Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Sărata

Credincioșii romano-catolici din Parohia Sărata (jud. Bacău) cu filialele ei Sărata Băi și Dealu Nou, formată din 267 de familii și 730 de suflete, s-au bucurat de vizita canonică a PS Petru Gherghel în zilele de 30 iunie și 1 iulie 2007.

În seara zilei de sâmbătă, 30 iunie, la ora 18.00, întreaga comunitate parohială, precum și o parte din credincioșii din filiale, îmbrăcați în haine de sărbătoare și costume naționale, erau în așteptare. Li se împlinea o dorință de mult așteptată: întâlnirea cu păstorul Diecezei de Iași, venit în vizită pastorală.

La ora 18,15, pr. paroh Ionel Roșu, împreună cu pr. Ludovic Butnărașu, coordonator al stațiunii balneare Sărata-Băi, și Costică Chiper, primarul comunei, l-au întâmpinat pe episcopul Petru Gherghel.

După urările de bun venit, au urmat binecuvântările și salutul Preasfințitului, iar apoi cei prezenți s-au îndreptat spre biserica parohială "Sf. Mihai", unde, după o rugăciune rostită de episcop, a urmat proclamarea evangheliei de către pr. Ludovic Butnărașu. La predică, episcopul i-a îndemnat pe credincioși să privească spre Cristos și să asculte de Dumnezeu.

S-a recitat apoi Rozariul, condus de episcop, meditând misterele de bucurie. Fiecare decadă a Rozariului a avut câte o intenție specială.

La Liturghia celebrată de pr. paroh Ionel Roșu, în scaunele de spovadă au stat episcopul, pr. Lucian Păuleț și pr. Lucian Butnărașu, împăcându-i pe oameni cu Dumnezeu.

După terminarea sfintei Liturghii, am plecat spre case, convinși că Isus este mereu în mijlocul nostru, iar sfânta Fecioară este Mama noastră cerească pe care trebuie să o cinstim recitând mereu sfântul Rozariu - arma noastră puternică în nevoi.

A doua zi, duminică, 1 iulie, credincioșii din filiala Sărata Băi l-au întâmpinat și ei pe PS Petru Gherghel, înainte de Liturghie. Celebrarea euharistică a fost prezidată de PS Petru, alături de care au fost doi concelebranți: pr. paroh Ionel Roșu și pr. Ludovic Butnărașu.

La predică, Preasfințitul ne-a spus că Isus merge și azi, ca odinioară, spre Ierusalim, pentru a împlini misiunea sa, și ne cheamă și pe noi să-l urmăm așa cum i-a chemat pe ucenici. Citându-l pe Sfântul Părinte, episcopul a spus: "Cristos nu ne cere nimic, în schimb ne oferă totul".

Având în vedere că lângă bisericuța nou construită, cu hramul "Sfânta Fecioară de Fatima" se află Stațiunea Balneară de Spiritualitate și Tratament, Preasfințitul a amintit personalitatea preotului Petru Pal, cel care a înființat această stațiune.

După Liturghie, a urmat o scurtă vizită la stațiune, după care ne-am îndreptat din nou spre biserica parohială, unde a urmat Liturghia solemnă de la ora 11.00, prezidată de episcop, înconjurat de doi concelebranți: pr. paroh Ionel Roșu și pr. Lucian Păuleț. La predică, Preasfințitul a accentuat faptul că Isus trece și azi ca acum 2000 de ani pe străzile noastre și ne cheamă mereu să-l urmăm. "El ne cheamă, dar nu forțează pe nimeni, alegerea noastră este liberă", spunea episcopul.

După-amiază, la ora 17.00, episcopul s-a întâlnit cu consiliul parohial, discutând despre proiectele de viitor ale comunității și îndemnându-i să fie aproape de biserică, de Cristos, de preot, pentru că ei sunt pilonii de bază ai comunității.

La ora 18.30 a fost celebrată Liturghia copiilor de către pr. Lucian Păuleț, iar Preasfințitul și parohul au intrat la spovezi.

A urmat expunerea preasfântului sacrament, o rugăciune rostită de Preasfințitul și binecuvântarea, după care Preasfințitul a făcut un bilanț al vizitei pastorale, în care a amintit și de două personalități ale parohiei: pr. Sandu Matei Dumitru, care a murit ca un martir în timpul regimului comunist, și pr. Ioan Jicmon, fost paroh de Gherăești și spiritual la Seminarul din Iași. La terminarea acestui discurs, episcopul ne-a împărțit binecuvântarea finală, care a conferit celor pregătiți sufletește indulgența plenară.

În încheiere, parohul a mulțumit bunului Dumnezeu, precum și Excelenței sale episcopului Petru Gherghel, pentru momentele de har trăite împreună la vizita pastorală.

După binecuvântarea finală și după cuvântul de mulțumire al parohului, episcopul s-a întâlnit cu cei mici - copiii - pe care i-a numit "florile familiei" și i-a încurajat și îndemnat să stea mereu cât mai aproape de altar, de Cristos.

Astfel, comunitatea noastră a trăit momente de har și bucuria de a fi împreună cu păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, care ne-a îndemnat mereu să înaintăm, plini de curaj, în larg - "Duc in altum".

Pr. Ionel Roșu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 iunie - 1 iulie: Vizită pastorală în Parohia Sărata


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat