Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia "Sf. Mihail" din Satu-Nou

Parohia Parohia "Sf. Mihail" din Satu-Nou (Pîrgărești, Bacău) s-a bucurat în zilele de 14-15 iulie 2007 de vizita pastorală a PS Petru Gherghel. Alături de episcop a fost pr. Isidor Mocanu, penitentiarius magnus, și pr. Lucian Păuleț, cancellarius.

Sâmbătă seara la ora 17.30 credincioșii îmbrăcați în haine de sărbătoare s-au așezat în fața bisericii aflate în construcție, așteptând în rugăciune sosirea episcopului.

La 17.45 a sosit PS Petru Gherghel care a fost primit cu entuziasm și bucurie. Preasfințitul a fost întâmpinat de pr. Serafim Romila, parohul comunității, de Cornel Rotaru, primar, și de Robert Adam, viceprimar.

La sosirea episcopului, o familie credincioasă au prezentat după datină cu pâine și sare, iar părintele paroh s-a adresat cu un cuvânt de salut. Cu toții au strigat: "Bine ați venit la noi!"

Preasfințitul, după ce a stropit cu apă sfințită credincioșii, a admirat biserica în construcție, ne-a încurajat și ne-a binecuvântat.

S-a format procesiunea până la altarul bisericii provizorii, unde se celebrează acum sfânta Liturghie. S-a recitat Rozariul alternativ de către părintele paroh, copii, mame, ministranți și pr. Vincențiu Burlacu, originar din satul nostru.

A urmat apoi sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh, timp în care episcopul și părintele penitențiar au intrat la confesional.

Ziua de duminică, 15 iulie, a debutat cu sfânta Liturghie a copiilor de la ora 9.00, celebrată de episcop, paroh și pr. Vincențiu. După Liturghie copiii au prezentat o scenetă cu subiectul duminicii: parabola bunului samaritean. Preasfințitul le-a spus copiilor: "Voi sunteți cei dintâi care ați venit să-l întâlniți pe Isus". Le-a mai vorbit despre Anul Sfintei Scripturi și tuturor le-a împărțit câte o imagine care să le amintească de acest an.

A urmat Liturghia tinerilor de la ora 11.00. Liturghia a fost celebrată de PS Petru Gherghel avându-i alături pe părintele paroh și pe pr. Lucian Păuleț. După Liturghie, episcopul s-a întâlnit cu tinerii, iar apoi cu comitetul bisericesc pentru a discuta situația grea a familiilor plecate în străinătate, dar și a bisericii în construcție.

După-amiază preasfințitul a verificat documentele parohiei: registrele, contabilitatea, bunul mers al parohiei. S-a constatat necesitatea prezenței unei congregații de surori pentru munca educațională a copiilor și tinerilor din comunitatea noastră. A urmat apoi vizitarea cimitirului unde este înmormântat și pr. Andrei Asaftei.

După-amiază, sfânta Liturghie de la ora 17.00 a fost celebrată de pr. Isidor Mocanu însoțit de paroh. A urmat adorația condusă de episcop înconjurat de preoți, copii, tineri și toată comunitatea credincioșilor. La sfârșitul adorației s-au făcut rugăciunile prescrise pentru dobândirea indulgenței plenare.

La sfârșitul vizitei pastorale, episcopul a mulțumit pentru primirea călduroasă și ne-a încurajat pentru munca ce o avem de efectuat în continuare: construcția bisericii și stabilitatea sufletească a familiilor.

La încheiere parohul a spus în numele tuturor: "Încheiem acum o zi minunată. Ne dăm bine seama că nu este important ce mâncăm, important este cu ce ne hrănim. Ce am mâncat astăzi am uitat cu toții, dar aici în biserică ne-am hrănit cu sacramentele bisericii, ne-am hrănit cu Cristos. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate aceste binefaceri. Și pentru că Preasfințitul a aniversat de puțin timp ziua de naștere și onomastica, să-i spunem cu toții «La fericiți și mulți ani!». Și cu toții am cântat "La mulți ani!"

A consemnat pr. Serafim Romila, paroh

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-15 iulie: Vizită pastorală în Parohia "Sf. Mihail" din Satu-Nou (Pîrgărești, Bacău)


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat