Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sora Eugenia Bonetti: "Este mai ușor să reconstruiești o catedrală decât o viață distrusă de exploatarea sexuală"

Eugenia Bonetti este misionară italiană din Congregația Consolatei. Ea este, de asemenea, responsabilă - în cadrul Uniunii Superioare Majore din Italia - de sectorul privind traficul de femei și minori în scopul exploatării sexuale.
După 24 de ani petrecuți în Kenya ca misionară, Eugeniei Bonetti i-a fost încredințată o nouă responsabilitate, de data aceasta în propria-i țară care, privită din punctul de vedere al flagelului exploatării sexuale a femeilor și minorilor, a devenit un pământ de misiune.
Premiată recent de Departamentul de Stat American și, acum doi ani, de președintele Carlo Azeglio Ciampi, care i-a acordat titlul de Cavaler al Republicii Italiene, călugărița Eugenia Bonetti va descrie tabloul plăgii sociale numită prostituție. O problematică pe care și papa Ioan Paul al II-lea a denunțat-o în mai multe rânduri, definind-o repugnantă prin intrinseca violare a demnității și drepturilor persoanei umane, încurajând implicarea cu solicitudine în rezolvarea acestei situații.

• Cine sunt victimele rețelelor internaționale de prostituție...

Majoritatea acestor persoane - deși ca procentaj se apreciază ca fiind cam 50% - provin din Europa de Est, în special din România, cele mai multe dintre tinerele românce care se prostituează în Italia fiind minore. De aceea cu atât mai mult trebuie să fim conștienți de ajutorul de care au nevoie aceste minore care sunt folosite în fiecare noapte și apoi "aruncate" din nou în stradă, de unde au fost luate. Pe piața prostituției, minorele sunt din ce în ce mai căutate și asta pentru că, existând frica infectării cu virusul HIV/SIDA, se speră ca acestea să nu fie o sursă de îmbolnăvire. Acum, după intrarea României în Uniunea Europeană, nu mai există nici măcar posibilitatea de a fi oprite pe stradă de către forțele de ordine, pentru a fi trimise - întâi în centre de permanență - și apoi, în țară, acasă. Acum există libertate deplină de mișcare, încât aceste persoane se află - în continuare - pe stradă.

• Există ideea că de fapt aceste tinere nu ar fi constrânse și că se prostituează fiind pe deplin conștiente de ceea ce fac și că ar fi chiar mulțumite cu viața lor...

Noi știm că nu este alegerea lor, și pentru a afla acest lucru trebuie să te apropii de ele, de lumea lor. Văzându-le cum se îmbracă, cum se comportă, par impertinente și fericite de faptul că se află acolo, pe străzi, dar în realitate ele trăiesc o mare suferință, o mare singurătate și frică în același timp. Cine spune că aceste tinere sunt mulțumite cu viața lor fie nu cunoaște problema, fie nu dorește să o aprofundeze. Noi, care lucrăm cu ele, știm bine că, dacă ar fi avut o altă oportunitate, dacă ar fi trăit în alte circumstanțe, dacă acasă la ele n-ar fi avut probleme, nu s-ar afla acolo, pe străzi.

• De ce acest aflux în Europa, în special în Italia?

De ce acest exod spre Europa, spre această țară (Italia n.n.) unde există multă bogăție, pe de o parte, dar și o mare sărăcie, pe de altă parte; o bogăție materială și o sărăcie în privința valorilor, o sărăcie la nivelul cunoașterii, al ideilor? Când un client vine și-mi spune, din perspectiva consumatorului, "dar o plătesc, am plătit-o pentru asta și o dată ce-am achitat suma de bani n-am ce să-mi reproșez". Și eu îl întreb: "Dar ce plătești? Cum poți pretinde să plătești demnitatea unei persoane, corpul unei minore? Acesta nu poate fi plătit, căci este sacrosant dat fiind că a fost creat - ca noi toți - după imaginea lui Dumnezeu. Și noi ce facem cu aceste creaturi?"

• Am văzut cine reprezintă oferta pe piața prostituției din Italia, dar cererea, de către cine este constituită?

(...) cunoaștem bine și lumea solicitanților: persoane cu vârste cuprinse între 17 ani, până la cele de 70, 80 de ani, care caută aceste tinere, le folosesc, le exploatează, și apoi le "aruncă" de unde le-au luat, adică pe stradă. Din statisticile noastre rezultă că 70% dintre clienți au soții și copii acasă, iar acest lucru trebuie să ne pună pe gânduri pe toți.

• Pentru ele, eliberarea de sclavia unei vieți consumate pe străzi este dificilă. De ce?

De exemplu, pentru a se elibera de acest cerc al sclaviei, o tânără nigeriană trebuie să ajungă la cel puțin 4.000 de prestații sexuale, încât vă puteți imagina în ce stare ajunge acasă, la "patroana" care o ține sub control, după 10 până la 13 raporturi avute. Se întoarce la așa-zisa "casă", unde plătește pentru un pat pe care să poată dormi, se întoarce în singurătatea ei, în vidul în care își duce existența și cu frica ce o însoțește zi de zi, cu teroarea de rituri Voodoo cu care este amenințată și șantajată, o formă incredibilă de sclavie și de violență psihologică.

• Traficanții folosesc probabil și violența fizică împotriva acestor tinere, pentru a le împiedica să-i denunțe sau, pur și simplu, să fugă, să se elibereze de ei...

Da, există violență fizică aplicată în multe cazuri, mai ales tinerelor nigeriene, dar, în cazul lor, mai înspăimântătoare decât violența fizică este cea psihologică. Odinioară și tinerele din Estul Europei erau supuse unor astfel de tratamente, pentru a le subjuga și obliga să se prostitueze. Acum însă traficanții folosesc un alt sistem, și anume șantajul financiar, făcând cu ele un soi de contract de muncă de tipul: "Tu lucrezi pentru mine, îmi dai tot ce câștigi, iar eu îți dau - în fiecare lună - o sumă de bani; tu primești un procent așa că, cu cât lucrezi mai mult, cu atât primești mai mulți bani". Sunt forme noi de exploatare, de aceea ar fi necesar un studiu pentru analizarea tendințelor acestui fenomen, schimbările care au loc, pentru a se cunoaște apoi diversele modalități în care ar putea fi blocat.

• Cât este de dificil să vă apropiați de aceste tinere pentru a le recupera și apoi este cu adevărat posibil ca ele să înceapă o viață complet nouă?

Este posibilă recuperarea lor; noi dorim să stabilim cu ele un raport pozitiv, de la persoană la persoană; vrem să le oferim prietenia noastră și să le facem să înțeleagă că nu toate persoanele pe care le întâlnesc au intenția de a le exploata. Vrem ca ele să aibă convingerea că ne preocupă cu adevărat viața, viitorul lor, că le înțelegem situația, suferința și că dorim să le oferim alternative. Este importantă stabilirea unei relații de încredere și, sigur, la început fug, nu ne dau crezare, temându-se ca nu cumva și noi să le înșelăm, așa cum fac toți ceilalți.

• Dar la nivel afectiv, se poate spera ca aceste persoane - după îndelungul infern al exploatării sexuale la care au fost supuse - să-și poată construi o familie?

Da, este posibil, dar acest lucru necesită un parcurs lung și dificil. Eu spun mereu că este mai ușor să reconstruiești o catedrală distrusă decât o viață nimicită de exploatarea sexuală, golită de sentimente, de relații interpersonale de prietenie bazată pe încredere și lipsită de interese meschine. Acest tip de parcurs - ce este, repet, lung și dificil - se face în așa-numitele case de primire.

• Concret, ce se face în acest sens?

Vorbind din punctul de vedere al implicării persoanelor consacrate în proiecte de recuperare a prostituatelor, în Italia activează în prezent 250 de călugărițe, care aparțin unui număr de 70 de congregații diferite. Mai ales cu ocazia jubileului, aceste congregații au deschis porțile caselor lor pentru a le primi pe aceste tinere. La început a fost dificil și pentru noi, căci părea că punem mănăstirile la dispoziția prostituatelor, de aceea au existat anumite reacții, dar, după aceea, auzind istoriile de viață ale acestor tinere și înțelegându-se că nu era vorba de prostituție în adevăratul sens al cuvântului, ci de sclavie, a existat un răspuns pozitiv din partea multor congregații în vederea rezervării unor spații în care să poată fi găzduite aceste persoane. Apoi, unele călugărițe au început să se pregătească din punct de vedere profesional pentru sprijinirea acestor tinere, căci în acest domeniu de asistență nu se poate improviza.

• Câte sunt tinerele pe care le-ați ajutat să se elibereze de sclavia străzii?

De când am început să lucrăm și în colaborare cu guvernul italian care - printr-o lege a dat posibilitatea acestor tinere de a obține un permis de ședere și alte documente necesare, de a învăța o meserie, pentru a ajunge mai apoi să aibă o autonomie completă - am reușit să ajutăm peste 5.000 de tinere care au trecut prin casele noastre și care acum sunt pe deplin integrate în diferite locuri de muncă din Italia, căci ele nu doresc să se întoarcă acasă.

• Dacă vi s-ar cere să transmiteți un mesaj așa-zișilor consumatori, celor care se folosesc de aceste tinere, ce le-ați spune?

Le-aș spune că multe dintre aceste tinere le-ar putea fi fiice, și acest lucru trebuie să ne ajute să redobândim sensul valorii persoanei umane, a relației interpersonale, a respectului, căci faptul că plătești nu înseamnă că poți face ceea ce vrei, mai ales când este vorba de sacralitatea unei alte persoane. Vrem, de asemenea, să facem un apel școlilor, parohiilor și congregațiilor pentru a atrage atenția tinerilor asupra aspectelor acestei așa-zise lumi a cererii. Doar așa vom găsi soluții pentru rezolvarea problemei, și nu doar pentru recuperarea femeilor sclave ale traficului sexual, dar mai ales pentru recuperarea bărbaților care le folosesc, pentru că și ei sunt tot niște sclavi.

După Radio Vatican (21-23 iulie 2007)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat