Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Proiectul "Să-i educăm iubindu-i!"

Biroul de Asistență Socială Caritas este programul pe care Centrul Diecezan Caritas Iași îl desfășoară din anul 2000 pentru persoanele și familiile aflate în situații de dificultate cum ar fi: sărăcie, marginalizare, care au nevoie de un loc unde nevoile lor să fie ascultate și înțelese.

Proiectul "Să-i educăm iubindu-i!", dezvoltat în cadrul Biroului de Asistență Socială Caritas, are ca obiective schimbarea comportamentului disfuncțional al părinților și dezvoltarea cunoștințelor, abilităților, deprinderilor, atitudinilor parentale și familiale de creștere, îngrijire și educare a generației tinere.

Abordarea folosită de acest program încurajează participanții să-și împărtășească experiența de părinte, astfel încât fiecare participant să poată afla informații diverse și să poată identifica modele potrivite pentru el și familia sa.

Proiectul "Să-i educăm iubindu-i!" se adresează tuturor părinților care experimentează probleme de comunicare cu copiii lor, care trec printr-o perioada de criză sau care doresc să-și îmbunătățească abilitățile parentale, părinților care doresc să împărtășească din experiențele lor sau celor care doresc să afle "soluții" de la alți părinți care trec prin situații similare.

Premisa acestui program o constituie ideea că modul în care părinții se comportă în relația cu copiii lor își pune amprenta asupra viitorului adult. De aceea programul "Să-i educăm iubindu-i!" dorește să prevină orice tip de violență asupra copilului, dar în mod deosebit abuzul psihologic/emoțional, care este o componentă a celorlalte forme de abuz: fizic, sexual. Așa cum susținea Bowlby (1975) "acest abuz este suficient de grav, deoarece cel abuzat nu este în mod necesar conștient că este abuzat, iar cel care abuzează nu este în mod necesar conștient de abuzul său".

Proiectul "Să-i educăm iubindu-i!" se desfășoară începând cu anul 2004. Până în prezent au fost derulate un număr de 9 grupuri de educație parentală:

  • în 2004: 25 mame au participat la întâlniri în cadrul a două grupuri;

  • în 2005: 20 mame în două grupuri;

  • în 2006: 20 mame în două grupuri;

  • în 2007: 28 mame în cadrul a trei grupuri de educație parentală.

Începând cu luna mai 2007 proiectul "Să-i educăm iubindu-i!" a primit susținerea Primăriei Municipiului Iași care va finanța până la finele anului 2007 derularea a 4 grupuri de educație pentru un număr de 40 părinți ai municipiului Iași.

Biroul de Asistență Socială Caritas a derulat o campanie de promovare a proiectului "Să-i educăm iubindu-i!" prin împărțirea de pliante informative și prin lipirea de afișe în locuri publice pentru ca mesajul să ajungă la toi cei interesați de buna creștere și educare a copiilor lor. Au fost distribuite deja un număr de 1500 de pliante urmând să mai fie distribuite alte 500 în perioada imediat următoare.

Toți cei interesați de acest proiect pot afla mai multe informații adresându-se direct Biroului de Asistență Socială Caritas.

Biroul de Asistență Socială Caritas
Bd. Ștefan cel Mare, nr. 22-24
Tel/fax 0232/276393
E-mail: basc@caritas-iasi.ro
Web: www.caritas-iasi.ro

Claudia Sociu,
asistent social
Biroul de Asistență Socială Caritas


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat