Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Săbăoani

Comunitatea din Săbăoani a avut bucuria de a-l primi în zilele de 7 și 8 iulie 2007 pe PS Petru Gherghel pentru vizita pastorală pe care Excelența sa o efectuează în toate parohiile Diecezei de Iași. Preasfințitul a fost însoțit de pr. Lucian Păuleț și pr. Isidor Mocanu.

Programul acestei vizite a început sâmbătă, 7 iulie, la ora 13.30, când PS Petru a fost întâmpinat în fața bisericii "Sfântul Mihail Arhanghelul" de către preoții din parohie, oficialitățile comunei și o mulțime mare de copii, tineri și credincioși.

După ce i-a salutat și i-a binecuvântat pe cei prezenți, preasfințitul s-a îndreptat spre biserică, unde a luat parte la programul obișnuit care are loc în fiecare sâmbătă la Săbăoani, prezidând Liturghia copiilor de la ora 14.00 și participând la un moment catehetic pentru copii realizat de părinții vicari și tinerii animatori din Acțiunea Catolică.

Seara, la ora 18.30, Excelența sa a condus rugăciunea rozariului la biserica "Regina Sfântului Rozariu", după care a prezidat Liturghia solemnă împreună cu întreaga comunitate din Săbăoani.

La Liturghie, alături de preoții din parohie, a mai participat și PS Francis Kallarakal din India, care s-a aflat pentru câteva zile în vizită la Săbăoani, însoțit fiind de pr. Ambrose Puthenveettil. PS Francis a ținut și predica în care a vorbit despre situația Bisericii din India și despre primele impresii pe care și le-a făcut venind în Dieceza de Iași.

Duminică, 8 iulie, în cursul dimineții, PS Petru a celebrat la ora 7.00 Liturghia de la biserica "Sfânta Cruce", s-a întâlnit cu copiii după Liturghia acestora de la ora 8.00 și a prezidat Liturghia tinerilor de la ora 9.30 și pe cea a comunității de la ora 11.00.

După-amiază, Excelența sa s-a întâlnit la ora 16.00 cu părintele paroh Toma Encuță și părinții vicari din Săbăoani, discutând despre proiectele pastorale din parohie, după care a condus o ședință de lucru a Consiliului Pastoral Parohial, în cadrul căreia a felicitat reprezentanții comunității pentru frumoasele realizări din ultimii ani și a ascultat dorințele și observațiile acestora.

După Liturghia de la ora 18.00, celebrată de pr. Lucian Păuleț, PS Petru a binecuvântat credincioșii cu preasfântul sacrament și a expus concluziile acestei vizite pastorale, evocând tradiția bogată care stă în spatele acestei comunități și subliniind vivacitatea și tinerețea care o caracterizează în prezent. Pentru a confirma lucrul acesta, părinții și credincioșii din Săbăoani l-au invitat pe Excelența sa la un spectacol de cântece și dansuri populare, susținut de copiii și tinerii din comunitate, spectacol la care a participat și PS Aurel Percă, fiu al acestui sat, venit să încheie și el, împreună cu confrații, aceste două zile de sărbătoare.

Întregul program al vizitei pastorale s-a încheiat cu o horă tradițională în curtea bisericii, la care cei doi episcopi, deși au fost avertizați de săbăoneni că nu vor părăsi localitatea până ce nu se vor prinde și ei în horă, i-au delegat pe toți cei prezenți să-i reprezinte și să-și manifeste prin joc bucuria că sunt, simt și cred împreună, o singură Biserică și un singur păstor.

Pentru mai multe fotografii de la acest eveniment, puteți accesa www.sabaoani.cnet.ro.

* * *

Cum am simțit vizita pastorală

Suntem în anul de grație divină 2007, ora 13.30. Cu mare emoție și bucurie, copii, tineri și adulți, împreună cu preoții care slujesc comunitatea, adunați cu toții în fața bisericii "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani, îl așteaptă cu nerăbdare pe Isus.

Nu e o exagerare, nici o greșeală de exprimare sau vreo figură de stil, ci este o realitate a credinței noastre zidite aici la Săbăoani. Îl așteptăm cu nerăbdare pe Isus în persoana Excelenței sale episcop Petru Gherghel, păstorul diecezei noastre.

Clopotele bat și anunță marea sărbătoare: Isus este la Săbăoani; a sosit; să-i ieșim în întâmpinare. Inima întregii comunități, pregătită pentru ineditul eveniment sacru, vibrează cu bucurie și iubire față de oaspetele divin. Întâlnirea cu el, Isus, Marele Preot, în persoana păstorului diecezei noastre, este emoționantă și plină de har. Cât de mare este impactul, nu mai simțim nici limitele timpului, nici limitele spațiului, întreaga comunitate intră în misterioasa atemporalitate și gustă din plin farmecul eternei bucurii divine.

Rațiunea tace și lasă locul inimii să admire, să contemple și să se bucure. În sufletul nostru, atât de încercat și îndurerat de pustiul sumbru preferat de noi de atâtea ori prin păcat, se așterne liniștea și pacea adusă de misteriosul oaspete divin.

Cu câtă emoție și bucurie am așteptat acest minunat și înălțător moment și el, spre fericirea noastră, a sosit. Am vrea ca timpul să rămână pe loc și să simțim din plin această explozie de har și de lumină dumnezeiască. Acum Isus este la noi pentru a ne dărui toată iubirea lui, acum avem șansa întâlnirii personale cu el, calea, adevărul și viața. Acum e momentul ca el să fie primit în sânul familiei creștine, pentru a o lumina, întări și a o umple de iubire. Acum e momentul ca întreaga comunitate să se lase călăuzită de păstorul ei.

Privesc în jur și văd o mulțime de oameni fericiți, bucuroși, în plină sărbătoare. Și eu sunt bucuros cu adevărat și în sufletul meu e liniște și pace și simt adierea unui aer curat, divin, ce îmi împrospătează și îmi revigorează ființa mea și a întregii comunități. Ceea ce am trăit cu atâta intensitate și bucurie în aceste două zile aici, la Săbăoani, deja, acum când scriu, e istorie, o istorie în care Dumnezeu a intervenit cu atâta tandrețe și gingășie și a demonstrat că ne iubește cu adevărat.

Păstorul diecezei noastre, în mod discret, după cele două zile de har, a plecat mai departe să-l ducă pe Cristos și altor comunități creștine, dar, spre marea noastră bucurie și împlinire, sărbătoarea continuă, pentru că Isus a rămas cu noi, pentru totdeauna, aici, la Săbăoani.

Pr. paroh Toma Encuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-8 iulie: Vizită pastorală în Parohia Săbăoani


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat