Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Satu Nou - Bâra

Comunitatea catolică din Satu Nou, comuna Bâra, județul Neamț, așezată la 15 km NE de orașul Roman, a fost gazda vizitei pastorale a PS Petru Gherghel în zilele de 21 și 22 iulie 2007.

La ora 18.00, episcopul Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, a fost întâmpinat de pr. Marin Temea, parohul locului, împreună cu pr. Mihai Lucaci (pensionar), originar din această comunitate, pr. Alois Fechet, fost vicar la Parohia Buruienești în perioada 1971-1972 (pe atunci Satu Nou era filială a acestei parohii), surorile orionine, primarul și viceprimarul comunei Bâra, seminariștii și credincioșii din comunitate.

După un scurt salut de bun venit din partea parohului, un elev a recitat din partea comunității o poezie în fața episcopului și i-a oferit un buchet de flori.

A urmat binecuvântarea poporului credincios și salutul Preasfințitului, apoi s-a intrat în biserică, s-a făcut o rugăciune, după care s-a recitat sfântul Rozariu cu credincioșii, programul primei zile încheindu-se cu sfânta Liturghie prezidată de parohul locului însoțit de pr. Alois Fechet și pr. Mihai Lucaci.

Preasfințitul și ceilalți preoți care l-au însoțit au intrat la spovezi în timpul Liturghiei.

A doua zi, 22 iulie, programul a început la ora 9.00 cu Liturghia celebrată pentru copii, prezidată de episcop, însoțit de paroh și de preoții Mihai Lucaci și Lucian Păuleț. După Liturghie, episcopul a dorit să îi întâlnească pe copii și să stea de vorbă cu ei.

Punctul culminant al zilei a fost Liturghia de la ora 11.00, prezidată de păstorul diecezei, însoțit de parohul locului și preoții Alois Fechet, Mihai Lucaci și Lucian Păuleț. La această Liturghie, după un cuvânt introductiv al părintelui paroh, a urmat salutul adresat de Preasfințitul, în care a scos în evidență aportul parohului și al credincioșilor în realizarea "acestui monument arhitectural care se vede frumos de departe și de aproape".

La încheierea Liturghiei, Preasfințitul a exprimat în fața credincioșilor dorința pr. Alois Fechet de "a contribui substanțial" la ridicarea altarului din această biserică, unde odinioară a muncit la zidirea sufletească a acestor credincioși.

În după-amiaza zilei de duminică s-a trecut la verificarea și vizarea actelor, apoi a fost făcută o scurtă vizită la cimitir, acolo unde a fost adusă în discuție construirea unei capele mortuare și posibila amplasare. A urmat vizita la casa surorilor orionine unde un grup de copii și tineri l-a primit cu un cântec. Cu acest prilej, Preasfințitul a subliniat necesitatea unei bune colaborări dintre copii și tineri, pe de o parte, și parohul locului, pe de altă parte.

A fost vizitată casa părintelui pensionar Mihai Lucaci, iar la ora 17.00 Preasfințitul i-a întâlnit în biserică pe membrii consiliului pastoral parohial.

La ora 17.30 s-a recitat sfântul Rozariu. La ora 18.00 a fost celebrată o Liturghie de către pr. Fabian, apoi s-a desfășurat momentul de adorație și binecuvântarea cu preasfântul sacrament, iar la final Preasfințitul a făcut un rezumat al întregii vizite, a vorbit despre cele constatate. Părintele paroh a adresat păstorului diecezei câteva cuvinte de mulțumire, precum și credincioșilor, pentru căldura și ospitalitatea cu care l-au primit.

Afară, lângă biserică, tinerii și copiii au susținut un scurt spectacol în cinstea episcopului, iar o tânără a recitat o poezie și i-a oferit Preasfințitului un buchet de flori. PS Petru a promis că va reveni în această comunitate "pentru că aveți copii frumoși care dăruiesc flori alese".

* * *

Parohia romano-catolică "Maica Îndurerată" din Satu Nou, comuna Bâra, județul Neamț, a fost înființată prin decret episcopal la 11 iulie 1992. Numără 230 de familii cu 804 suflete și circa 30 de familii cu 83 de suflete stabilite în străinătate, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Este o comunitate tânără în continuă creștere.

Aici s-a început construirea unei noi biserici, în mai 1999, imediat după vizita papei Ioan Paul al II-lea în România. Dimensiunile sunt: 36,5 m lungime, 12 m lățime, în interior 11 m înălțime, iar turnul are 44 de metri, până la cruce, plus 4,5 m înălțimea crucii.

Biserica este aproape de finalizare, urmând ca în 2010 să fie consacrată.

În octombrie 2006 s-a început și construirea unei noi case parohiale între casa veche și biserică, având 26,5 m lungime și 8,56 m lățime, cu etaj, și posibilitate de mansardare pe viitor. Clădirea va putea fi folosită în scop social-educativ. Această casă este posibil să fie sfințită tot în 2010, o dată cu biserica.

Pr. Marin Temea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-22 iulie: Vizită pastorală în Parohia Satu Nou - Bâra.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat