cerești, începând cu ziua de 14 august, ora 11.30, când pornește pelerinajul tinerilor spre sanctuar, apoi o dată cu deschiderea solemnă a pelerinajului de la ora 12.00, și apoi în ziua de 15 august, ora 11.00, pentru celebrarea solemnă a hramului bazilicii minore, precum și pentru așezarea pietrei de temelie în noua piață ce se va construi în fața sanctuarului.

În dragostea lui Isus și a Maicii sfinte.

Al vostru cu bucurie și speranță,

Petru Gherghel
episcop de Iași
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat