Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu pr. Cristian Vacaru

"Rugați-vă pentru pacea Ierusalimului!"

Aflat în scurtă vizită la Roma, pr. Cristian Vacaru, asistentul spiritual al muncitorilor români de rit catolic din Israel, a răspuns la solicitarea redacției Radio Vatican, împărtășind împlinirile și dificultățile apostolatului său.

• De câți ani sunteți în Israel și la ce formă de apostolat ați fost numit de episcopul Diecezei de Iași, Petru Gherghel?
În luna mai am împlinit cinci ani de când am ajuns în Israel unde am fost trimis de episcopul de Iași pentru a asigura asistența pastorală a muncitorilor români aflați la lucru în această țară. Înaintea mea timp de șapte ani această misiune a avut-o pr. Iosif Dorcu. Am găsit o comunitate bine închegată formată în special din bărbați care lucrau în construcții. Cu timpul, din cauza dificultăților de obținere a vizei de lucru, majoritatea românilor a trebuit să părăsească Țara Sfântă, iar în prezent numărul lor s-a redus foarte mult.

• Dată fiind această situație cum vă desfășurați acum misiunea?
Dacă la început aveam, uneori, chiar și șase sfinte Liturghii duminicale care din motive locale le celebrăm în singura lor zi liberă din săptămână, adică sâmbăta, în prezent numărul Liturghiilor s-a redus la trei, la Yaffo (Tel Aviv), Ierusalim și Beer Sheva. Chiar dacă numărul credincioșilor a scăzut mult, credința pe care ei o manifestă, atașamentul lor față de sfintele taine este în continuare impresionant. Mulți dintre ei fac eforturi mari, parcurg distanțe lungi pentru a ajunge la sfânta Liturghie. Lucrul acesta îmi dă putere și un curaj deosebit de a-mi continua apostolatul gândindu-mă că apostolii lui Isus pe aceleași locuri în condiții mult mai vitrege au dus vestea cea bună de care beneficiem și noi astăzi.

• Țara Sfântă atrage anual foarte mulți pelerini, ați întâlnit și pelerini din România?
În primii mei ani în Țara Sfântă organizam chiar noi, comunitatea catolică română, astfel de pelerinaje la locurile sfinte în care timp de două zile muncitorii care doreau participau la aceste călătorii spirituale pe urmele patriarhilor, profeților și îndeosebi pe urmele lui Isus și ale Mariei. În urma unei colaborări cu Oficiul pentru Pelerinaje al Diecezei de Iași și credincioșii din țară au posibilitatea împlinirii unui astfel de vis. Primul pelerinaj în acest sens s-a desfășurat în urmă cu câteva săptămâni cu un grup de aproximativ 40 de persoane. Pentru mulți dintre ei era visul de o viață, acum l-au împlinit. Mi-a lăsat o amintire de neșters unul dintre participanți care la cei 86 de ani ai săi a învins dificultățile drumului și ale vârstei fiind pentru noi ceilalți mai tineri un exemplu de urmat cel puțin o dată în viață.

• Areopagul societății moderne folosește și mijloacele de comunicare în masă. Prin ce instrumente vestiți evanghelia în cadrul comunității române din Israel?
În primul rând prin legătura directă cu credincioșii, celebrarea sfintelor taine, vizitele pastorale, colocviile spirituale și catehetice etc. De patru ani misiunea mea s-a îmbogățit cu un sit: www.romcatil.cnet.ro, unde este prezentată comunitatea cu diversele ei activități. Sunt apoi și multe imagini de la locurile sfinte care dau navigatorilor posibilitatea realizării unui pelerinaj virtual, imbold spre pelerinajul real. Ținând cont de situația mereu tensionată din Orientul Mijlociu, doresc să precizez că pelerinii nu au de ce se teme, dimpotrivă îi invităm să se unească la invocația care străjuiește pagina noastră de internet: "Rugați-vă pentru pacea Ierusalimului!".


 

lecturi: 74.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat