Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Doi episcopi în vizită

PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, l-a însoțit la 2 iulie 2007 pe PS Richardo Fontana, arhiepiscop de Spoleto - Norcia (Italia) în vizita pe care episcopul italian a dorit să o facă în localitatea Luizi-Călugăra, pentru a mulțumi comunității pentru darul făcut prin pr. Ioan Cocianga, preot nou sfințit pentru Dieceza de Spoleto - Norcia.

Spiritul de sărbătoare care a început duminică, 1 iulie 2007, în comunitatea Luizi-Călugăra prin celebrarea primei sfinte Liturghii în satul natal a celor patru preoți nou sfințiți din localitate, a continuat și a doua zi, luni, 2 iulie, când trăirea sărbătorii a fost intensificată de vizita Mons. Petru Gherghel, episcopul de Iași, și a Mons. Richardo Fontana, arhiepiscop de Spoleto - Norcia (Italia). Acesta din urmă a venit în România, și în mod special la Luizi-Călugăra, cu dorința de a mulțumi poporului creștin de aici pentru darul pe care acesta l-a făcut arhidiecezei sale prin pr. Ioan Cocianga, preot nou sfințit pentru Dieceza de Spoleto - Norcia.

După frumoasa tradiție creștinească, cei doi episcopi au fost întâmpinați de credincioși, părintele paroh și de autoritățile locale în fața bisericii cu pâine și sare, iar corul a intonat un imn de bun venit.

Momentul principal al acestei vizite a fost celebrarea sfintei Liturghii împreună cu preoții nou sfințiți, precum și cu alți preoți originari din Luizi-Călugăra și oaspeți. Astfel, împreună cu cei doi episcopi, sfânta Liturghie a fost concelebrată de 27 de preoți și un număr impresionant de credincioși. La începutul sfintei Liturghii Preasfințitul Petru Gherghel i-a urat Mons. Richardo Fontana bun venit în România, în Dieceza de Iași și în Parohia Luizi-Călugăra.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Mons. Richardo Fontana, care în predică sa a ținut să amintească bucuria de a-l revedea pe Preasfințitul Petru Gherghel, cu care a fost coleg la Roma în anii '80. Preasfințitul Richardo și-a exprimat de asemenea bucuria de a vedea universalitatea Bisericii lui Cristos. Apoi, a adus mulțumirile sale poporului creștin din România, atât pentru darul primit de arhidieceza sa prin pr. Ioan Cocianga, cât și pentru mărturia celor aproape două milioane de români care lucrează în Italia. Referindu-se la aceștia din urmă, Preasfințitul Richardo a subliniat faptul că multe persoane în vârstă sunt îngrijite cu spirit creștinesc de românce, și români sunt apreciați în Italia și pentru faptul că sunt creștini. De asemenea, tinerele care se îngrijesc de copiii italieni, au un rol important, deoarece acestea, nu numai ca se îngrijesc de copii, dar îi educă creștinește și îi învață chiar rugăciuni etc.

Mai trebuie să amintim că această zi a fost una deosebită pentru familia Cocianga și pentru un alt motiv, și anume părinții Anton și Catrina au celebrat nunta lor de aur, astfel înainte de încheierea sfintei Liturghii, aceștia și-au reînnoit, în fața comunității creștine și a copiilor lor, promisiunile făcute în urmă cu 50 de ani prin sacramentul căsătoriei, iar pr. Ioan Cocianga, împreună cu pr. Andrei Cocianga, au invocat binecuvântarea Domnului asupra părinților lor.

La încheierea sfintei Liturghii, după mulțumirile exprimate de pr. Ioan Cocianga, și pr. Daniel Lucaci a ținut să mulțumească, în numele întregii comunități catolice din Luizi-Călugăra, episcopilor pentru vizita și celebrarea euharistică în biserica noastră parohială.

Fotografii de la această sărbătoare se găsesc în secțiunea "Album foto" de pe situl www.luizicalugara.ofmconv.ro

* * *

Înainte de a pleca din Luizi-Călugăra, Preasfințitul Richardo Fontana a dat o mărturie pe care o redăm integral în următoarele rânduri.

"Este foarte frumos să ne simțim catolici! Am venit aici cu mare bucurie ca într-un spațiu al memoriei mele, și mă refer la Biserica în care m-am născut, la vremurile în care și acolo era normal să saluți 4-5 preoți nou sfințiți în același an.

Am văzut astăzi, aici la Luizi-Călugăra, entuziasmul poporului care dă sens unei alegeri care îl are în centru pe Domnul. Am văzut tineri care au iubire în inimi și doresc să-și ofere viața pentru aproapele. Nu este vreo aventură mai frumoasă pentru tineri decât aceea de a fi discipoli ai Domnului. Nu este nimic mai modern și mai actual decât angajarea și preocuparea de nevoile aproapelui. Aceasta este o adevărată alternativă: a merge împotriva tendințelor acestei lumi, așa cum au făcut-o și sfinții, care sunt adevărații eroi ai poporului nostru.

Cunosc Biserica din România din mărturia primită de la mai mulți prieteni. Îmi aduc aminte și acum de anii tinereții, când fiind preoți tineri Petru Gherghel și cu mine locuiam în aceeași casă la Roma. Doi preoți prieteni, care astăzi sunt doi episcopi ai Bisericii, având pe umeri grija unui întreg popor. Prietenia de o viață a devenit acum îmbrățișarea dintre două Biserici surori.

Am venit aici pentru a-mi exprima mulțumirile față de acest popor generos care în Italia, prin greul muncii de fiecare zi, se îngrijește de atâtea persoane în vârstă și de atâția copii. Am venit aici să le cer să nu-și piardă identitatea lor creștină, venind în mijlocul dispersării care este în Italia, chiar și în locurile cele mai sfinte, precum regiunea Umbria, cunoscută ca și locurile sfinților Benedict și Francisc de Assisi.

Înaintea mulțimi de copii care astăzi erau în biserică, i-am cerut Domnului să-i ferească de orice rău și să-i ajute să crească îi istoria lor creștină cu iubire în inimi și în credința acestei Biserici, care în martiriul a două generații, mai are splendoarea purității evanghelice".


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat