Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințiri de preoți (I)

În solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, duminică, 24 iunie 2007, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Petru Gherghel, au primit hirotonirea întru preoție 30 de diaconi: 14 pentru Dieceza de Iași, 3 pentru Arhidieceza de București, 10 pentru Ordinul Fraților Franciscani Conventuali, unul pentru Opera "Don Calabria", unul pentru Părinții Augustinieni Asumpționiști, unul pentru Ordinul Fraților Franciscani Capucini.

La Liturghia de hirotonire, prezidată de păstorul diecezei, au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, prelatul Albert Holenstein (Austria), Mons. Giuseppe Baldas, responsabil al Centrului Misionar din Gorizia (Italia), pr. Ioan Ciuraru, provincialul Franciscanilor Minori Conventuali din România, superiori ai asumpționiștilor, ai fraților franciscani capucini, ai Operei "Don Calabria", profesori de la Institutul Teologic din Iași, preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților. Deja cu mai bine de o oră înainte de începerea Liturghiei catedrala devenise neîncăpătoare. Credincioșii veniți din Pildești, Păcuri-Dofteana, Iazu Vechi-Săveni, Bacău, Gioseni, Horgești, Sagna, Moinești, Tămășeni, Săbăoani, Izvoarele, Tg. Ocna, Luizi-Călugăra, Hălăucești, Nicolae Bălcescu, Buruienești, Brusturoasa, Brăila, Huși... au fost atât de mulți încât au trebuit să stea și afară.

La ora 11.00 procesiunea a pornit din catedrala veche: diaconii erau în față episcopilor... În noua catedrală, în fața altarului unde tronează Sfânta Scriptură, era scris "Tu ești preot în veci"; în laterale, în bănci, aproape 200 de preoți. Corul Institutului Teologic din Iași a condus cântarea. Doi tineri din Bacău au cântat în diferite momente ale Liturghiei la orgă și trompetă...

La începutul Liturghiei, episcopul de Iași i-a salutat pe candidații la Preoție, pe oaspeți și pe toți credincioșii prezenți. "E o bucurie pentru noi, pentru că 30 de tineri sunt hotărâți astăzi să-i slujească Domnului, asemenea lui Ioan Botezătorul", a spus episcopul.

La predică, PS Cornel Damian, în lumina lecturilor proclamate, a vorbit despre personalitatea lui Ioan Botezătorul, despre Preoție și despre Euharistie. Adresându-se candidaților la preoție le-a zis: "Și voi, de azi înainte în fața poporului credincios veți avea aceeași misiune de a pregăti calea Domnului, de a-i pregăti drumul în viața voastră și a celor pe care îi veți păstori. Și voi ați fost chemați pe nume, asemenea lui Ioan".

Momentul cel mai emoționant din ritul sfințirii preoților a fost când diaconii aspiranți la preoție au stat prosternați cu fața la pământ și s-a cântat Litania tuturor sfinților. De asemenea, a fost impresionat momentul impunerii mâinilor din partea episcopilor și a preoților prezenți în biserică. Atunci fiecare preot și-a adus aminte de momentul hirotonirii lui.

La finalul Liturghiei, unul dintre preoții nou-sfințit în numele celorlalți a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit. A mulțumit, de asemenea, episcopilor prezenți, profesorilor, părinților și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării.

Alături de episcopi, preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

După Liturghie: felicitări, cântare de "Mulți ani", lacrimi, flori, fotografii, bucurie... Preoții nou-sfințiți au fost înconjurați de părinții și rudele lor.

Duminică, 1 iulie, preoții nou-sfințiți vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale. Apoi vor aștepta numirea din partea superiorilor lor.

O bucurie și o împlinire pentru ei, pentru părinții și rudele lor, pentru comunitățile din care provin.

Cei 30 de preoți înseamnă și o împlinire a rugăciunilor credincioșilor. Odinioară Isus a spus: "Rugați-l pe Domnul secerișului să trimită lucrători în câmpul său"...

Ei, sărbătoriții de azi, sunt o binecuvântare pentru Biserica din Moldova, sunt semnul bunătății lui Dumnezeu față de oameni....

Pr. Cornel Cadar

*

Ce înseamnă a fi apostoli azi? Care sunt gândurile care îi animă? Sunt întrebări la care câțiva dintre preoții nou-sfințiți vor răspunde în momentele următoare.

  • "Ceea ce simt în aceste momente sunt sentimente de emoție și de bucurie: emoție, pentru că Dumnezeu mă cheamă să-l slujesc în acest măreț mister al cuvântului și al Euharistiei; bucurie, pentru că Cristos mă cheamă în ogorul său pentru a-l ajuta la culesul recoltei. Desigur, sunt conștient de faptul că aceste clipe fericite nu pot dura la nesfârșit, că ele vor trece, că vor veni evenimente mai puțin plăcute, de încercare, de neîncredere, de teamă, de descurajare, însă cred cu tărie că voi putea trece peste acestea împreună cu Domnul și cu Maica sa Preacurată". (Pr. Marius-Claudiu Dumea)

  • "Să exprim în cuvinte acest mister care învăluie astăzi această nouă misiune ca și slujitor al altarului îmi este greu. Însă vă comunic această bucurie care însoțește acest nobil dar, aceea de a fi preot. O bucurie care mi-a inundat întreaga ființă și de care aș vrea să contaminez și pe cei din jurul meu, bucuria de a fi al Domnului. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a învrednicit de această misiune și sper să îi fiu fidel și să fac cunoscut mesajul său de credință, de iubire și de speranță tuturor oamenilor". (Pr. Marian Benchea)

* * *

"Patul meu aici este acum altarul"

Există un proverb la evrei care sună astfel: "Ultimul lucru pe care îl vede un pește este apa". Dar nici pasărea nu vede aerul în care trăiește. Să încerce însă cineva să i-l ia! Ei bine, sentimentul pe care îl simt acum este cel al persoanei care are certitudinea că se află pe drumul cel bun, pe drumul pe care Domnul l-a chemat și pe care se va împlini și îi va ajuta și pe alții să se mântuiască. E sentimentul că respiri exact aerul de care aveau nevoie plămânii tăi. Mă simt de parcă aș rămâne un nimeni, fără nimic dacă cineva mi-ar lua înapoi darul primit.

Și, în fața unui dar atât de mare și, pe deasupra nemeritat, nu poți decât să cazi în genunchi și să promiți că te vei strădui toată viața să te ridici la înălțimea sa. Simți cum parcă Dumnezeu ți-a pus mâna pe inimă și te poartă pe brațe, totul însă în mod gratuit și doar din iubire. Acum înțeleg bine cuvintele psalmistului: "Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele Domnului" (Ps 116). Așadar nu spre noi, preoții nou-sfințiți, ar trebui să își îndrepte acum toți privirile, ci spre Dumnezeu. Noi am făcut doar un simplu act de credință spunând "Da" Celui care ne-a chemat, crezând în el și în promisiunile sale și încrezându-ne acum total lui, pornind pe acest drum, frumos dar și greu.

Acest moment nu este unul final, așa cum uneori am avut impresia. Încheie ce-i drept o etapă, dar deschide una și mai mare. Se spune că papa Ioan al XXIII-lea, aflându-se pe patul de moarte, simțindu-și sfârșitul aproape și auzind cum mulțime de oameni se ruga pentru el în bazilica "Sf. Petru", a spus: "Patul meu aici este acum altarul. Să urcăm treptele, pentru a celebra Liturghia și a împlini jertfa!" Lucrurile valoroase cu adevărat se obțin cu jertfe. Nu mă voi hazarda să spun că drumul până aici a fost ușor. Din contra. A fost greu și a presupus multe sacrificii, nu suficiente însă ca să îndrăznesc că aș fi câștigat vreun merit, prin care aș fi putut primi un asemenea dar. Sunt perfect conștient și este cea mai mare certitudine pentru mine că, dacă bunul Dumnezeu nu m-ar fi dorit aici, acum și în această stare, nu aș fi reușit, oricât mi-aș fi dorit-o.

Cât privește drumul ce mi se deschide acum în față, i-l încredințez în totalitate lui Dumnezeu. Știu doar că drumul pe care pășesc acum timid trebuie să fie drumul lui Isus, cu care voi încerca o viață întreagă să mă identific. Iar drumul lui Isus cade aproape perpendicular: e exact opusul drumurilor pe care le prețuiesc majoritatea oamenilor.

Când Isus îl caută pe om, coboară la el. El coboară în Întrupare și devine slujitor. El coboară la Cina cea de taină și devine pâine. El coboară în întâmpinarea omului, și pentru aceasta devine ultimul. Locul său este mereu cel din urmă. El a dorit pentru sine așa de mult acest loc ultim, încât nimeni nu l-ar putea scăpa de el. Se poate cel mult ca cineva să se așeze lângă el, pe aceeași treaptă. Doar când am ajuns pe acest ultim loc putem începe să credem că suntem de partea cea bună, că am luptat lupta cea bună.

Există momente în care Dumnezeu ne aduce la limita neputinței noastre și de abia atunci înțelegem în profunzime "nimicul" nostru. Am încercat tot timpul să lupt împotriva neputinței, incapacității și slăbiciunii mele. Adesea am preferat să le ascund sub masca frumoasă și cuceritoare a siguranței. Arogant este însă cel care nu își acceptă neputința, mândru e cel care nu își acceptă micimea. Mi-au trebuit 11 ani de seminar să înțeleg aceasta și voi mai avea nevoie de mulți ani să o pun în practică și să îi conving și pe alții. Cine luptă cu Domnul, o face în zadar. Iar primul pas în prietenia cu el este tocmai acceptarea limitei noastre, a neputinței și slăbiciunii noastre, pentru a-l lăsa pe el să facă din noi instrumentele de care are nevoie.

Așez acum toată neputința și nevrednicia mea în fața atotputerniciei lui Dumnezeu; așez muntele păcatelor și greșelilor mele sub soarele îndurării sale; așez prăpastia micimii mele în abisul măreției sale. Pot întrezări deja momentul întâlnirii cu el, cum nu mi l-am închipuit niciodată până acum, o însoțire greu de imaginat. Mizeria mea este chiar cea pe care puterea sa o învăluie, rănile mele sunt cele care îl imploră, chiar "nimicul" din mine face să se răsfrângă asupra mea "totul" său.

Fie ca această întâlnire Dumnezeu-creatură și bucuria pe care o simt acum să nu își piardă niciodată intensitatea iar Domnul să îmi dăruiască statornicie și consecvență în intențiile bune pe care le nutresc acum, pentru mântuirea sufletului meu și a celor care îmi vor fi încredințați spre păstorire.

Claudiu Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iunie: Iași: Sfințiri de preoți (FOCUS)


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat