Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Badalucco (Italia): PS Petru Gherghel la Sanctuarul "Madonna della Neve"

Comunitatea parohială din Badalucco (Italia) și Vicariatul de Valle Argentina au trăit evenimentul sărbătorii "Madonna della Neve" la 5 august 2007 la un sanctuar dedicat Maicii Preasfinte. Anul acesta oaspete și celebrant principal a fost PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care a participat în perioada 4-6 august 2007.

Sâmbătă, 4 august, la ora 21.00, s-a celebrat o Liturghie solemnă pontificală prezidată de episcopul Petru, fiind prezenți și vicarul general al diecezei gazdă, vicarul episcopal pentru preoți și pr. Petrică Mihăluțe, vicar parohial al concatedralei din San Remo, și pr. Anton Robu, paroh și decan al Vicariatului de Valle Argentina.

După Liturghie s-a format o procesiune cu statuia Maicii Domnului, la care au participat oficialități civile și militare, membri ai unor congregații și mulți credincioși.

Duminică, 5 august, zi de sărbătoare, deja la primele Liturghii celebrate la sanctuar, la orele 8.00, 9.00 și 10.00, au fost multe spovezi și împărtășanii.

Liturghia pontificala prezidată de ep. Petru Gherghel s-a celebrat la ora 11.00. Preasfințitul a fost întâmpinat de primarul localității, de autorități civile și militare și fanfara "Sfânta Cecilia".

Întreaga comunitate, cât și mulți pelerini veniți din localitățile apropiate sau fii ai comunității aflați în diaspora (s-a estimat prezența a aproape 2000 de persoane la această sărbătoare) au participat și au ascultat cuvintele de har pe care Preasfințitul Petru le-a transmis cu mult elan și dăruire spirituală, iar corul tinerilor a susținut sfânta Liturghie prin cântece înălțătoare.

După Liturghie s-a făcut procesiune împrejurul sanctuarului, în sunetele fanfarei "Sfânta Cecilia" din parohie.

Momentul conclusiv s-a ținut în sanctuar unde toată ziua lumea s-a oprit pentru un moment de rugăciune sau pentru a aprinde o lumânare.

Mare bucurie spirituală a produs în sufletele tuturor prezența paternă a Preasfințitului Petru Gherghel care a putut cunoaște, chiar dacă pentru scut timp, realitatea acestei comunități care participă din plin la viața parohiei.

Luni dimineață, 6 august, Preasfințitul s-a putut întreține în discuție cu episcopul local al diecezei în reședința din San Remo, iar în timpul zilei a putut vizita Bazilica Sanctuar al Inimii lui Isus și bazilica "Madonna Miracolosa di Taggia", o frumoasa bazilică mariană.

Seara, la ora 19.00, s-a celebrat o solemna Liturghie la sfârșitul căreia episcopul Petru a putut încă o dată să adreseze cuvinte de har comunității păstorite de pr. Anton Robu.

La anul jubiliar al sanctuarului, în 2005, comunitatea s-a bucurat de prezența ÎPS Mons. Ioan Robu, arhiepiscop de București, care a prezidat acest eveniment de har, iar în acest an l-a avut în mijlocul ei pe episcopul Petru Gherghel.

Pr. Anton Robu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat