Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Întâlnirea grupului de lucru CONCEPT II

La sediul Centrului Diecezan Caritas Iași, în zilele de 28 și 29 iunie 2007, a avut loc întâlnirea unui grup de lucru CONCEPT , având ca tematică "O Europă care învață și muncește".

Răspunzând la concursul de proiecte din cadrul Programului de Acțiune al Comunității Europene care sprijină rețelele-cheie din Europa implicate în lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale, proiectul CONCEPT propus de Caritas Europa a primi cofinanțare din partea Comunității Europene.

CONCEPT (Caritas Organizations Network to Challenge the Exclusion and Poverty Trap) a fost inițiat la 1 decembrie 2005 și urmărește construirea unei rețele internaționale de experți și contribuția la Planurile Naționale de Acțiune cu privire la incluziunea socială prin intermediul organizațiilor Caritas naționale.

Treptat, acest proiect a acoperit toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene. La 15 ianuarie 2007 Comisia Europeană și-a reînnoit sprijinul acordat proiectului, pentru al doilea an de activități.

În 2007 proiectul se concentrează pe implementarea Rapoartelor Strategice Naționale, a protecției și a incluziunii sociale în fiecare stat membru.

Obiectivele CONCEPT pentru această perioadă sunt:

  • contribuirea la implementarea Programului de Acțiune al Comunității pentru Combaterea Excluziunii Sociale, asigurând implementarea Rapoartelor Strategice Naționale în țările membre UE la nivel național și local

  • promovarea culturii dialogului cu societatea civilă și conștientizarea publică a incluziunii sociale

  • creșterea cooperării cu Comisia Europeană.

Mai concret, aceste obiective vor fi atinse prin implementarea următoarelor activități:

  • stabilirea unui raport Caritas Europa de cercetare și analiză despre calitatea, coerența și posibilitățile rapoartelor strategice naționale pentru perioada 2006-2008

  • monitorizarea procesului de implementare a rapoartelor strategice naționale

  • urmărirea, creșterea conștientizării, consilierea autorităților regionale și locale, precum și facilitarea transpunerii rapoartelor strategice naționale în politici, măsuri și programe-proiecte la nivel regional sau local

  • emiterea unor recomandări cu privire la anumite arii tematice care sunt în directă legătură cu strategiile de incluziune socială ale UE

  • întocmirea unui raport final care va conține primele concluzii despre pașii întreprinși la nivel național, precum și recomandări despre modalitățile de continuare a implementării.

CONCEPT își focalizează atenția în cel de-al doilea an de lucru asupra a patru tematici specifice care sunt deja în atenția mai multor organizații membre ale Caritas Europa:

  1. integrarea, incluziunea socială și participarea la viața publică a migranților și a comunităților migrante și a minorităților etnice excluse, precum cele de rromi

  2. sănătatea, serviciile sociale medicale - accesul la îngrijire medicală pentru cetățenii excluși; obiective de îngrijiri medicale pe termen lung; inițiative de îngrijire la domiciliu ca o alternativă efectivă la îngrijirile medicale și serviciile sociale pe termen lung; precum și excluziunea socială și implicațiile HIV & SIDA în dimensiunea sărăciei în țările europene

  3. o Europă care învață și muncește - trainingul vocațional și accesul pe piața forței de muncă a cetățenilor marginalizați; flexicuritate (flexicurity); educație continuă prin programele educative și o balanță echilibrată muncă-viață

  4. sărăcia în rândul copiilor - sărăcia și excluziunea socială a copiilor, în particular în contextul sărăciei familiei; nevoia unor politici orientate pe familie; drepturile copilului.

La întâlnirea de lucru de la sediul Centrului Diecezan Caritas Iași a grupului care a dezbătut tema cu numărul 3 au participat:

  • pr. Egidiu Condac, președintele Confederației Caritas România

  • Cristina Loghin, secretar general al Confederației Caritas România

  • Daniela Șoitu, organizator

  • Robert Urbe, Luxemburg / Caritas Europa

  • George Glod, Luxemburg / Caritas LU

  • Jurat Barat, Slovacia / Caritas SK

  • Jorge Nuno, Spania / Caritas Spania.

Întâlnirea a debutat cu o scurtă prezentare a proiectelor Centrului Diecezan Caritas Iași, apoi a continuat cu prezentări ale contextului regional al educației adulților, experiențe naționale și regionale pe tema subiectului de discuție, concepte ce vor fi dezvoltate și discutate într-o întâlnire ulterioară. Lucrările s-au încheiat cu o comparație și o integrare a activităților grupului cu celelalte realizări în cadrul CONCEPT II și cu redactarea unui document care să pregătească strategiile pentru viitor.

Următoarea etapă a proiectului CONCEPT va fi o conferință despre implementarea rapoartelor strategice naționale, conferință ce va avea loc la Bruges (Belgia) în perioada 5-7 septembrie 2007.

Iudita-Gilberta Iacob,
Centrul Diecezan Caritas Iași
Foto: Radu Huzum


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat