Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Sagna

Parohia Sagna s-a bucurat în zilele de 16-17 iunie 2007 de vizita pastorală a PS Petru Gherghel. Alături de episcop a fost pr. Lucian Păuleț.

Ambientul sărbătoresc a început deja cu trei zile înainte de a sosi episcopul. Dacă nu a putut participa chiar toată comunitatea, a fost prezent cel puțin câte un membru al fiecărei familii la triduumul de rugăciune și pregătire pentru vizita pastorală în parohia noastră a ep. Petru Gherghel.

Sâmbătă seara la ora 18.00 credincioșii îmbrăcați în costume naționale au însăilat drumul din centrul satului până la biserică cu verdeață, flori, și covoare, așteptându-l pe episcop.

La 18.15 a sosit PS Petru Gherghel care a fost primit cu entuziasm și bucurie. Preasfințitul a fost întâmpinat de parohul comunității, pr. Iacob Stolnicu, de pr. vicar, Daniel Budău, de pr. colaborator Petru Budău și de dl. primar Iacob Gheorghe.

La sosirea episcopului, primit după datină cu pâine și sare de către doi credincioși îmbrăcați în straie naționale, părintele paroh s-a adresat cu un cuvânt: "Bine ați venit, Preasfințite, în comunitatea noastră ca să ne edificați în iubire și să ne întăriți în credință. Bine ați venit pe acest pământ pe care străbunii noștri l-au udat cu sudoarea și sângele lor ca să ne ridice acest locaș de închinare, semn al unității unde zilnic să luăm parte la celebrarea sfintelor sacramente și să ne sfințim viața. Nu pare deloc întâmplător, să ne vizitați comunitatea în aceste zile în care celebrăm cu solemnitate două sărbători: Inima Preasfântă a lui Isus și Inima Neprihănită a Preacuratei Fecioare Maria, în care ne regăsim mângâiați și încurajați în viața noastră creștinească. Credincioșii parohiei noastre formată din 776 de familii numără 2.645 de suflete din care peste 450 sunt departe de casă, la diferite munci în străinătate. Aici, la Sagna, fiecare familie și fiecare suflet în parte cinstește printr-o credință profundă aceste două inimi".

Preasfințitul, după ce a stropit cu apă sfințită credincioșii, ne-a dat tuturor binecuvântarea. Apoi s-a adresat credincioșilor: "Vă salut pe toți și v-aduc tuturor binecuvântarea lui Dumnezeu și asistența Maicii Preacurate astăzi când celebrăm inima sa neprihănită...!".

S-a format procesiunea spre biserică unde s-a proclamat cuvântul lui Dumnezeu și s-a recitat Rozariul alternativ de preoți, mame, copii, ministranți și părinți.

A urmat apoi sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh, timp în care episcopul a intrat la confesional.

Ziua de duminică, 17 iunie, a debutat cu prezența episcopului la Liturghia copiilor, celebrată de pr. vicar. După sfânta Liturghie Preasfințitul le-a spus copiilor: "Voi sunteți cei dintâi care ați venit să-l întâlniți pe Isus". Le-a mai vorbit despre Anul Sfintei Scripturi și tuturor le-a împărțit câte o imagine care să le amintească de acest an.

A urmat Liturghia tinerilor de la ora 9.30. Liturghia a fost celebrată de PS Petru Gherghel avându-i alături pe pr. paroh și pe pr. vicar. Episcopul s-a întâlnit din nou cu tinerii seara după sfânta Liturghie, în cadrul catehezei obișnuite de duminică, vorbindu-le despre cele două inimi: inima lui Isus și inima neprihănită a sfintei Fecioare Maria. I-a încurajat pe tineri în drumul lor de credință reactualizând cuvintele papei: "Să nu vă fie frică de Cristos. El nu vă ia nimic, ci vă oferă totul!".

A urmat Liturghia parohială, unde episcopul în cadrul predicii ne-a prezentat cât de mare este milostivirea, iubirea și iertarea lui Dumnezeu care vine în ajutorul slăbiciunii noastre. La încheierea sfintei Liturghii comunitatea a salutat prezența episcopului prin câteva versuri scrise de un membru al comitetului bisericesc, dl. Ioan Bordea:

Preasfințit episcop, luminat părinte,
Slujitor cu râvnă peste cele sfinte,
Bun păstor al nostru, cald și generos
Ce urmați cărarea Domnului Cristos,
Noi, poporul Sagnei, primitor în toate,
Bun venit vă spunem, în comunitate.
Vă primim cu pace și cu gând curat
Ca pe Domnul nostru viu și-adevărat.
Florile primite, semn al curăției
Sunt darul nostru oferit Mariei,
Maica preacurată ce de sus veghează
Să ne fie viața luminoasă rază.
E-o onoare sfântă și o bucurie
Ca Sfinția voastră printre noi să fie,
Să vă știm aproape predicând cuvântul
Luminat de Domnul Dumnezeu preasfântul.
În creștinii Sagnei, vârstnici sau nepoți
Pacea Învierii se coboară-n toți.
Dumnezeu-lumină se coboară-n noi
Cum coboară-n câmpuri răcoroase ploi,
Ne pătrunde viața și ne-o modelează
Cu iubirea sfântă ce înnobilează.
Flacăra credinței o menținem vie
Și în suferință și în bucurie.
În tot traiul nostru nicidecum banal
Și în suferinzii sălii de spital.
Astfel ducem viața spre cerescul țel
Renăscuți în Domnul și-nviați cu el.
Preasfințit episcop, dăm salut frumos,
Bun venit la Sagna în Isus Cristos!

După-amiază preasfințitul a verificat documentele parohiei și a scris prima pagină în cartea de onoare a parohiei.

A urmat apoi vizitarea cimitirului unde este înmormântat primul paroh al comunității, pr. Trancioveanu. A vizitat câțiva bolnavi, încurajându-i și îndemnându-i să-și unească propriile suferințe cu cele ale lui Isus. A vizitat Centru de Îngrijire la Domiciliu de pe teritoriul parohiei noastre. Aici Cristina Lucaci a explicat succint munca pe care o desfășoară în folosul celor bolnavi.

În cadrul întâlnirii cu membrii comitetului bisericesc, episcopul a apreciat și încurajat munca pe care o împărtășesc cu preoții parohiei, prezentând totodată diferitele inițiative pe care le are părintele paroh, îndemnându-i să fie mereu aproape de preoți și să-i susțină în diferitele proiecte pastorale.

Programul vizitei canonice a continuat cu un program de divertisment, cântece și jocuri prezentat de copiii și tinerii parohiei. Apoi Preasfințitul a avut un scurt program de audiențe la birou, urmând recitarea Rozariului în biserică și sfânta Liturghie de seară.

După sfânta Liturghie, celebrată de pr. Lucian Păuleț, a urmat o scurtă adorație în fața preasfântului sacrament, la sfârșitul căreia episcopul ne-a împărțit indulgența plenară tuturor celor care au îndeplinit condițiile cerute pentru acest moment.

La încheierea vizitei, Preasfințitul a făcut succinte concluzii privind momentele trăite în parohia noastră apreciind prezența la sacramente a credincioșilor, diferitele activități pastorale și grija pe care o avem cu toții față de inima comunității care este biserica. Locul unde-l întâlnim mereu pe Cristos și mantia ocrotitoare a sfintei Fecioare Maria.

În cuvântul de mulțumire, părintele paroh a spus: "Preasfințite, în numele fiecărei pietre vii ce alcătuiesc comunitatea noastră parohială, a copiilor a tinerilor, a bolnavilor, a preoților și în numele tuturor celor care ar fi dorit să fie prezenți cu noi în biserică, adică a acelora care sunt plecați departe de casele lor, vă mulțumesc că ne-ați hrănit cu hrana cuvântului și a sfintei Euharistii; vă mulțumim că ne-ați edificat și întărit în credință. Citim în cartea Faptele Apostolilor că în prima comunitate creștină toți credincioșii formau o singură inimă și un singur suflet. Așa ne-am simțit și noi în aceste zile! Știm, de asemenea, că grija Preasfinției voastre va fi mereu însoțită de rugăciunea și binecuvântarea de care avem mare nevoie pentru a ne sfinți mai mult spre binele întregii biserici și mântuirea sufletelor noastre".

Parohul a înmânat Preasfințitului o frumoasă plachetă cu imaginea bisericii din Sagna și câteva cuvinte care să-i amintească de această vizită canonică edificatoare pentru parohia noastră.

O reprezentantă a comunității a concluzionat diferitele momente ale vizitei episcopului printr-o poezie:


Preasfințit episcop, luminat părinte,
Se cuvine-a spune două, trei cuvinte,
Ca o mulțumire că ne-ați vizitat
Și-am avut onoarea de-a ne fi în sat.
Mulțumim, Preasfinte, că ne-ați fost aproape
Revărsând pe inimi minunate ape,
C-ați sădit sămânța din cuvântul sfânt
Pe ogor de suflet ca-n fidel pământ,
Predicând iubirea la altar și-n faptă
Nouă celor simpli ne dați pildă dreaptă
De-a urma cărarea Domnului Cristos
Printr-un trai cucernic și evlavios.
Mulțumim, Preasfinte, pentru-nvățătură,
Pentru predici spuse cu dezinvoltură,
Pentru-nvățăminte, binecuvântare
Și că patru slujbe ați stat în picioare
Predicând cuvântul cu înțelepciune
Cu poporul Sagnei întru rugăciune.
Ați vorbit cu tineri, cu bătrâni, copii,
Conjugând în Sagna verbul "a trăi"
N-avem vile multe, n-avem funcții "sus"
Da' l-avem în inimi pe Cristos Isus,
N-avem bogație cum au cei din vest
Ducem viață simplă și un trai modest.
Însă-n viața noastră toată bogăția
Este Tatăl veșnic, Isus și Maria;
Lor aducem slavă printr-un trai curat
Și cu suflet tandru fără de păcat.
Asta ne e viața, asta bucuria
Lăudat să fie Isus și Maria!

Pr. Iacob Stolnicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-17 iunie: Vizită pastorală în Parohia Sagna


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat