Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințiri de preoți (II)

Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost în mare sărbătoare. Treizeci de tineri diaconi (17 de la Institutul Romano-Catolic "Sfântul Iosif", 10 de la Conventul "Sf. Francisc de Assisi", și câte un membru de la "Don Calabria", OFMCap, Părinții Augustinieni Asumpționiști) au fost hirotoniți preoți de către PS Petru Gherghel, duminică, 24 iunie 2007, în sărbătoarea Nașterii sfântului Ioan Botezătorul. Alături de preoții nou-sfințiți au participat 170 de preoți.

La sfânta Liturghie au fost alături de tinerii hirotoniți PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, prelatul Albert Holenstein, pr. Ioan Ciuraru, provincialul Franciscanilor Minori Conventuali din România, preoți profesori de la seminarul catolic din Iași, alți preoți din țară și străinătate. Alături de aceștia au participat cu rugăciunile lor părinți, rude și cunoscuți ai candidaților, călugări și călugărițe și mulți credincioși.

Candidații de la Institutul Teologic "Sf. Iosif" s-au recules și au meditat la exercițiile spirituale care au avut loc la Mănăstirea "Don Orione" în perioada 16-23 iunie sub îndrumarea pr. Vincențiu Burlacu, spiritual la Seminarul Liceal "Sf. Iosif" din Bacău. Frații franciscani s-au recules în perioada 11-17 iunie în localitatea Pârâul Rece (Brașov) sub îndrumarea pr. Cristinel Fodor.

În frunte cu crucea procesională candidații au înaintat din catedrala veche spre catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", însoțiți de episcopi, preoți și credincioși.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a subliniat caracterul sărbătoresc al evenimentului care a învăluit întreaga dieceză: "E sărbătoare în întreaga țară, întreaga dieceză, în catedrala noastră. Prin mijlocirea sfântului Ioan Botezătorul, ne apropiem de Isus, vrând și noi să fim și mesagerii săi, să fim și noi vestitorii săi, propovăduitori ai adevărului și ai dreptății. În această sărbătoare bucuria noastră crește prin cei treizeci de tineri diaconi, care după exemplul sfântului Ioan, vor să-l vestească pe Isus, vor să devină preoți".

După proclamarea evangheliei, candidații au fost îndemnați să se apropie de altar și au răspuns "Prezent".

În cadrul omiliei, PS Cornel Damian a accentuat rolul deosebit al sfântului Ioan Botezătorul: "Ioan Botezătorul a avut misiunea de a pregăti calea Domnului, și făcând acest lucru (...) a înțeles că mai întâi trebuie să se pregătească el, pentru ca în momentul chemării, să poată spună «Iată-mă»". Adresându-se într-un mod special candidaților, le-a amintit de misiunea pe care o vor avea în mijlocul poporului lui Dumnezeu: "De azi înainte, în fața poporului credincios, veți avea aceeași misiune: de a pregăti calea Domnului, de a pregăti drumul celui care vine în viața noastră". În viața de preot sunt multe dificultăți, multe provocări, dar preotul trebuie să se fundamenteze pe Cristos, care rămâne prezent într-un mod special în sfânta Euharistie: "În sfânta Euharistie, Cristos se dăruiește pe sine în fiecare zi, se dăruiește prin intermediul mâinilor voastre - le-a spus PS Cornel Damian candidaților - și se dăruiește total". Sfânta Liturghie trebuie să fie în centrul vieții oricărui preot și să devină viață, așa cum se exprimă episcopul consacrator viitorilor prezbiteri, atunci când le înmânează potirul și patena: "Primește darurile poporului sfânt pentru jertfa euharistică. Dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, imită ceea ce vei celebra, conformează-ți viața după modelul crucii lui Cristos". La finalul omiliei, PS Cornel i-a încredințat pe preoții nou-sfințiți Maicii Domnului, care a fost mereu alături de Isus și continuă să fie și lângă fiecare dintre noi.

Candidații la preoție au declarat în fața întregului popor că își asumă misiunea preoției, iar în fața episcopului au promis ascultare și respect. Apoi s-au prosternat cu fața la pământ în ce corul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași a intonat litania tuturor sfinților. A urmat impunerea mâinilor episcopului și rugăciunea de consacrare. Cei proaspăt hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, au primit patena și potirul și în final sărutul păcii.

Pentru a deveni mai pătrunși de misterul pe care îl vor celebra, PS Petru Gherghel s-a adresat candidaților: "Primește darul poporului sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, fii pătruns de ceea ce vei face și orânduiește-ți viața după misterul crucii Domnului".

La finalul Liturghiei, pr. nou-sfințit Claudiu Budău a mulțumit tuturor pentru rugăciunile și susținerea lor, amintindu-i într-un mod special pe părinți și frați, pe părinții parohi, pe părinții de la seminar. Nu în ultimul rând, pr. Claudiu a mulțumit oaspeților din străinătate, adresându-se în germană, italiană și franceză.

PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor pentru participare și rugăciune, îndemnându-i pe preoții nou-sfințiți "să rămână așa", entuziaști și plin de zel pentru opera de evanghelizare.

Preoții nou-sfințiți urmează să celebreze fiecare în localitatea sa natală prima sfântă Liturghie pe data de 1 iulie.

Marius Enășel

*

Impresii

  • "La cine să mergem, Doamne, numai tu ai cuvintele vieții veșnice". Acesta a fost răspunsul pe care Petru i l-a dat lui Cristos atunci când Cristos i-a pus să decidă asupra vieții lor. Acest răspuns l-am dat și noi astăzi.
    De-a lungul anilor de seminar, de-a lungul vieții, am avut posibilitatea de a cunoaște mulți profeți, multe ispite de a urma alte drumuri, iar bucuria de astăzi este cu atât mai mare, cu cât astăzi sunt din ce în ce mai convins că Dumnezeu mi-a dat întâlnire pe această stradă și nu pe alta.
    Bucuria este cu atât mai mare pentru că știu că Cristos nu doar ne-a dat întâlnire pe acest drum al preoției, ci ne va însoți și ni se va dărui în îngrijire tocmai pe acest drum.
    Spunea sfântul Alfons că demnitatea preotului este cea mai mare demnitate, întrucât Cristos însuși a promis că se va supune cuvintelor preotului. Este un mister atât de mare, pe care sunt conștient că doar împreună cu el și cu credincioșii care îmi vor fi încredințați voi reuși să îl aprofundez". (Pr. Ciprian Sascău)

  • "Am trăit astăzi momente de bucurie și împlinire prin primirea hirotonirii sacerdotale. Cred că în ciuda faptului că am meditat și ne-am pregătit îndelung, realizăm prea puțin ce înseamnă demnitatea și responsabilitatea pe care ne-am asumat-o prin primirea acestui sacrament, deoarece ne dăm seama că harul lui Dumnezeu e atât de mare, iar noi nu suntem decât niște vase de lut.
    Emoția și solemnitatea acestui moment cu siguranță vor rămâne mereu întipărite în memoria noastră, în special momentul consacrării.
    Personal, totuși, unul din rituri m-a făcut să conștientizez mai mult evenimentul celebrat: ungerea mâinilor. Mi-am amintit că în Sfânta Scriptură în Vechiul Testament, atunci când cineva era consacrat preot, se spunea că «i-a umplut mâinile». Într-adevăr, astăzi, Dumnezeu ne-a umplut mâinile cu haruri, dar nu pentru noi, ci pentru a le dărui celorlalți.
    Preoția înseamnă mult, poate nu voi înțelege niciodată, dar îi cer lui Dumnezeu astăzi harul ca să o pot trăi așa cum se cuvine". (Pr. Cristian Clopoțel, OFMConv.)

* * *

Preoții nou-sfințiți

  • din partea Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași

    • pentru Dieceza de Iași

      • Avădăni Lucian (n. 27.10.1981, Pildești)

      • Balan Mihai (n. 16.09.1980, Iazu Vechi - Săveni)

      • Bejenaru Emanuel (n. 07.11.1981, Păcuri - Dofteana)

      • Benchea Marian (n. 15.09.1981, Bacău - "Sf. Cruce")

      • Budău Claudiu (n. 16.03.1982, Bacău - "Sf. Cruce")

      • Bulai Ciprian (n. 27.10.1978, Sagna)

      • Butacu Daniel-Nicu (n. 10.11.1980, Bacău - "Sf. Nicolae")

      • Ciubotaru Ștefan (n. 28.07.1981, Moinești)

      • Dorcu Petru (n. 11.08.1981, Tămășeni)

      • Dumea Marius-Claudiu (n. 17.12.1981, Tămășeni)

      • Hodea Cristi (n. 23.12.1980, Gioseni)

      • Imbrea Emanuel (n. 26.04.1982, Săbăoani)

      • Petrișor Vasile (n. 11.01.1982, Izvoarele)

      • Toth Richard (n. 01.01.1977, Tg. Ocna)

    • pentru Arhidieceza de București

      • Herciu Claudiu (n. 08.06.1982, Horgești)

      • Pișta Cristian (n. 20.04.1981, Bacău - "Sf. Cruce")

      • Sascău Ciprian (n. 08.02.1982, Bacău - "Sf. Nicolae")

  • din partea Ordinului Fraților Minori Conventuali
    • Andrieș Petru (n. 12.04.1981, Sagna)

    • Budău Ciprian (n. 14.03.1980, Nicolae Bălcescu)

    • Butacu Alois (n. 22.11.1978, Luizi Călugăra)

    • Cadar Iosif-Eduard (n. 12.10.1980, Hălăucești)

    • Clopoțel Cristian (n. 22.09.1980, Hălăucești)

    • Enășcuț Ciprian-Alex (n. 06.11.1979, Buruienești)

    • Farcaș Gheorghiță (n. 03.11.1979, Brusturoasa)

    • Panțiru Paul (n. 05.07.1980, Brăila)

    • Romila Liviu (n. 06.05.1980, Huși - Corni)

    • Solomon Valentin (n. 16.10.1978, Luizi-Călugăra)

  • din partea Congregația Săracii Slujitori ai Divinei Providențe (Opera "Don Calabria")

    • Bulai Emanuel (n. 01.07.1976, Tămășeni)

  • din partea Ordinului Fraților Minori Capucini

    • Covrig Francisc-Marin (***)

  • din partea Părinților Augustinieni Asumpționiști

    • Robu Ovidiu (n. 02.07.1976, Săbăoani)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iunie: Iași: Sfințiri de preoți (FOCUS)


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat