Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Administrarea Mirului

PS Aurel Percă a administrat sacramentul Mirului la 213 copii și tineri din Parohia Luizi-Călugăra în ziua de duminică, 29 iulie 2007.

Străzile din Luizi-Călugăra au primit o nuanță deosebită în duminica de 29 iulie 2007. Culorile vii ale artizanatelor care împodobeau porțile și gardurile străzii principale ce duce spre biserică, luminate de frumosul soare și verdeața, în ciuda secetei, plină de prospețime, îți vorbeau de la sine și parcă întăreau mesajul de bun venit inscripționat pe placarda atârnată aproape de intrarea în localitate. De fapt, aceasta era menirea lor, căci parohia noastră a primit vizita PS Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, pentru a administra sfântul Mir celor 213 copii și tineri din parohia noastră, pregătiți pentru acest sacrament.

În jurul orei 09.40, PS Aurel a fost întâmpinat de mai multe autoturisme la intrarea în localitate, apoi în fața bisericii a fost așteptat de pr. Daniel Lucaci, parohul comunității, de Mihai Funaru, primarul comunei, precum și de un impresionant număr de credincioși. Preasfințitul a salutat comunitatea binecuvântând-o și stropind-o cu apă sfințită. Apoi, gustând din pâinea și sarea oferită, a purces în procesiune, printre rândurile candidaților la sfântul Mir, sub florile înălțate de aceștia, spre parohie, de unde, mai apoi, în aceeași formă a pornit procesiunea spre biserică pentru sfânta Liturghie și administrarea Mirului.

Liturghia a început la ora 10.00. În cadrul ritului de început al sfintei Liturghii, atât părintele paroh cât și un reprezentant al candidaților la sfântul Mir i-au adresat PS Aurel Percă bun venit în comunitatea noastră și i-au cerut să-l implore pe Duhul Sfânt să coboare asupra lor cu darurile sale sfinte.

La sfânta Liturghie, alături de Preasfințitul, au concelebrat circa 25 de preoți și a participat un impresionant număr de credincioși, astfel încât măreața biserică a devenit neîncăpătoare.

În cadrul predicii, PS Aurel a subliniat importanța sacramentului Mirului și al Duhului Sfânt în viața credincioșilor; sacramentul Mirului reprezentând și o maturizare în credință a celor ce îl primesc. Apoi, după un dialog purtat cu copiii și tinerii candidați la sfântul Mir, Preasfințitul a apreciat buna pregătire a lor și a invitat întreaga comunitate la rugăciune, pentru ca roadele Duhului Sfânt să fie vizibile în viața de zi cu zi a fiecărui creștin.

A urmat apoi administrarea sfântului Mir, dat fiind numărul mare al candidaților, Preasfințitul a asociat la administrarea Mirului încă doi preoți, pe pr. Isidor Dâscă, decanul de Bacău, și pr. Anton Săbăoanu, directorul Seminarului liceal de la Bacău.

După celebrarea administrării sfântului Mir, sfânta Liturghie s-a desfășurat în mod normal, iar la încheiere, atât părintele paroh cât copiii și tinerii nou-miruiți i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit prin sacramentul Mirului. Mulțumiri au fost adresate apoi PS Aurel Percă, preoților, părinților, nașilor, celor care au colaborat la formarea nou-miruiților și la pregătirea întregii sărbători.

Merită să fie menționate și cântările frumoase din cadrul sfintei Liturghii, cântate de însăși cei care au primit sfântul Mir.

Mai multe fotografii de la această sărbătoare se găsesc în secțiunea "Album foto de pe situl www.luizicalugara.ofmconv.ro


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat