Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărata: Centenar Scout

"Aventura merge mai departe. Ieri... azi... oricând..." a fost motoul cu care au sărbătorit în zilele de 7-8 iulie 2007, în comuna Sărata, jud. Bacău, aproximativ 180 de scoutiști catolici din dieceză, împlinirea a 100 de ani de la primul "camp" scout organizat în lume, a 100 de ani de cercetășie.

Fiind punctul principal al anului aniversar, aventura a avut în program activități care s-au legat de ideea principală a "camp"-ului: a fi împreună. Scoutiștii au avut parte de ateliere de lucru, momente de meditație, foc de tabără și cântece de voie bună, Liturghie și finala Campionatului de Scoutball. Figurine din baloane, pictură pe față, origami, teatru, teatru imagine au fost câteva dintre atelierele care le-au fost prezentate și la care au putut participa.

Finala de scoutball a constituit principalul punct de atracție în cadrul programului, fiecare scoutist manifestându-și susținerea pentru una dintre cele două echipe finaliste, Adjudeni și Iași. Membrii echipei ieșene au fost cei care, la finalul meciului, au revendicat cupa Scoutball 2007, o cupă simbolizată de o mică găleată pe care a fost imprimat, prin găurire, crinul, însemnul scout.

Momentul de meditație de după cină le-a reamintit scoutiștilor despre importanța fiecărei persoane în lume, despre importanța exemplului personal în grupul din care facem parte, și despre curajul de a fi noi înșine în orice împrejurare. Meditație a culminat cu crearea, la lăsarea serii, a unei cruci din lumânările pe care fiecare dintre cei prezenți le-au primit.

Seara s-a încheiat în modul caracteristic scout cu cântece de voie bună și dansuri în jurul focului.

Ziua de duminică a început inevitabil pentru scoutiști cu înviorarea de la ora 7, moment urmat de rugăciunea de dimineață și micul dejun.

Închiderea oficială a "camp"-ului a fost marcată de o mică piesă de teatru realizată de către participanții la atelierul de teatru și de realizarea unei imagini la care fiecare a contribuit prin impunerea palmelor cu vopsea, o imagine menită a rămâne ca o amintire despre aventură.

Liturghia de final a campului a fost celebrată în bisericuța de la Sărata-Băi, fiind prezidată de către pr. Isidor Dâscă, decanul de Bacău, reprezentant al Episcopiei de Iași. Salutăm prezența invitaților noștri, pr. Dominic Soare, unul dintre susținătorii scoutiștilor încă de la înființarea organizației, pr. Felix Roca, responsabil cu pastorația tinerilor și organizațiilor în dieceză, și a lui Narcis Jitaru, vicepreședintelui Acțiunii Catolice.

Mulțumim pentru prezență și susținere asistentului spiritual pr Alois Hârja și asistentului spiritual din Hălăucești, pr Iulian Petrea, care au stat alături de noi în ambele zile, precum și preoților asistenți spirituali care ne-au vizitat în aceste zile. Aventura face parte dintr-o serie de evenimente organizate în acest an de către cercetași, printre care sărbătorile locale din jurul datei de 22 februarie, Campionatul de Scoutball, proiectul "Descurcă-te în necunoscut" etc. precum și evenimente internaționale, cum ar fi Jamboreea de pe Insula Brownsea, Anglia, sau Jamboreea din Germania, la care vor participa reprezentanți ai scoutișilor catolici.

Aventura merge mai departe. Ieri...azi...oricând!

*

Scout... sistem de educație... mod de viață... aventură. Cam acestea sunt cuvintele definitorii a ceea ce înseamnă mișcarea cercetășească, acea metodă de educație și formare a copiilor și tinerilor prin care ei învață a deveni cetățeni responsabili și implicați în comunitățile din care fac parte.

Inițiată de lordul englez Robert Baden Powell, această mișcare își sărbătorește în 2007 cei 100 de ani de existență, cei 100 de ani de aventură, în întreaga lume organizându-se evenimente, "camp"-uri, întâlniri și proiecte speciale destinate a aminti tuturor cercetașilor de promisiunea făcută la început de drum: a lăsa această lume un pic mai bună decât am găsit-o.

Adrian Secal


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat