Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: O săptămână împreună

În Parohia Butea aproximativ 360 de copii de gimnaziu și mai mici au participat în perioada 16-22 iulie 2007 la campusul "Vara împreună", care a cuprins cateheze, jocuri și diverse activități.

Cu ajutorul surorilor misionare din comună și sub supravegherea celor doi preoți din parohie, copiii au petrecut alături de animatori o săptămâna împreună, la finalul căreia cu toții s-au putut declara satisfăcuți de ceea ce s-a realizat.

Copiii au fost împărțiți în două grupuri inițiale, cu o atenție specială acordată copiilor care vor primi sacramentul sfântului Mir. Astfel, în primele patru zile, au fost programați în campus 150 de copii care se pregătesc pentru primirea sfântului Mir, împreună cu alți 30 deja miruiți. Ultimele trei zile au fost rezervate copiilor din clasele primare, precum și celor mai mici, aceștia fiind la rândul lor în număr de aproximativ 180.

Tema a fost povestea lui Pinocchio. Fiecare zi de campus a debutat cu o introducere ținută de unul din preoți, în care s-a vorbit despre diferitele valori morale pe care copiii ar trebui să și le însușească. În continuare, s-a vizionat o scenetă interpretată de animatori și legată de valorile morale propuse în ziua respectivă, urmată de discuții în grup pe marginea celor prezentate.

Apoi, copiii, împărțiți pe grupe, participau la o serie de jocuri. După o pauză de câteva ore, urma o nouă serie de jocuri și apoi programul de seară, care însemna prezentarea concluziilor din ziua respectivă, pregătirea sfintei Liturghii, învățarea unor cântece noi, participarea la Rozariu și la sfânta Liturghie, care încheia și ziua de campus. De două ori pe zi, copii au primit și câte o gustare. Copiii au mai învățat și un imn al campusului.

Timpul scurt rămas pentru copiii din școala primară și mai mici (trei zile) a însemnat și un program puțin diferit, care a durat până după-amiază (ora 16.30-17.00) fără pauză la prânz. Duminică, fiind și ultima zi de campus, a avut un program special, dedicat tuturor copiilor.

Programul a început după-amiază cu primirea tuturor celor înscriși în acest an în campus și cu organizarea unor jocuri, apoi pregătirea câtorva cântece. S-a continuat cu Rozariul și sfânta Liturghie de încheiere a campusului, urmată îndată de o procesiune cu statuia sfintei Fecioare prin sat ca mulțumire pentru darurile primite și pentru o ploaie bună și curată prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria. După revenirea în curtea bisericii, a fost pusă în scenă în fața părinților o parte a povestirii lui Pinocchio. Apoi surorile au premiat animatorii care s-au implicat în acest campus și seara s-a încheiat cu un joc-tombolă la care au putut lua parte toți cei prezenți.

Extrase din impresiile copiilor după acest campus:

  • Mie mi-a plăcut cel mai mult în acest campus gustarea de la prânz!

  • Nu se poate trăi fără valori și un scop în viață.

  • Cel mai bine m-am simțit când ne-am udat cu apă.

  • Mie cel mai mult mi-a plăcut cum s-au bătut Gepetto și Meșterul Cireașă.

  • Am râs când sora Elisabeta a apărut cu pălărie de paie, ochelari de soare și papion...

  • Minciuna are picioare scurte, iar adevărul o ajunge din urmă.

  • Am râs cel mai tare când, la jocuri, un băiat a vrut să arunce o cană cu apă pe o față și din greșeală l-a nimerit pe părintele paroh!

  • Mie mi-a plăcut când m-au fugărit animatorii să mă bage în biserică și nu m-au prins!

  • Noi din acest campus am învățat că, dacă mințim, vine Gepetto și ne taie nasul...

  • Mi-a rămas în minte comparația dintre poruncile lui Dumnezeu, făcută de părintele, cu indicatoarele de circulație.

Adrian Popescu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat