Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian (Caritas): Strângere de fonduri în comunitate

La Casa Misionarilor Verbiți din Traian a avut loc în zilele de 22 și 23 iunie 2007, sub egida Centrului Diecezan Caritas Iași, un curs de formare cu tema "Strângerea de fonduri în comunitate". Au participat reprezentanți din diverse comunități parohiale și religioase.

Centrul Diecezan Caritas Iași propune pentru acest an o serie de întâlniri de formare la Casa Misionarilor Verbiți din Traian, prin care se dorește formarea viitorilor posibili voluntari adulți din comunitățile noastre precum și deschiderea unei posibilități de dialog între diversele instituții care acționează în Dieceza de Iași pentru promovarea carității, dreptății și solidarității creștine.

Cel de-al doilea astfel de curs de formare din cadrul proiectului "ProVocarea la Caritate!" s-a desfășurat în perioada 22-23 iunie și a avut ca temă "Strângerea de fonduri în comunitate". Au participat reprezentanți de la casa de copii "Sf. Maria" din Barați, de la Căminul de bătrâni "Sf. Iosif" din Iași, din Parohiile Iași ("Sf. Anton"), Mărgineni, Onești ("Sf. Petru și Paul").

Întâlnirea a fost moderată de doi reprezentanți ai Centrului Diecezan Caritas: Corneliu Saranci, un apărător și promotor al carității sociale, și Delia Pogor. Limbajul carității este marele dar oferit Bisericii de Duhul Sfânt în ziua de Rusalii. Acesta a fost punctul de pornire al dezbaterilor care au avut loc, deoarece înainte de a afla tehnici și metode noi de strângere de fonduri, trebuie văzut care este fundamentul și scopul acestei acțiuni. Îndemnul la caritate reiese și din prima enciclică a papei Benedict al XVI-lea - "Deus caritas est".

"Voluntariatul începe în familie; el are la bază rezolvarea propriilor probleme înainte de a te implica în voluntariat" - a fost una dintre primele idei desprinse în cadrul întâlnirii. Nimic nu se poate organiza fără o bază materială și financiară, de aceea toate marele organizații au câte o fundație pentru strângerea de fonduri. La fel, în comunități e necesar un grup de persoane care să se implice activ în această acțiune, facilitând astfel buna desfășurare a activităților pastorale și sociale.

În cadrul dezbaterilor din prima zi, dar mai ales în cea de-a doua zi, domnul Saranci a vorbit participanților despre principalele tipuri de strângere de fonduri, despre importanța elaborării unor proiecte concrete și bine închegate, despre importanța modului în care sunt expuse nevoile, deoarece comunitatea trebuie să se simtă parte implicată. De asemenea, sistemul de valori, fiind un mediu creștin, trebuie să țină cont de trei criterii esențiale: competență, cultură și compasiune.

Un moment deosebit l-a constituit elaborarea în grupuri mici a unor proiecte concrete, aplicabile la nivel parohial, din care să reiasă modul în participanții înțeleg să strângă fonduri din comunitate. Din elaborarea proiectelor nu trebuie să lipsească: formularea obiectivului sub formă valorică, bugetarea demersului, resursele utilizate, programarea activităților, urmărirea și desfășurarea proiectului, evaluarea.

Fiecare dintre participanți a primit un proiect de curs pe tema în discuție, iar în final o diplomă de participare. Discuțiile purtate la Traian au menirea de a prinde viață în comunitate.

Următorul curs de formare se va desfășura între 21 și 22 septembrie, tot la Traian, și are ca temă: Centrele "Te ascult" - Instrumente de lucru. Până atunci cei care doresc pot continua să se înscrie.

Pr. Petru Tamaș


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat