Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Romii, între temeri și prejudecăți

Săptămânalul catolic italian Famiglia cristiana (Familia creștină) dedică, în numărul apărut la 15 iulie, un amplu reportaj despre comunitățile rom din Italia, devenite o problemă, după cum indică și titlul articolului, reprodus cu caractere mari pe coperta revistei: "Romii, vecinii incomozi. Din ce în ce mai numeroși în țara noastră".

"Valul masiv și necontrolat de mii de țigani din Estul Europei, deveniți acum cetățeni europeni, continuă să vină în țara noastră, generând temeri și prejudecăți", se spune în articol, iar întrebarea devenită din ce în ce mai frecventă, de la simplii italieni până la politicieni este: "Ce-i de făcut?" Doar în zona Milano, numărul lor este estimat la circa 10.000, majoritatea provenind din România, prezența romilor fiind însoțită de cerșetorie, furturi, prostituție, exploatarea copiilor, ocuparea abuzivă a terenurilor pentru construirea unor barăci insalubre, încât președintele provinciei Milano - Filippo Penati - a lansat recent un semnal de alarmă, definind fenomenul cu termenii "criminalitate străină" și comparându-l cu mafia din sudul Italiei.

Ce-i de făcut?

La Milano s-a înființat o nouă tabără pentru romi, gestionată de Fundația "Casa Carității", condusă de preotul Virginio Colmegna și aflată sub controlul forțelor de ordine ale Primăriei din Milano. Zona apare acum umanizată, liniștită, reușindu-se garantarea ordinii, prin evidența persoanelor ce locuiesc acolo și prin evitarea ocupării abuzive a taberei de către alți romi. În prezent, romii rezidenți în această tabără sunt în număr de 520, fiind cei care au aderat la Pactul de legalitatea și de sociabilitate, lansat de Primăria din Milano, împreună cu părintele Colmegnia și care prevede o serie de criterii ce trebuie respectate de către membrii comunităților de rom, și anume: să-și trimită copiii la școală, să aibă domiciliul în teritoriul gestionat de Primărie, să nu fie sub urmărire penală și să nu se ocupe de activități ilegale și de cerșetorie. Ceilalți romi, care nu au aderat la acest pact, au fost considerați ca fiind prezențe abuzive și îndepărtați din zonă, ajungând să vagabondeze în căutarea altor locuri în care să se stabilească. În opinia părintelui Virginio Colmegna, dezafectarea taberelor de rom și strămutarea lor în alte zone nu rezolvă problema, ci o mută, o dată cu mutarea romilor. Unii dintre aceștia ajung sub poduri, în barăci improvizate pe malul râurilor sau în case abandonate, lipsite de apă curentă și de electricitate.

Comunitatea "Sfântul Egidiu", în prima linie pentru sprijinirea romilor

În opinia profesorului Paolo Morozzo della Rocca, docent la Universitatea din Urbino: "Există o singură soluție, ce reprezintă în același timp cea mai bună modalitate de a investi în protecție și siguranță, și anume trimiterea copiilor rom la școală, mustrându-i și apoi denunțându-i pe acei părinți care nu-și înscriu fiii la școală". Există însă o problemă. Copiii rom nu sunt doriți în școli pentru că "miros urât". Dar Comunitatea "Sfântul Egidiu", prezentă la Roma de 35 de ani, a găsit soluția. Membri ai comunității se deplasează în fiecare dimineață în taberele de romi, îi urcă pe copii în autobuze, îi transportă în spații amenajate unde să se poată spăla și unde li se dau haine curate, și de acolo îi duc la școală. Spune Paolo Ciani, coordonatorul voluntarilor Comunității "Sfântul Egidiu": "Cine nu merge la școală, merge la furat. Azi, țiganii de 30-35 de ani, protagoniștii zilnici ai cronicilor negre din ziare, sunt copiii rom de acum 20 de ani de care nimeni nu s-a preocupat să-i trimită la școală. Dar se observă un lucru: atunci când copiii rom frecventează școala, se ajunge la un fel de ruptură a cercului vicios între generații, ce schimbă în bine obiceiurile și viața socială a familiilor lor. La Roma, sunt exemple de adolescenți rom care frecventă liceul și care își găsesc apoi locuri de muncă. Însă instituțiile, care ar trebui să dea o mână de ajutor în vederea integrării romilor, de cele mai multe ori obstaculează astfel de inițiative. Un exemplu în acest sens fiind scrierea pe permisul de ședere al romilor, la rubrica domiciliu: "Tabără de nomazi", fapt ce îngreunează găsirea unui loc de muncă și integrarea acestor persoane.

Romii în Europa

Dar să vedem care este situația romilor la nivel European. Potrivit unei rezoluții din anul 2006 a Parlamentului European, țiganii nu beneficiază - în nici o națiune europeană - de protecție sau de simpatie. Considerată "o națiune fără un teritoriu", nimeni nu le apără drepturile, romii neintrând nici în categoria minorităților lingvistice, dat fiind că nu au o limbă scrisă, dar nu este nici minoritate etnică și nici națională. În Europa, numărul țiganilor este de circa 7 milioane, dintre care între 90 și 140 de mii se află în Italia. Un recent raport al comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului, Alvaro Gil-Robles, semnalează că în Italia, această minoritate suferă, fiind supusă discriminărilor; la fel se întâmplă și în Germania, unde doar jumătate dintre copiii rom merg la școală, în România, unde 65% dintre romi trăiesc în case fără apă curentă, dar și în Ungaria și Slovacia, unde 45% dintre aceștia nu beneficiază de servicii sanitare. La o analiză atentă a situației, iese la iveală că romii reprezintă o populație nedorită în nici o țară, aceștia fiind considerați cetățeni de categoria a doua, nu doar în țările de proveniență, ci și în cele spre care emigrează.

Și totuși, cineva se ocupă de ei

Părintele italian Mario Riboldi, din Dieceza de Milano, se ocupă de evanghelizarea populațiilor rom și sinti de 50 de ani, mai exact de când a fost sfințit preot, împreună cu un alt preot - misionarul barnabit Luigi Paraboni și călugărița Ancilla Beretta care, de mai mulți ani, a pus bazele unui proiect de sprijinire a romilor, în special pentru copii și femei. Îndatorirea pe care și-au asumat-o este de a merge în mijlocul țiganilor pentru a le duce evanghelia și pentru a împărtăși - în mod concret - experiența lor de viață. Părintele Luigi, de exemplu, locuiește într-o tabără rom, dormind într-o rulotă, cu care se deplasează, apoi, în toată Italia, în localitățile în care trăiesc comunitățile sinti.

Puțini știu despre viața religioasă a țiganilor, despre faptul că în lume sunt peste o sută de persoane consacrate, din rândul etniei rom, căreia îi aparține și fericitul Zeffirino Gimenez Malla, supranumit Pelé, originar din Spania, care s-a implicat în a-i ajuta pe confrații mai puțini norocoși, în timpul războiului civil din 1936, motiv pentru care a fost închis. Mulți dintre romii proveniți din România, deși de religie ortodoxă, se apropie de Biserica Catolică, devenind credincioși și practicanți, spune părintele Mario Riboldi.

Perspectiva întoarcerii în România

Părintele Virginio Colmegna, președintele Fundației Italiene "Casa Carității", unul dintre promotorii Pactului de legalitate și de sociabilitate, s-a implicat mult în organizarea unor laboratoare de muncă pentru femeile rom și în trimiterea copiilor la școală, iar a tinerilor la cursuri profesionale, fiind convins că, atunci când se dorește, se pot obține mici succese în munca cu romii. Este însă necesar să se lucreze cu grupuri mici, controlate, creând zone limitate, locuite de câteva familii și gestionate de operatorii sociali. Spune părintele Colmegna: "Trebuie depășită cultura taberelor de nomazi, unde romii se instalează pe perioade nedeterminate, fiind necesare structuri mai mici și temporare, cu trecere - apoi - la etapa unui loc stabil. Romii nu sunt săraci. Vrem ca ei să-și însușească cultura autogestionării și să se responsabilizeze".

Președintele Fundației "Casa Carității" se gândește, de asemenea, la un proiect de repatriere asistată a romilor proveniți din România, unde părintele Colmegna a fost deja în vizită pentru a vedea localitățile din care aceștia provin. În acest sens este necesară intensificarea raporturilor cu guvernul de la București, în vederea unor acorduri care să favorizeze repatrierea romilor, făcând investiții în localitățile de origine ale romilor.

Din 11 iulie a intrat în vigoare, în Italia, normativa europeană potrivit căreia cetățenii comunității europene sunt primiți pentru trei luni însă, la expirarea acestui termen, cei care nu au un loc de muncă și nici posibilitatea de a se întreține, sunt trimiși în țările din care provin.

Părintele Virginio Colmegna insistă asupra necesității intervenirii în rezolvarea situației romilor din Italia "pentru a evita o revoltă a milanezilor și pentru a asigura securitatea cetățenilor și o primire demnă romilor".

După Radio Vatican (16-17 iulie 2007)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat