Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani: O scânteie pentru viață

La mult așteptata activitate GREF, desfășurată la Faraoani pe parcursul a trei săptămâni, adică de la 2 până la 13 iulie și de la 30 iulie până la 3 august 2007, au participat 230 de copii din Faraoani, animați de surorile "Maria Bambina" și de 18 tineri animatori.

Această activitate s-a desfășurat în mai multe locuri, depinde de activitățile care s-au făcut, adică: în biserică, la oratoriul "Sf. Cruce", în livadă, în curtea școlii, pe platoul din fața bisericii și, nu în ultimul rând, la pădure.

Anul acesta surorile Maria Bambina, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea sfintei Bartolomea, au propus ca temă de meditat: "O scânteie pentru viață". În această temă este prezentată viața sfintei Bartolomea Capitanio (patroana surorilor Maria Bambina), felul în care ea a reușit să devină sfântă. Copiii au fost entuziasmați de faptul că sfânta Bartolomea a devenit sfântă pornind de la un simplu joc. Aceasta fiind o invitație și o provocare de a ne verifica modul în care ne jucăm noi.

Ce este GREF-ul? Ce fac cei de acolo? Cu ce ocazie se întâlnesc? De ce este atâta gălăgie în timpul după-amiezii? Cele 4 litere abreviate au următoarea semnificație: Grup-Recreativ-Estival-Formativ.

De ce această semnificație? În timpul verii, timp de 2-3 săptămâni, după-amiaza, copiii din Faraoani împreună cu surorile și animatorii se întâlnesc pentru a se recrea și forma în spirit creștin. Recreerea și formarea constau în sfânta Liturghie zilnică, cateheză, participarea la jocuri, concursuri, ieșiri la pădure, cântece, bansuri, și scenete. La sfârșitul fiecărei zile de GREF copiilor li se acordă note și puncte pentru comportament și pentru fiecare concurs la care au participat. Acest lucru îi stimulează pe copii să fie mai activi și în același timp ascultători. Ziua se încheie cu participarea la sfânta Liturghie.

Un motiv în plus de bucurie a fost participarea, în ultima săptămână, unui grup de tinere venite din Italia, împreună cu sr. Mariana, soră a Institutului de caritate "Maria Bambina", care au dorit să facă o experiență personală în comunitatea surorilor din Faraoani, dar și de a participa la această activitate estivală, inițiată de surori. Un grup de copii, îmbrăcați în costume populare, le-au primit într-un mod tradițional pe cele cinci tinere și sr. Mariana cu pâine și sare, dar și cu bansuri. În semn de prietenie, dar și ca recompensă pentru răspunsurile corecte date la întrebările privind viața sfintei Bartolomea, copiii le-au dăruit o brățară.

Vineri, 3 august, ultima zi de GREF, la ora 19.00, pr. paroh Anton Cîtia a celebrat o sfântă Liturghie specială, la care au concelebrat pr. Adrian Ghiurca, pr. Virgil Farcaș și pr. diacon Augustin Folner, fii ai satului. Aceasta a fost pregătită de copiii, ca mulțumire și recunoștință pentru cele trei săptămâni trăite împreună. A fost moment în care copiii s-au rugat într-un mod special pentru Biserică, pentru surori și animatori, pentru binefăcători, dar și pentru toți copiii care nu au putut participa la GREF, ca Domnul să-i binecuvânteze și să-i ocrotească. Biserica a fost plină de copii, la fel ca și în celelalte seri în care au avut loc aceste activități specifice pentru copii. Copiii au animat sfânta Liturghie, prin cântec, citirea lecturi și cântarea psalmului, rostirea invocațiilor la Rugăciunea credincioșilor și prezentarea darurilor la ofertoriu.

Sărbătoarea, din ultima zi, a continuat printr-un moment festiv și recreativ, în care, copiii le-au prezentat celor invitați, printr-o piesă de teatru, momentele cele mai semnificative din viața sfintei Bartolomea Capitanio, care a fost protagonista celor trei săptămâni. Piesa de teatru a fost trăită cu emoții de micii artiști care au jucat în scenetă, dar și de ceilalți copii care au cântat imnul GREF-ului și au dansat bansurile nou învățate.

Spectacolul, care a cerut mult efort, timp și creativitate, pregătirea decorului și a costumelor pentru personaje, a avut un succes pe măsură. Repetițiile au fost cele mai mari momente de încercare atât pentru copii cât și pentru animatori, care au avut ocazia să crească în virtutea răbdării! În timpul scenetei, copiii au intervenit cu bansuri special selectate pentru a se adapta mesajului transmis de fiecare dintre cele cinci scene!

Bucuria pe care au trăit-o toți rămâne însă a fi trăită și în mijlocul familiei, acasă la școală sau în orice alt loc unde vor fi copiii.

Să colaborăm și noi cu Dumnezeu, asemenea sfintei Bartolomea pentru binele celorlalți și pentru creșterea lor spirituală. Să fim "o scânteie pentru viață!"

Mai multe imagini pe www.parohiafaraoani.ro.

Pr. Adrian Chili


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat