Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Comănești: Acțiunea Catolică la 15 ani

Bucurie, soare, entuziasm, tinerețe - acestea au fost caracteristicile Jubileului Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, sub motoul "De 15 ani împreună!", care s-a desfășurat la Comănești (jud Bacău), în perioada 12-15 iulie 2007. Au participat la acest eveniment peste 180 de membri și simpatizanți ai Acțiunii Catolice (tineri, adulți și animatori ai copiilor), din 37 de parohii ale diecezei.

Întâlnirea a fost organizată în colaborare cu Primăria, Poliția și Acțiunea Catolică din Comănești. Un grup de voluntari din Acțiunea Catolică, veniți din diferite parohii, coordonați de Narcis Jitaru, vicepreședintele diecezan, au pregătit cu minuțiozitate din timp întâlnirea.

Deschiderea jubileului a avut loc la biserica din Comănești, printr-o sfânta Liturghie comunitară, mulțumind-i lui Dumnezeu pentru cei 15 ani de activitate în dieceză și pentru marele dar care este Acțiunea Catolică în parohii. Întregul eveniment jubiliar s-a desfășurat sus pe munte, într-un loc mirific, la o cabană din jurul Comăneștiului.

Momentele de formare au fost susținute de pr. Felix Roca, asistent spiritual general. "Instrumente în mâinile lui Dumnezeu" și "Orientați spre Cristos" au fost temele celor două zile de formare.

În grupuri mici, persoanele prezente au discutat despre Acțiunea Catolică parohială, cu împlinirile și dificultățile sale, accentuându-se ideea ca asociația parohială este cea care dă culoare și viață activităților pastorale.

Ziua începea și se încheia în rugăciune. Sfintele Liturghii, rugăciunea Laude și Vespere au fost momente de înălțare spirituală pe tot parcursul întâlnirii. Laboratoarele, seratele, vizita la muzeul din Comănești, drumețiile pe munte, bansuri, jocuri, muzică, au dat întâlnirii un caracter cultural-recreativ.

Punctul culminant a fost sfânta Liturghie din ziua de sâmbătă, prezidată de PS Petru Gherghel, alături de o parte dintre asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice și alți preoți invitați. În cadrul predicii, episcopul diecezei a încurajat Acțiunea Catolică spunând: "Dragi membri ai Acțiunii Catolice, voi sunteți mâinile și picioarele lui Cristos. Voi sunteți cei care purtați fermentul Evangheliei în mediile voastre de viață: la școală, în familiile și locurile voastre de muncă! Voi sunteți mult mai prețioși decât păsările cerului!"

Sâmbătă după-amiază a avut loc un moment de evocare AC Iași - trecut, prezent și viitor, moderat de pr. Felix Roca, asistent spiritual general, și Anca Lucaci, președinte dicezan, având ca invitați pe: Mihaela Ciobanu președinte diecezan în perioada 1995-2003, Dragoș Florean, vicepreședinte în perioada 1995-2003, Oana Tuduce, președinte național al Federației Acțiunea Catolică din România, și pr. Cornel Cadar, asistent spiritual AC între anii 1992-2005. S-a vorbit despre istoria și influența Acțiunii Catolice în formarea personală. "Acțiunea Catolică este o școală a vieții. Aici am învățat să lucrez în echipă, să prețuiesc și să respect pe cel de lângă mine și, nu în ultimul rând, am învățat să mă rog și să am credință!" - a reieșit din mărturia Mihaelei.

Ziua s-a încheiat cu un superb foc de tabără, în jurul căruia s-a cântat și s-au decis câștigătorii tombolei organizate în cadrul Jubileului.

Entuziasmul, bucuria și dorința unei angajări profunde în viața de apostolat au fost doar câteva dintre ideile exprimate în cadrul atelierului "Tu faci Acțiunea Catolică!" exprimată sugestiv în următoarele rânduri:

"Un fluture are nevoie de toate aripile pentru a putea zbura. Astfel și Acțiunea Catolică are nevoie de unitatea tuturor membrilor pentru a schimba lumea în bine. Și, așa cum culoarea face fluturele să radieze în frumusețe, așa și credința, speranța, iubirea și pofta de viață ne fac pe noi să strălucim."

Anca Lucaci

* * *

Impresii:

  • "În cadrul Acțiunii Catolice am scăpat de «boala» de care suferă astăzi mulți tineri - singurătatea. În AC m-am format ca om, l-am descoperit pe Cristos. Aici am trăit cele mai frumoase momente din viața mea și am acumulat o experiență imensă și am avut ocazia să ofer ce e mai bun în mine pentru clădirea unui grup... Mulțumesc Acțiunii Catolice că am avut posibilitatea și privilegiul de a fi unul din membrii săi. La mulți ani!" (Anny)

  • "Avem 15 ani, o istorie ce s-a construit prin multă muncă și dăruire, se poate observa munca depusă de echipă, mă bucur că fac parte din Acțiunea Catolică și sper să dureze cât mai mulți ani... Succes la toți cei care doresc să continue AC, cât despre Jubileu a fost foarte frumos, prima experiență într-un grup atât de mare și m-a impresionat faptul că tinerii se pot distra și în sensul formativ al cuvântului..." (un participant din Oituz)

  • "Acțiunea Catolică pentru mine înseamnă tot ceea ce am nevoie în drumul meu de adolescență. Alături și împreună cu Acțiunea Catolică m-am descoperit pe mine însămi, făcându-mă să-mi clădesc propria personalitate, nu copia altcuiva, pentru ca fiecare om este unic și irepetabil. Practic, am crescut cu AC, iar acum îmi dau seama de binele pe care mi l-a făcut mie asociația. Jubileul a fost cel mai frumos campus din viața mea (nu că ar fi prea lungă, căci am doar 17 ani și două zile!). Urez tuturor membrilor AC mult curaj și să-și continue activitatea în AC, pentru că se merită! Succes!"

  • La acest jubileu, eu personal, am fost voluntar. Am venit la Comănești de luni și mi-am dat toată disponibilitatea și tot ceea ce am avut mai bun în mine pentru reușita acestei sărbători. Am experimentat aici ce înseamnă să dăruiești: "Dăruind vei dobândi!" Jubileul a fost o ocazie de întâlnire și comuniune cu ceilalți membri. La mulți ani, Acțiunea Catolică!" (Iulia - Roman)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat