Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu despre Scrisoarea papei către catolicii chinezi

Raphaela Schmid, expert în relațiile dintre China și Vatican, a acordat un interviu agenției Zenit despre scrisoarea papei Benedict către catolicii chinezi, despre semnificația documentului pentru Biserica din China și pentru guvernul chinez. Schmid, director al Institutului Becket pentru Libertatea Religioasă, a scris și regizat recent documentarul "Dumnezeu în China. Lupta pentru libertatea religioasă".

• Ce l-a determinat pe papa Benedict să scrie acest text către chinezi?

Primul motiv din spatele scrisorii a fost cardinalul Joseph Zen Ze-kiun: de când papa Benedict l-a ridicat la rangul de cardinal, acest prelat a fost un susținător neobosit al catolicilor chinezi în fața Curiei Romane. Când Beijingul a consacrat episcopi în mod ilegal în anul 2006, după o perioadă de îmbunătățire a relațiilor diplomatice, Vaticanul a fost luat prin surprindere, iar cardinalul Zent a considerat că trebuie să se regândească politica față de China, care să fie apoi comunicată cu claritate, pentru a nu se mai repeta așa ceva. Astfel, la întâlnirea din ianuarie a.c. de la Roma s-au discutat aceste probleme și a apărut ideea unei scrisori papale.

• Care este cel mai important element al scrisorii?

În primul rând faptul că există: catolicii chinezi au o scrisoare adresată lor, scrisă de papa. Ea va servi la testarea atât de trâmbițatei deschideri față de Roma a Bisericii oficiale. Este bună și pentru catolicii reconciliați - 90% dintre episcopii consacrați ilegitim în China și-au rezolvat ulterior relația cu Roma - pentru a-i încuraja pe credincioși să se roage pentru papa la Liturghia de duminică.

• Există vreo indicație despre percepția de până acum a scrisorii?

Înainte să apară scrisoarea, oficialii guvernului i-au chemat pe episcopii catolici din Biserica recunoscută legal să participe la o întâlnire pentru a se da un răspuns comun, răspuns care se pare că este: nu faceți nimic. Știrile de astăzi ne spun că scrisoarea nu a fost amintită la Liturghiile de duminică, și că vicepreședintele Asociației Patriotice a dat de înțeles că nu va distribui scrisoarea. El a spus însă că oamenii sunt liberi să ia documentul de pe internet dacă doresc. Ceea ce se pare că se și întâmplă: am luat legătura cu catolici din Biserica nerecunoscută de guvern, care au spus că au citit-o deja. Există o puternică mișcare în Biserica de la suprafață în favoarea comuniunii cu Roma, după cum o arată și o declarație a episcopului auxiliar de Shanghai: "Fără mandat de la Roma oamenii nu vor accepta un episcop". Îmi imaginez deci că, independent de directivele ierarhiei catolice, credincioșii vor merge online după document. Rămâne să vedem în ce măsură guvernul chinez va restricționa accesul: există unele rapoarte conform cărora siturilor chineze catolice cu sediul în China li s-a permis inițial să publice scrisoarea, după care ar fi fost forțate să o retragă.

• Reprezintă cumva scrisoarea papei o schimbare dramatică în politica Vaticanului? Ce anume schimbă scrisoarea?

Au existat unele confuzii pe această temă în primele reacții ale presei. Scrisoarea actuală anulează unele drepturi date în anul 1981 printr-o scrisoare a cardinalului Agnelo Rossi, pe atunci prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor. La acel moment, Sfântul Scaun, datorită problemelor de comunicare, dăduse episcopilor loiali din China "dreptul foarte special" de a consacra episcopi fără să anunțe în prealabil Roma, datorită pericolului pe care îl reprezenta comunicarea cu Roma. Într-o eră a emailului și telefoanelor mobile, comunicarea cu Roma nu mai este atât de dificilă, astfel că acele drepturi speciale nu își mai au sensul. Rămâne în vigoare principiul conform căruia consacrările ilegitime conduc automat la excomunicare, conform canonului 1382. Episcopii numiți de sau reconciliați cu Roma sunt însă pe deplin valizi și legitimi. Episcopii numiți fără mandat papal și care nu și-au reconciliat relațiile cu Roma sunt ilegitimi: ei pot administra sacramentele în mod valid, dar ilicit. Catolicii, în lipsa altor variante, pot primi sacramentele de la ei cum le-ar primi de exemplu de la clerul ortodox, neaflat de asemenea în comuniune cu Roma.

• Scrisoarea critică sau condamnă pe cineva?

În scrisoare, papa Benedict arată o deosebită înțelegere față de situațiile dificile ale unor preoți sau episcopi, și că lipsa de libertate religioasă în China este un factor ce îngreunează în mod special luarea deciziilor. Dar papa este categoric atunci când este vorba de instituții precum Conferința Episcopală a Bisericii de la suprafață, organism "ce nu poate să fie recunoscut de Sfântul Scaun" datorită faptul că îi exclude pe episcopii clandestini și îi include pe episcopii care nu recunosc autoritatea Sfântul Scaun; la fel este cazul cu Asociația Patriotică, a cărui statut este "incompatibil cu doctrina Bisericii".

• Ce este Asociația Patriotică Catolică?

Asociația Patriotică nu este același lucru cu Biserica Catolică oficială, deși există o mare suprapunere între cele două; papa se referă la ea ca la o "entitate externă" care uneori "interferează" cu Biserica oficială. Asociația Patriotică este o organizație înființată de guvern în 1957, cu scopul declarat de implementare a "principiilor independenței și autonomiei, autoconducerii și administrării democratice a Bisericii". Acestea sunt principiile pe care scrisoarea le numește categoric ca "incompatibile cu doctrina catolică".

• Li se cere catolicilor din China să se înscrie în Asociația Patriotică Catolică?

În trecut, preoților și episcopilor li se cerea să intre în organizație dacă doreau să își practice credința deschis și cu aprobarea guvernului. Nu se mai întâmplă așa peste tot: episcopul Lucas Li de Fenxiang, de exemplu, a primit aprobarea guvernului fără să fie membru al Asociației Patriotice. Rămâne însă în alte locuri o presiune mare pentru a-i aduce pe episcopi și preoți în asociație: în anul 2001, un episcop și secretarul lui au fost arestați și au dispărut timp de aproape o lună, în timp ce 12 preoți din acea dieceză au fost întemnițați și forțați să participe la cursuri de reeducare pentru a-i aduce în Asociația Patriotică. Încercarea a fost nereușită, dar arată puterea Asociației Patriotice. Unul dintre motivele acestei puteri o reprezintă banii: Biroul pentru Afacerile Religioase și Asociația Patriotică au în răspundere proprietățile confiscate Bisericii. Conform lui Anthony Lam de la Centrul de Studii Duhul Sfânt din Hong Kong, valoarea totală a proprietăților și bunurilor confiscate depășește 130 de miliarde de yuani, adică 17 miliarde de dolari. Doar o parte din venitul adus de aceste proprietăți este îndreptat spre Biserica oficială.

• Documentul papal nu vorbește despre Biserica oficială sau "patriotică", nici despre Biserica clandestină - de ce?

Este adevărat și nu reprezintă ceva nou. Roma a evitat mereu să vorbească despre o schismă, despre Biserica oficială ca ruptă de Biserica Catolică Universală. Papa face însă o diferență între catolicii care colaborează cu guvernul pentru a câștiga privilegiul de a-și exercita liber credința - cu costul acceptării unor episcopi ilegitimi - și cei care refuză compromisul, fiind aruncați drept urmare în catacombe. Dar viitorul acestei distincții depinde în principal de guvernul chinez și de progresul libertății religioase în China.

După Catholica (03.07.2007)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat