Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Pelerinaj pe urmele străbunilor

Un grup de credincioși ai Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, împreună cu parohul lor, au făcut un pelerinaj în Bucovina și Maramureș în perioada 8-10 iunie 2007, având ca motivație principală cunoașterea cât mai multor locuri și monumente ale strămoșilor întru credință.

Primul popas a fost făcut la Baia, cetatea unde a fost prima capitală a Moldovei și unde a ființat o episcopie catolică între anii 1418 și 1523. Ruinele bisericii vorbesc și astăzi despre însemnătatea târgului, despre timpurile și motivele venirii catolicilor în această parte a țării, mulți dintre ei provenind chiar din Maramureș, ținta finală a pelerinajului istoric pe care urma să-l parcurgem.

Vizitarea mănăstirilor din Bucovina ne-a ajutat să înțelegem mentalitatea medievală a domnilor și boierilor din Moldova, conform căreia viața omului este o ascensiune către cer, ce trebuie construit încă de pe pământ. Zidirea mănăstirilor și împodobirea lor cu atâtea imagini perpetuează în timp credința profundă a străbunilor noștri, fiind un arc ce unește trecutul cu prezentul și conduce spre viitor.

Vatra-Dornei și împrejurimile ei, pe văile Dornei, Bistriței, Moldovei și Vișeului, ne-au condus într-un climat de meditație și recunoștință față de frumusețile creației divine.

Destinația finală a pelerinajului a fost Sighetu-Marmației, unde am dorit să evocăm personalitatea și martiriul episcopului de Iași, dr. Anton Durcovici. Închisoarea și cimitirul săracilor au fost locuri de reculegere și evocare istorică a atâtor martiri și mărturisitori ai credinței străbune. Bisericile din lemn și monumentele în cinstea eroilor, precum și cimitirul din Săpânța, au întregit această memorie și ne-au întărit credința.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat