Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Capitul al Surorilor Franciscane Misionare de Assisi

"Iubiți-vă cu adevărat și înnoiți-vă în sfințenie pentru ca lumea să creadă" (Ef 4,32; Rom 12,10; In 15,34-35) - sub acest moto se desfășoară, în comunitatea "Sf. Rita" Hălăucești, jud. Iași, în perioada 12-21 iunie 2007, Cel de-al III-lea Capitul al Viceprovinciei "Sf. Francisc de Assisi" din România a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi. Participă 37 de surori capitulare.

Capitul viceprovincial este chemat să trateze modul de animare a vieții și activității viceprovinciei, să aleagă superioara viceprovinciei și consiliul său care vor conduce viceprovincia în următorii patru ani (cf. Const. 189,1). Acest moment este de o însemnătate deosebită în viața tuturor surorilor franciscane.

Viceprovincia noastră numără în prezent 104 surori dintre care 83 cu voturi perpetue, iar 21 cu voturi temporare, 6 novice și 3 prepostulante. Așa cum afirmă sr. Carmelina Russo, vicara generală, delegată pentru a prezida capitul în numele superioarei generale, sr. Aureliana Compostella, provincia este numeroasă și plină de vitalitate. Surorile viceprovinciei prezente și în diverse misiuni: Italia, SUA, Rusia, Rep. Moldova, caută să-l urmeze pe Cristos sărac și răstignit, în minoritate și simplitate, după exemplul sfântului Francisc de Assisi, slujind pe cei săraci cu bucuria caracteristică vieții franciscane.

Lucrările capitulare, precedate de două zile de reculegere, au analizat situația reală a viceprovinciei cu frumusețea și umbrele ei, în cele trei dimensiuni specifice vieții noastre franciscane: viața de rugăciune, viața fraternă și viața de apostolat.

După verificarea quadrieniului încheiat, în zilele de 16-17 iunie, surorile capitulare au ales noua superioară a viceprovinciei și consiliul:

  • Sr. Iacinta Roca - superioara provincială

  • Sr. Agneza Fartadi - vicara provincială

  • Sr. Monica Roca - secretara provincială

  • Sr. Veronica Balint - consilieră și econoamă provincială

  • Sr. Bernaveta Ciobanu - consilieră provincială.

Cu recunoștință pentru disponibilitatea acestor surori de a lua jugul Domnului asupra lor în această delicată și grea misiune, le încredințăm viața și drumul viceprovinciei pentru viitorii patru ani, cerând bunului Dumnezeu să conducă inima și mintea lor pentru a putea însoți și călăuzi surorile viceprovinciei în drumul comun de slujire și sfințenie.

În zilele de 18-21 iunie lucrările capitulare continuă cu analiza și dezbaterea proiectelor pentru programarea viitorului quadrieniu.

Sr. Iacinta Roca, noua provincială, consideră motoul acestui capitul ca fiind deviza de lucru pentru mandatul ei atât pentru sine, cât și pentru viceprovincie: "Înnoirea adevărată pleacă din interiorul fiecăreia. Dacă noi vom ști să lucrăm, înainte de toate cu noi înșine, iubindu-ne cu adevărat, vom putea să ne iubim între noi cu dragoste vie și profundă, pășind împreună pe drumul sfințeniei. Este semnul prin care lumea va putea crede. Aceasta o doresc pentru mine și pentru fiecare soră în parte, pe care Dumnezeu mi-a încredințat-o prin această misiune".

Esențialul vieții noastre religioase este urmarea lui Cristos, însă pentru noi, ca și franciscane, este o urmare "în șnur", adică mână de mână cu surorile pe care Dumnezeu ni le-a dăruit. Această unitate cerem Domnului pentru ca viața noastră să fie semnul iubirii și al bucuriei Sale în lume.

Pace și bine!

Sr. Regina,
secretara capitului viceprovincial


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat