Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Despre sinceritate...

Sinceritatea cu mine însumi

Pilat a întrebat: Ce este adevărul? Isus spune: Eu sunt calea, adevărul și viața.

Omul este într-o permanentă căutare a adevărului. Omul îl caută neîncetat pe Dumnezeu și fuge de Diavol, care este numit tatăl minciunii.

Imaginea pe care o am eu despre mine însumi diferă câteodată de ceea ce sunt de fapt. Sau standardele impuse de societatea și non-valorile contemporane vin în contradicție cu valorile creștine. Atunci se poate întâmpla să nu mă pot accepta și să trăiesc într-o minciună continuă. Dar Dumnezeu m-a dorit exact așa cum sunt și sunt unic. Nimeni nu a mai gândit gândurile mele și nu a mai trăit sentimentele mele. Dumnezeu mă iubește așa cum sunt. Pentru cel care sunt eu acum, el și-a dat viața pe cruce.

Nu voi reuși să fiu sincer cu ceilalți dacă nu sunt sincer cu mine însumi, dacă nu sunt împăcat cu mine însumi, cu trupul și sufletul meu.

A fi sincer cu mine înseamnă a trăi coerența dintre gânduri, cuvinte și fapte. Ceea ce cred și gândesc, să spun și să înfăptuiesc, chiar dacă uneori prețul pe care-l voi plăti va fi mare.

Sinceritatea cu ceilalți

Sinceritatea nu înseamnă a comunica adevărul. Sinceritatea este modul în care eu îți comunic adevărul, deoarece adevărul este ceva imutabil, dar felul în care eu îl împărtășesc celorlalți poate să rănească sau să vindece.

Uneori ne gândim că e mai bine să provocăm o rană mică acum, care cu timpul se va vindeca, decât să lăsăm să treacă săptămâni, luni, ani evitând cât mai mult cu putință trauma care va fi și mai puternică atunci când ne va lovi.

Alteori ne este greu să spunem adevărul celorlalți pentru că nu suntem încă noi conștienți de el. Ne-am confruntat adesea și cu dorința de a spune celui din fața noastră ceea ce gândim cu adevărat despre el, ceea ce simțim pentru el, dar n-am găsit curajul s-o facem. Este bine să fim transparenți, dar dacă sentimentele sau gândurile respective nu sunt bune sau nu duc la nimic, atunci ne va fi mai ușor să nu le alimentăm.

Totuși sentimentele în sine nu sunt nici bune, nici rele. Pur și simplu sunt. Și sunt parte din mine, eu sunt cel care acum iubește sau cel care ieri era trist. Nu trebuie nici să ne fie rușine de sentimentele noastre, deci de noi, dar nici să le lăsăm să le domine.

Sinceritatea cu Dumnezeu

Omul nu poate să se cunoască pe sine mai bine decât îl cunoaște cel care l-a creat. Este deci imposibil să-l mințim pe Dumnezeu pentru că el cunoaște secretele cele mai profunde ale inimii noastre. Chiar dacă buzele noastre spun un lucru, pe care uneori chiar noi ajungem să îl credem, Dumnezeu știe ce este în inima noastră.

Totuși ce înseamnă sinceritatea cu Dumnezeu? Înseamnă să recunosc relația în care mă aflu cu Dumnezeu, înseamnă să-mi găsesc locul în această relație. Nu sunt eu Dumnezeu, nu sunt eu cel care poruncește. Iar el nu este la dispoziția mea, dar relația noastră este mai mult decât o relație de prietenie, este o relație între un Tată și un fiu, uneori rătăcit, alteori un fiu care a stat prea mult timp acasă și ar vrea să plece, dar nu îndrăznește sau - de ce nu? - un fiu care prețuiește iubirea Tatălui său și se bucură de ea.

Iudita-Gilberta Iacob


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat