Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași trimite doi jurnaliști în inima Africii

Ei vor sta în Maikona, în misiunea românească din Kenya, în mijlocul triburilor gabra și borana pentru a putea oferi, la întoarcerea în țară, o mărturie despre ce înseamnă să fii misionar la 8.000 de km distanță de România

Doi jurnaliști ieșeni vor ajunge luna aceasta în inima Africii pentru a culege imagini și impresii despre munca preoților misionari ai Diecezei Romano-Catolice Iași - care lucrează în Kenya - și despre viața comunității de acolo. Anul acesta, în octombrie, se împlinesc 8 ani de când, sfidând toate greutățile, de la cele de limbă și de climă până la cele culturale, primii doi preoți din Dieceza de Iași, Eugen Blaj și Pavel Chelaru, au primit mandat misionar și au plecat să lucreze pe continentul negru, în mijlocul unor oameni care nu auziseră niciodată despre Dumnezeu.

Mihaela și Ninel Berneagă își propun să se impregneze de atmosfera acelei lumi pentru ca, o dată întorși acasă, să o prezinte și să o explice prin cuvinte și imagini întregii comunități. "Reportajul și fotoreportajul nu sunt genuri publicistice care să poată fi făcute stând la tine acasă, în fața calculatorului. Ne propunem să aducem de acolo o «felie de viață», o mărturie profundă și obiectivă despre acei oameni și acele locuri, astfel încât, prin intermediul textelor pe care le vom scrie și cu ajutorul fotografiilor pe care le vom realiza, oricine nu doar să înțeleagă, ci să simtă ce înseamnă să trăiești și să lucrezi în acele condiții. E o mare provocare pentru noi, dar și o șansă imensă, pentru că mărturii de genul celor pe care le vom aduce acasă practic nu există în publicistica românească", afirmă Ninel Berneagă.

Mihaela și-a petrecut ultimele două luni în documentare. A citit probabil tot ce s-a scris în română despre Kenya, de la romane până la ghiduri turistice, a văzut filme, a căutat fotografii și mărturii, a navigat pe sute, dacă nu mii de situri din lumea largă, s-a întâlnit cu oameni care au trecut sau care au trăit în Africa, de la militari români până la preoți. Ajunsă la capătul acestor demersuri și la nici o săptămână distanță de zborul care o va duce în inima Africii, Mihaela Berneagă crede că avem o imagine superficială și uneori chiar distorsionată despre lumea africană. "Sunt multe prejudecăți, sunt multe șabloane. La modul general, știm despre africani că-s săraci lipiți pământului, că au SIDA, și malarie, și febră galbenă, că trăiesc în condiții de epocă primitivă și că-s needucați. Le lipim adesea îngrozitoarea etichetă de maimuțe care n-au coborât încă din copaci și ne limităm la a spune că Africa e un sac fără fund, o Sahara a sărăciei în care, oricât de mulți bani ai băga, oricum nu se vede nimic. În cel mai fericit caz, ne incită exotismul locurilor și al animalelor. Uităm adesea însă că acei oameni n-au nici o vină că s-au născut acolo și că evoluția lor e frânată, poate chiar stopată de condițiile extreme în care trăiesc, așa cum noi n-avem nici un merit în faptul că ne-am născut într-o lume care ne oferă infinit mai multe șanse. Uităm adesea că și moral și uman ar trebui să ne simțim solidari cu acei oameni. Nouă ne e greu să înțelegem de ce un copac e o binecuvântare, ne e greu să înțelegem ce înseamnă să mănânci o dată la două zile și atunci o lingură de grăunțe fierte, să umbli kilometri întregi, pe o arșiță de aproape 50 de grade Celsus, pentru o canistră de apă, să nu știi cum arată o păpușă sau o mașinuță, să trăiești în medie doar 40 de ani... Adesea nu realizăm că un efort minimal din partea noastră acolo înseamnă o avere.

Celebra publicație «Time» publica de curând (n.r. http://www.time.com/time/photogallery/0,29307,1626519_1373664,00.html) o statistică șocantă: în Africa, o familie formată din cinci persoane se hrănește într-o săptămână întreagă cu doar 1 dolar și 23 de cenți. Cifrele astea spun enorm", completează Mihaela Berneagă.

Cei doi reporteri ieșeni au primit înainte de plecare binecuvântarea Înalt Preasfințitului Petru Gherghel, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, a episcopului auxiliar Aurel Percă și a preoților de la Centrul Misionar Diecezan Iași, care i-au încurajat să valorifice darul pe care l-au primit, pentru a contribui ulterior la realizarea unor publicații care să deschidă inimile românilor în fața operelor misionare pe care Dieceza Romano-Catolică de Iași le are în Kenya, dar și în Coasta de Fildeș, Togo, Ecuador și Argentina.

"Înclinația mea pentru scris mi-a fost descoperită acum mai bine de 20 de ani de preotul Eugen Blaj, actualul paroh al misiunii din Maikona - Kenya. Eram copil și-mi petreceam vacanțele de iarnă și de vară zburdând pe dealurile din satul bunicilor dinspre mamă, la Răducăneni (Iași), iar părintele Eugen, abia ieșit de pe băncile seminarului, venise vicar acolo în sat. Primele texte scrise de mine au «apărut» la gazeta de perete a bisericii din sat după ce părintele m-a încurajat să scriu. Îi datorez acestui preot pasiunea pentru ceea ce fac astăzi ca și cea mai mare parte a formării mele intelectuale. El a pus bazele. Sunt absolut încântată că, iată după 20 de ani, voi putea valorifica în folosul ideii pentru care luptă părintele Eugen, sămânța pe care a plantat-o în sufletul meu. Plec în Kenya cu speranța că munca mea de acolo să fie pe măsura luminii pe care mi-a oferit-o atunci", se destăinuie Mihaela.

Cititorii din România vor putea parcurge prima colecție de reportaje și fotoreportaje realizate de cei doi jurnaliști ieșeni în luna octombrie, lună dedicată misiunilor de Biserica Catolică. Mihaela și Ninel își doresc ca textele, fotografiile și înregistrările pe care le vor aduce acasă să fie o oglindă fidelă a acelei lumi. "E probabil greu să înțelegi, să iubești ceva ce nu cunoști, să sacrifici din timpul, din puținul pe care-l ai și, de ce nu, chiar din viața ta pentru o lume care ți-e străină, care e și atât de departe și atât de diferită de cea din România. Ne dorim ca munca noastră să umple acest gol de informații, astfel încât credincioșii din România să afle cum ar putea sprijini efortul celor trei preoți români care, uneori la limita imposibilului, lucrează în misiunea din Kenya, în misiunea românească din Kenya. Acesta este rostul șederii noastre acolo", a completat Ninel Berneagă.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat