Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biblia - punct de referință pentru cultura Occidentului

S-a încheiat, la Vicenza (Italia) și în alte localități din zonă, Festivalul biblic, o întâlnire promovată de dieceza locală. Experți bibliști și teologi s-au alternat, în perioada 30 mai - 2 iunie, pentru a vorbi despre "Timpurile Bibliei", conform titlului ediției 2007. Radio Vatican a intervievat pe unul dintre protagoniștii festivalului, Mons. Gianfranco Ravasi, biblist, prefectul Bibliotecii Ambroziene din Milano.

• Vorbiți-ne mai întâi despre căile preferențiale prin care Biblia intră azi în viața persoanelor.
Este puțin paradoxal, însă trebuie să spunem că prima rămâne în mod absolut lectura ce a fost făcută în catedrală cu antologie anul acesta, cu șase texte privind tema timpului tocmai pentru că, poate, punctul de plecare fundamental este întotdeauna reîntoarcerea la cuvânt. O știm și pentru alte capodopere. Apoi este o întreagă gradare, un succes adecvat temei, actualitatea ofertei înseși a întrupării acestui cuvânt. Și acesta este un alt element în mod sigur pozitiv, de elogiat.

• Era încă de la începutul acestui festival intenția de a se adresa tuturor. Cu cei care nu cred, cu necreștinii, care este spațiul pentru Sfintele Scripturi?
Trebuie să spunem imediat că aceasta este o angajare ce trebuie încercat a o continua și a o face să înflorească în cadrul altor comunități. Cu alte cuvinte, ne dăm seama tot mai mult că Biblia, ca steaua polară, a fost punctul de referință vreme de secole pentru cultura Occidentului. Cine reușește să înțeleagă cu adevărat în mod deplin arta occidentală fără a avea în mână textul biblic? Iconografia biblică a fost dominantă. Biblia, cum spunea Marc Chagall, a fost pentru artă alfabetul colorat al speranței în care și-au înmuiat pensulele pictorii, însă este și pentru filozofie, este și pentru etică, morală. Decalogul răsună cu toată forța sa timp de secole. Cred deci că această sferă a Bibliei este sfera Bibliei care iese în întâmpinarea lumii laice, agnostice. Este un parcurs de făcut pentru că ajută și laicul și agnosticul, cel puțin în baza a două dimensiuni. Pe de o parte, îl face să regăsească semnificația culturii sale, cultura pe care o are în urma sa, o cultură glorioasă precum cea a Occidentului. Pe de altă parte, îi permite și să reușească, poate, să-și pună încă întrebări, întrucât Biblia, în ultimă analiză, pune marile întrebări ce nu sunt doar marile întrebări ale credinței care cu siguranță sunt cele fundamentale, ci sunt și marile întrebări pur și simplu ale bărbaților și femeilor.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat