Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Asia: Libertatea religioasă este pusă în primejdie, potrivit analizei realizate de agenția Asia News

Continuă dramaticul exod al creștinilor din Orientul Mijlociu, în special al celor din Irak, din cauza persecuțiilor și a dificilelor condiții de viață la care sunt constrânși, numărul lor reducându-se în mod drastic, de la o zi la alta. Pornind de la această realitate, agenția Asia News a realizat o statistică a situației libertății religioase în întreaga Asie.

Orientul Mijlociu

Arabia Saudită - 24.293.844 de locuitori; creștini: 840.000

Țară pe care Ioan Paul al II-lea a dat-o de mai multe ori ca exemplu negativ pentru încălcarea libertății religioase, Arabia Saudită interzice orice activitate de tip religios în afara islamului, și nu doar de grup, ci și individuală, chiar și simpla deținere de cărți sau obiecte religioase. Nu există date oficiale referitoare la sutele de creștini aflați în închisori pentru a fi condus întâlniri de rugăciune, dar existența acestora nu mai constituie, pentru nimeni, un secret.

Iran - 65 de milioane de locuitori; creștini: 340.000

În Iran, creștinii sunt tolerați, fiind considerați cetățeni de categoria a doua sau "o minoritate etnică", supusă multor limitări. Toate bisericile sunt așa-zis "protejate" de poliție, dar și controlate în același timp. În Iran este interzisă orice activitate misionară, iar lipsa perspectivelor economice și a libertății religioase îi determină pe creștini să emigreze. Au loc convertiri de la islam la creștinism, dar acestea se fac în secret și în afara Iranului. În rândul protestanților se înregistrează arestări, confiscări de material religios și condamnarea la moarte a musulmanilor convertiți, sentință transformată uneori în pedeapsa cu închisoarea pe viață.

La percheziții, violențe, distrugeri și execuții sunt supuși și membrii sectei Baha'i.

Irak - 28 de milioane de locuitori; creștini: 1,5 milioane

Recent, doi preoți - unul catolic caldeu și altul ortodox - au fost uciși, după ce grupuri islamice i-au răpit. Actuala situație de anarhie a determinat o creștere a fundamentalismului și a generat o situație de totală nesiguranță pentru creștini. În unele regiuni ale Irakului, creștinii sunt supuși unor suferințe greu de imaginat: violuri, răpiri, plata răscumpărărilor pentru eliberare, amenințări, sechestre de persoane, ucideri - toate acestea pe motiv religios. Zeci de biserici au suferit atentate și distrugeri. Sute de mii de creștini iau drumul străinătății, potrivit unor estimări procentul acestora depășind deja 50%.

Lipsa ordinii, a siguranței și creșterea violenței îi determină și pe musulmani să fugă din țară, dar majoritatea refugiaților sunt creștini. Pentru toți aceștia - creștini și musulmani - situația este dramatică, fiind cazuri destinate asistenței umanitare de urgență.

Palestina - 2.900.000 de locuitori; creștini: circa 200.000

În aparență liberi, în Palestina creștinii sunt supuși atacurilor, uneori violente, ca în cazul Surorilor Rozariului din Gaza, situație în fața căreia autoritățile nu reacționează. Starea s-a agravat o dată cu amploarea luată de grupările fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic. Sute de mii de creștini au fost nevoiți să părăsească țara. Acum 20 de ani, la Betleem, creștinii erau în proporție de 80% din populație, astăzi nu depășesc 10%; la Nazaret constituiau majoritatea, în prezent sunt doar 15 %.

Siria - 17.585.540 locuitori; creștini: 920.000

Siria, o țară caracterizată de lipsa libertății - în general - de care suferă toți sirienii, creștini și musulmani, împreună; o țară în care minoritatea creștină se reduce de la o zi la alta: în anul 1973, catolicii erau în proporție de 2,8% din totalul populației; în anul 2005, numărul lor a scăzut la 1,9%.

Turcia - 68.109.469 locuitori; creștini: 100.000

Țara laică, în mod formal, în Turcia continuă nerecunoașterea personalității juridice a Bisericilor, care nu pot fi nici măcar proprietare ale edificiilor de cult. De curând, Curtea Supremă nu a recunoscut Patriarhatului de Constantinopol atributul de "ecumenic", în ciuda faptului că este definit astfel de 17 secole, de toți ortodocșii. Se înregistrează, de asemenea, o creștere a fundamentalismului, manifestată prin asasinări, precum cea a preotului italian Andrea Santoro și a celor trei creștini ce lucrau pentru o editură protestantă, dar și prin atacuri împotriva unor persoane consacrate.

Asia de Nord: Rusia - 141.337.752 de locuitori; creștini: 33.223.771

În Rusia se remarcă o atitudine de discriminare, mai ales poziția față de musulmani este negativă în multe regiuni ale Federației Ruse, din cauza asocierii acestora cu terorismul cecen. Se înregistrează, de asemenea, o creștere a numărului episoadelor de antisemitism. Un sondaj din anul 2006 indica Rusia ca fiind țara cea mai antisemită din rândul statelor cu majoritate creștină, din cauza agresiunilor și amenințărilor la adresa comunităților evreiești. Mulți cetățeni din Federația Rusă consideră că adeziunea - chiar exclusiv nominală - la Biserica Rusă Ortodoxă reprezintă garanția identității naționale a acestora.

Asia de Sud

Afghanistan - 31.889.923 de locuitori; creștini și alte religii: 605.908

Constituția națională din Afghanistan și-a angajat răspunderea garantării libertății religioase, însă legea islamică - sharia - prevede pedepse extreme, inclusiv condamnarea la moarte, pentru cine renunță la religia musulmană. Amintim cazul lui Abdul Rahman, un cetățean afgan convertit la creștinism, constrâns să se refugieze în Italia pentru a nu fi supus pedepsei capitale. În Afghanistan nu există biserici publice, unica admisă fiind capela din cadrul Ambasadei Italiei, la Kabul.

Bangladesh - 150.448.339 de locuitori; creștini: 1. 053.138

O țară în care terorismul islamic a luat amploare, cifra extremiștilor pregătiți să atace inclusiv obiective religioase - moschee, biserici, temple hinduiste sau budiste - fiind estimată la 50 de mii. Ultimul guvern, cel al Partidului Naționalist din Bangladesh, pentru a beneficia de sprijinul grupurilor radicale, a promis răspândirea unui islamism ortodox, permițând astfel persecuția comunităților islamice considerate eretice, cum ar fi cele ahmadi. În Bangladesh sunt active circa 64 de mii de școli coranice, majoritatea acestora nefiind supuse controlului statal.

India - 1.075.784.000; creștini: 66.698.608

În anul 2006, s-au înregistrat cel puțin 215 atacuri împotriva creștinilor, manifestate prin diverse forme de violență, de la profanarea unor lăcașuri de cult până la uciderea unor exponenți ai acestor comunități minoritare. Se înregistrează puternice violări ale libertății religioase mai ales în statele guvernate de naționaliștii hindu, dar și în cele conduse de exponenții politici care se definesc "laici". Ținta unor astfel de atacuri este și comunitatea musulmană, care a suferit nu mai puțin de 70 de atacuri violente pe parcursul anului trecut, aceste acțiuni înscriindu-se în planul de "întoarcere la origini", predicat de fundamentaliștii hindu, care folosesc violența pentru a-i "reconverti" la hinduism pe membrii minorităților religioase din India.

Nepal - 28 de milioane de locuitori; creștini și alte religii 600 de mii

Din mai 2006, Nepalul este un stat laic, după 238 de ani de teocrație hindu; nu au luat sfârșit însă numeroasele persecuții împotriva creștinilor, acuzați de prozelitism de către extremiștii hindu. În aprilie 2005, o familie de creștini care - din anul 1995 - gestionează un orfelinat a fost arestată sub acuzația de botezare a copiilor hindu. În aprilie 2007 a avut loc o explozie de bombe într-un orfelinat creștin, iar în iulie 2005 într-o școală condusă de călugărițe.

Pakistan - 149. 723.000 de locuitori; creștini: 3. 743.075

Țara se declară "de inspirație musulmană" și garantează - în Constituție - libertatea religioasă individuală. În realitate, este în vigoare o legislație feroce atât împotriva persoanelor de alte religii decât cea musulmană, cât și împotriva musulmanilor ce aparțin unor secte ce nu sunt recunoscute de islam. Un exemplu de lege negativă este cea privind blasfemia, introdusă în anul 1986, ce a prilejuit până acum circa 5.000 de denunțuri. Dintre acestea, 560 au devenit condamnări la pedepse ce variază de la cinci ani de închisoare până la condamnarea la moarte prin spânzurare, în vreme ce alte 30 de denunțuri sunt în curs de judecată. În plus, s-au înregistrat, în ultimii ani, cel puțin 24 de cazuri de asasinări - nejudiciare - ale așa-zișilor "blasfemi", majoritatea acestora aparținând comunităților ahmadi. Mulți martori vorbesc despre politizarea legilor, folosite ca instrumente pentru eliminarea adversarilor politici și a rivalilor economici.

Asia Centrală

Kazahstan - 15 milioane de locuitori; creștini: 1,6 milioane

În Kazahstan, se înregistrează o creștere a intoleranței față de minoritățile religioase, precum protestanții, musulmanii ahmadi, membrii mișcării Hare Krisna și adepții cultului martorii lui Iehova, împotriva cărora a fost lansată o campanie de discreditare în mass-media oficială. Persistă, de asemenea, mentalitatea în stil sovietic potrivit căreia statul beneficiază de o amplă putere "pentru combaterea extremismului și garantarea ordinii publice", concepte nedefinite juridic. Grupurilor religioase neînregistrate le este interzisă orice activitate, chiar și reunirea, în case private, pentru rugăciune. Cine face acest lucru riscă amenzi grele, arestarea și chiar închisoarea. Multor grupuri care cer să se înregistreze, autorizația specifică le este refuzată.

Kârgâzstan - 5 milioane de locuitori; creștini: 300 de mii

În ultimii ani, extremismul islamic a acționat împotriva creștinilor, mai ales a protestanților, prin agresiuni, amenințări, și cereri de închidere a edificiilor de cult ale acestora. În mai multe sate, mulțimea i-a agresat pe creștini, obligându-i să plece. Autoritățile nu intervin, sfătuindu-i pe creștini să fie "mai puțin activi" și intimidându-i prin aspre controale asupra resurselor financiare ale grupurilor religioase. În decembrie 2005, în sudul Kârgâzstanului a fost ucis un musulman convertit la creștinism.

Tadjikistan - locuitori: 6,5 milioane; creștini și alte religii: 130 de mii

În Tadjikistan a existat până acum un climat de toleranță față de orice credință, dar minoritățile religioase se preocupă în prezent de o propunere de lege - aflată în studiu la Parlament - ce prevede doar recunoașterea grupurilor religioase ce numără cel puțin 400 de înscriși majori, în mediul rural și 800 în mediul urban, în vreme ce până acum erau suficienți doar 10 înscriși; legea aflată în proiect interzice îndrumarea religioasă a copiilor cu vârste de până la 7 ani, prevede controlul statal al resurselor financiare deținute de grupurile religioase și al cheltuielilor efectuate de acestea și nu permite liderilor religioși să fie aleși în funcții publice.

Turkmenistan - 5,5 milioane de locuitori; creștini ortodocși: 129 de mii

În decembrie 2006, a murit dictatorul Niyazov, autorul textului sacru Ruhnama, expus în toate moscheile și predat în școli. Situația însă nu s-a îmbunătățit, Statul pretinzând controlul complet al moscheelor și al învățământului religios. Creștinii sunt supuși prigoanei, fiind închiși, expulzați, iar comunitatea catolică armeană nu este recunoscută, aceasta celebrând Liturghiile doar în teritoriu diplomatic. Și comunitatea islamică este persecutată, muftiul-șef al cultului musulman din Turkmenistan - fiind condamnat la 22 de ani de închisoare, statul selecționând predicatori pentru moschei, după propriile criterii.

Uzbekistan - 26 de milioane de locuitori; creștini: 195 de mii

Statul dorește controlul deplin asupra tuturor cultelor religioase și a activităților desfășurate de acestea, chiar și a musulmanilor, dar mai ales creștinii sunt victime ale persecuțiilor, fiind condamnați la închisoare chiar și pentru simple reuniuni de rugăciune. Deținuții creștini sunt supuși, în penitenciare, la violențe fizice și psihice inimaginabile, pentru a-i constrânge astfel să renunțe la propria credință. Poliția politică îi instigă pe funcționarii administrativi locali la adevărate campanii de intoleranță față de creștini, dar sunt pedepsiți, de asemenea, și predicatorii islamici care vor să fie autonomi față de stat și față de poliția politică.

Asia de Est

China - locuitori: 1,3 miliarde; catolici: 12-15 milioane; protestanți: 35-50 de milioane; ortodocși: 13 mii

Despre doi episcopi din regiunea Hebei nu se mai știe nimic, după ce au fost ridicați de poliție: Monseniorul Han Dingxiang, în vârstă de 67 de ani, a dispărut de un an, iar despre Monseniorul Giacomo Su Zhimin, 74 de ani, nu se mai știe nimic de peste 10 ani. Zeci de episcopi se află fie izolați, fie sub controlul permanent al poliției, la fel și preoții, unii dintre aceștia executând pedepse prin muncă silnică.

La distrugeri de biserici, arestări, bătăi și condamnări sunt supuse și comunitățile de protestanți, în vreme ce micul grup de credincioși ortodocși nu este recunoscut ca religie oficială. Persecuții extrem de dure - cu condamnări la moarte și riscuri de genocid - suferă comunitățile uiguri din Xinjiang și budiștii tibetani.

Coreea de Nord - 22.776.000 de locuitori; creștini: 159.432

Situația libertății religioase în Coreea de Nord este dramatică. De la sfârșitul războiului civil, mai exact din anul 1953, unica credință admisă este cultul personalității eternului președinte Kim Il-sung și a liderului Kim Jong-il. Se estimează că peste 300 de mii de creștini au dispărut în primii ani ai regimului comunist, în vreme ce aproximativ 80 de mii de budiști au fost constrânși să se refugieze în Coreea de Sud. De orice religie ar fi, dacă sunt surprinși în rugăciune, credincioșii sunt condamnați la lagăr. De o licărire de speranță în privința libertății religioase se bucură doar ortodocșii ruși, în urma presiunilor făcute de Moscova asupra autorităților de la Pyőngyang.

Asia de Sud-Est

Filipine - 84.538.000 de locuitori; creștini: 75.830.586

Țară majoritar catolică, Filipine este, de peste 30 de ani, teatrul unei gherile secesioniste musulmane. În sudul țării, unde au loc lupte în mod frecvent, s-au înregistrat numeroase atacuri împotriva creștinilor, din partea milițiilor islamice. Specialiștii vorbesc de gherile străine infiltrate în Filipine, ce încearcă să mențină starea de aspru conflict cu guvernul.

Indonezia - locuitori: 234.693.997; creștini: 22.530.623

Terorismul și extremismul islamic, favorizate de conflictele politice locale și de interesele personale ale guvernanților, reprezintă un real obstacol în calea garantării libertății religioase în Indonezia, țara musulmană cea mai numeroasă din lume. Multe atentate au avut loc în timpul unor festivități religioase și în locuri considerate sacre. În anul 2006, după un proces sumar, au fost condamnați la moarte trei catolici, cu acuza de a fi luat parte la conflicte interreligioase, în vreme ce nici un musulman nu a primit condamnări atât de grele.

În anul 2005, la Poso, un grup de teroriști a decapitat trei tinere creștine. În Indonezia, construirea unui edificiu de cult de către o minoritate religioasă presupune așteptarea permiselor vreme de lungi ani, în vreme ce bisericile domestice - mai exact micile comunități de rugăciune care se reunesc în familii - sunt amenințate de către grupurile extremiste și obligate să renunțe la adunările de rugăciune, în anul 2004 înregistrându-se 70 de astfel de cazuri.

Laos - locuitori: 6.068.117; creștini: circa 100.000

La preluarea puterii de către comuniști, în anul 1975, guvernul și-a declarat intenția de a elimina creștinismul, considerat ca fiind "o religie străină și imperialistă". Atunci au fost expulzați toți misionarii, iar în prezent nici un institut călugăresc nu poate activa pe teritoriul acestei țări dacă numără, printre membri, persoane străine. În ultimii ani, au fost arestați numeroși creștini protestanți, iar Biserica Catolică este supusă unor aspre controale.

Malaysia - locuitori: 24.821.286; creștini: 2.060.166

De mai mulți ani, guvernul propune islamizarea țării, cu intenția de a favoriza etnia malay, care este predominantă. Libertatea religioasă a minorităților - chiar și a musulmanilor - este puternic limitată din cauza ambiguității sistemului juridic care se bazează pe două legislații: cea constituțională, ce garantează libertatea religioasă și legea islamică, ce interzice renunțarea la religia musulmană și adoptarea unei alte religii. Cei ce se fac vinovați de așa-numita "apostazie" sunt forțați să se întoarcă la credința lor, după o "reabilitare" prin închisoare și amenzi grele.

Uniunea Myanmar - 47.373.958 de locuitori; creștini: 2.321.323

Violarea libertății religioase are loc în mod sistematic, fiind legată de persecutarea minorităților etnice și îndreptată, în egală măsură, împotriva creștinilor, musulmanilor, și uneori împotriva budiștilor. Armata folosește budismul în scopul exclusiv al propagandei, negând libertatea de expresie a comunității. Nu sunt admiși misionarii străini care doresc să se stabilească în această țară, guvernul limitând evanghelizarea, construirea de noi biserici și restaurarea celor existente.

Thailanda - locuitori: 62 de milioane; creștini: 440 de mii; musulmani: 2.850.000

În general există toleranță față de toate religiile, dar puternice conflicte religioase continuă de mulți ani în sudul țării, zonă majoritar musulmană, într-o țară budistă. Extremiștii musulmani doresc secesiunea, motiv pentru care au avut loc numeroase atentate și asasinări de ambele părți, cu peste 2.200 de morți și peste 3 mii de răniți, din anul 2003 și până în prezent. Școlile statale au devenit ținta preferată a teroriștilor, profesorii budiști fiind nevoiți să meargă la locul de muncă însoțiți de escortă militară.

Vietnam - 82.689.518 de locuitori; catolici 6.180.000

Deși supusă unor crunte persecuții, începând din anul 1975, minoritatea catolică - ce numără peste 6 milioane de credincioși - a reușit să reziste, în ciuda arestărilor și deportărilor. În anul 2006, dorința guvernului de a face parte din World Trade Organization a favorizat o anumită deschidere față de catolici, dar o dată intrat în organizație, guvernul face pași mari înapoi în privința garantării libertății religioase, cu noi episoade de intimidări și arestări, în special față de catolicii din regiunile muntoase. Printre persecutați se numără și membrii Bisericii Budiste Unificate din Vietnam.

După Radio Vatican (10-13 iulie 2007)


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat