Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul pentru Cea de-a XXIII-a Zi Mondială a Tineretului

Sfântul Părinte a scris mesajul pentru Cea de-a XXIII-a Zi Mondială a Tineretului din 2008 cu tema "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori" (Fap 1,8). În centrul mesajului stă invitația de a-l redescoperi pe Duhul Sfânt pentru a vesti oamenilor iubirea lui Dumnezeu și a deveni sfinți și misionari. Sfântul Părinte papa ne oferă această meditație pentru "a revedea calitatea credinței voastre în Duhul Sfânt, a o regăsi dacă a fost pierdută, a o întări dacă a slăbit, a o gusta ca și companie a Tatălui și a Fiului Isus Cristos".

În deschiderea mesajului Sfântul Părinte afirmă că este fundamental pentru tineri să se apropie de Duhul Sfânt pentru a-i cunoaște identitatea, a fi conștienți de continua sa acțiune în viața Bisericii și de a-l primi cu bucurie pe Cristos în viața proprie. Apoi parcurge întreaga acțiune a Duhul Sfânt de-a lungul Sfintei Scripturi începând de la creație până la Rusalii, care constituie punctul de plecare a misiunii Bisericii. Papa ne ajută să observăm ca "Duhul Sfânt este darul cel mai mare făcut de Dumnezeu omului, deci mărturia supremă a iubirii sale pentru noi".

"Duhul Sfânt continuă să acționeze cu putere în Biserică", amintește papa, invitând pe tineri să îl cunoască mai bine, deoarece pentru mulți creștini "continuă să fie «marele necunoscut»". A-l cunoaște pentru a-l primi "ca ghid al sufletelor noastre, ca «maestru interior»".

Dar cum putem să ne lăsăm reînnoiți de Duhul Sfânt și să creștem în viața noastră spirituală? Doar cu ajutorul sacramentelor, mai ales al Botezului, al Mirului și al Euharistiei, prin care se naște credința în noi și devine mai puternică. Benedict al XVI-lea ne spune că "Mirul ne dăruiește o forță specială pentru a-l mărturisi și a-l glorifica pe Dumnezeu cu întreaga viață". "«Izvor și culme» a vieții bisericești, Euharistia este o «perpetuă coborâre a Duhul Sfânt», deoarece ori de câte ori celebrăm sfânta Liturghie îl primim pe Duhul Sfânt care ne unește mai profund cu Cristos și ne transformă în el".

Mesajul continuă cu o invitație fermă și decisă la misiune, deoarece "a vesti Evanghelia și a mărturisi credința este astăzi mai necesar ca oricând". Acest lucru nu înseamnă a fi intoleranți față de alții. "Unii cred că a prezenta tezaurul prețios al credinței persoanelor care nu-l împărtășesc semnifică a fi intoleranți față de ei, dar nu este așa, pentru că a-l propune pe Cristos nu însemnă a-l impune". Și astăzi, continuă Sfântul Părinte, "este nevoie de tineri care lasă să ardă în interiorul lor iubirea lui Dumnezeu și să răspundă cu generozitate apelului său urgent... vă asigur că Duhul lui Cristos vă invită, astăzi, pe voi tinerii, să fiți purtători ai veștii celei bune a lui Cristos celor de vârsta voastră... Voi cunoașteți idealurile lor, limbajele lor, dar și rănile, așteptările și totodată dorința de bine a celor de vârsta voastră." Papa vine chiar cu o propunere concretă: "Fiecare dintre voi să aibă curajul de a promite Duhului Sfânt de a aduce un tânăr la Isus Cristos, în modalitatea care consideră cea mai bună, știind «să dați răspuns oricui vă cere cont de speranța voastră, dar cu blândețe și bună-cuviință»".

Papa Benedict al XVI-lea adresează un ultim îndemn: "Fiți gata să puneți în joc viața voastră pentru a ilumina lumea cu adevărul lui Cristos; pentru a răspunde cu iubire urii și disprețului față de viață; pentru a proclama speranța lui Cristos cel înviat în toate colțurile lumii".

Sfântul Părinte încheie mesajul invitându-i pe tineri la Sydney, în Australia, unde va fi o ocazie de a experimenta din plin puterea Duhul Sfânt.

Pr. Felix Roca

Traducerea în limba română a mesajului a fost publicată de Editura "Presa Bună":

Mesajul cu ocazia Celei de-a XXIII-a Zile Mondiale a Tineretului
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2007, 10x14 cm, 18 p., 0,5 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat