Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu pr. Egidiu Condac

Ne bucurăm de sprijinul credincioșilor

La Cea de-a 18-a Adunare Generală a Caritas Internationalis de la Roma, convocată pentru perioada 4-9 iunie, din România au participat Iosefina-Cristina Loghin, președintă a Caritas Europa, începând din noiembrie 2005, aflată acum la încheierea mandatului, pr. Egidiu Condac, președintele Confederației Caritas România, director al Centrului Diecezan Caritas Iași și pr. Adrian Avram, vicepreședintele confederației, director al Asociației Eparhiale Caritas Cluj. În legătură cu Adunarea generală și despre felul cum activează Caritas România la nivel local, redacția Radio Vatican a stat de vorbă cu actualul președinte al Confederației Caritas România, părintele Egidiu Condac.

• Care este structura Confederației Caritas România?
Reprezint Confederația Caritas România, care se compune din șase Caritasuri diecezane romano-catolice și cinci Caritasuri eparhiale greco-catolice.

• Ce idei s-au aprofundat la Adunarea Generală a Caritasului Internationalis?
În primul rând au fost propuse pe ordinea de zi discuții referitoare la strategia pe următorii patru ani în cadrul Caritasului Internationalis, iar un punct important care s-a tratat a fost alegerea noului președinte Caritas Internationalis, a noului vicepreședinte și a secretarului general.

• Și cine este actualul președinte?
Este cardinalul Oscar Rodriguez Maradiaga, arhiepiscop de Tegucigalpa din Honduras.

• Din ideile discutate, din propuneri, din dezbateri ce credeți că s-ar putea aplica în contextul din țara noastră?
Cel mai discutat punct a fost stabilirea strategiei Confederației Caritas Internationalis, ca din această strategie fiecare țară să-și extragă punctele forte, pentru a le aplica în următorii patru ani. S-au stabilit mai multe priorități strategice, printre care: incluziune și coeziune socială, problema migrației, integrare, azil și trafic de persoane, răspunsul în fața urgențelor majore, dezvoltare și pace la nivel internațional, lucru în rețea internă și întărirea organizațiilor membre, cât și problema comunicării și încercarea de a face cunoscute problemele de sărăcie existente în societate la nivelul guvernelor și o reflecție teologică a problemelor sociale pe care le întâlnim în societatea de astăzi.

• Să trecem acum la probleme foarte concrete privind situația Confederației Caritas România și în special a problemelor Centrului Diecezan Caritas Iași. Care sunt probleme mai urgente, care pături sociale au mai mare nevoie de un ajutor imediat?
Problema migrațiilor, a atâtor oameni care își caută un loc de muncă în străinătate. Pentru aceasta am creat un birou special în care oferim informații referitoare la legislația acelor țări în care ei doresc să lucreze. Apoi problema bătrânilor singuri, a bătrânilor izolați, pentru care avem centre de îngrijire la domiciliu. În prezent funcționează în cadrul Diecezei de Iași 10 astfel de centre, atât la oraș cât și la sat.

• În ce consistă asistența la domiciliu?
În acordarea unor ajutoare medicale celor care sunt izolați sau au nevoie de astfel de îngrijiri medicale, de către personal specializat, de către asistente medicale, dar și în acordarea de ajutoare materiale. Concret: alimente, haine pentru viața de fiecare zi, întrucât astfel de persoane deseori sunt și sărace din punct de vedere material.

• Care este la ora actuală problema copiilor?
În dieceza noastră problema copiilor este în atenția Caritasului, întrucât există foarte mulți părinți care au plecat în străinătate și au lăsat copiii în grija bunicilor sau pe unii chiar singuri acasă și de aceea sunt lipsuri în educație. Școala nu poate să acopere ceea ce părinții nu au pus la baza educației acestor copii. De aceea în grija noastră sunt centrele de asistență pentru copii, de tip "Don Bosco", în care noi oferim sprijin în educație, sprijin în efectuarea temelor, pentru a obține rezultate cât mai bune la învățătură și, de asemenea, încercăm să integrăm în societatea de astăzi și să suplinim cumva lipsa pe care o resimt acești copii din cauza părinților care sunt departe de ei.

• În opera de promovare socială aveți colaborarea statului, a autorităților locale?
Încercăm, în ultimul timp, să colaborăm din ce în ce mai mult cu autoritățile locale și autoritățile centrale. Am încercat prin Confederația Caritas România să prezentăm aceste probleme sociale la nivelul diferitelor ministere care se ocupă cu problematica socială în România, în special Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Centrul de Îngrijire la Domiciliu este un proiect foarte bine cunoscut de autoritățile centrale, dar încercăm și la nivel local să sensibilizăm autoritățile cu privire la drepturile pe care le au anumite categorii defavorizate.

• Cum răspund credincioșii, pentru că noi am fost obișnuiți ani de zile să tot primim, să fim ajutați. Poate este timpul când și noi putem ajuta. Ce puteți spune în această privință? Există sensibilitatea, există cultura darului?
Este adevărat, ne aflăm tocmai la această cotitură, la trecerea de la o mentalitate de a primi la aceea de a oferi. Și pot să spun cu bucurie că acești credincioși ai noștri răspund din ce în ce mai bine la acest apel pe care îl face Biserica locală și Caritasul, la cele două colecte diecezane care se organizează în timpul Postului Mare și în timpul Adventului, dar și la alte campanii de sensibilizare, prin care încercăm să prezentăm problemele de sărăcie existente, proiectele concrete pe care le organizăm în cadrul diecezei. Observăm un răspuns din ce în ce mai activ din partea credincioșilor, indiferent de situația lor socială. Pentru noi, lucrul care ne miră este că tocmai cei din pătura medie și cei mai săraci, tocmai aceștia contribuie cu puținul lor, din ce în ce mai mult, pentru susținerea cazurilor sociale.

• Aveți o anumită colaborare ecumenică?
Încercăm să colaborăm, din ce în ce mai strâns, și cu Biserica Ortodoxă. La nivelul Diecezei de Iași am avut proiecte comune, programe educaționale pentru copii, în care am lucrat cu diferite protopopiate ortodoxe din Iași, dar și la nivel național, chiar la începutul lunii mai, în perioada 1-5 mai, am organizat la Sibiu o conferință internațională la care am invitat reprezentanți din Caritasurile țărilor majoritar ortodoxe. Din țara noastră au participat reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe de la Iași și de la Sibiu. Putem spune că a fost o reușită, întrucât acest interes al implicării sociale s-a arătat deopotrivă, atât în Biserica Ortodoxă cât și în Biserica Romano-Catolică.

• Câteva cuvinte despre proveniența resurselor financiare, materiale și umane.
Imediat după anul 1990, în proporție de 100%, ajutoarele materiale proveneau din străinătate. Însă acum, la 17 ani, putem afirma că proporția s-a modificat în mod substanțial, astfel încât aproape jumătate din fondurile financiare și ajutoarele materiale pe care le avem provin din interior. Am încercat să prezentăm anumite proiecte, să obținem finanțări la nivel național, de la Guvernul României, și la nivel local, de la autoritățile locale. În bună parte reușim, prin proiectele pe care le prezentăm, să obținem finanțări naționale și locale. Desigur, este un început. S-ar putea mult mai mult, însă probabil și această mentalitate trebuie să schimbe încet-încet, și de o parte și de alta, și cred că vom ajunge în scurt timp să nu mai fim dependenți de sprijinul din exterior și să reușim cu resursele noastre interne să susținem cazurile sociale existente la nivel local și central.

• Cât privește personalul, mă refer la voluntari, cum răspund?
În această privință doresc să spun că voluntarii trebuie foarte bine motivați și formați, întrucât această arie a voluntariatului a fost foarte puțin cunoscută în România, ba chiar se prezenta sub forma unei imagini negative la început, fiind necesară astfel multă formare și prezentarea unei alte imagini a voluntariatului. Astfel că astăzi, un grup din ce în ce mai mare de tineri se alătură proiectelor noastre. Anul trecut, la 7 decembrie, am celebrat Ziua Voluntariatului la nivelul Caritasului de Iași, reușind să adunăm în jurul nostru un număr de 350 de voluntari, marea majoritate studenți, care provin din toate zonele Moldovei. Cei care se implică în proiectele noastre sunt mai ales cei care urmează facultăți de asistență socială, dar sunt și de la alte facultăți.

• De la această reuniune generală a Caritasului Internationalis cu ce simțăminte vă întoarceți acasă?
Plec cu dorința de a ne organiza mai bine, pornind și de la ceea ce Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea afirma în enciclica Deus caritas est, că este importantă activitatea în favoarea săracilor, însă este important să existe și un profesionalism în această angajare socială. Plec cu această dorință de a deveni din ce în ce mai profesionalizați în activitatea pe care o desfășurăm, în stabilirea unor puncte prioritare din strategia Caritasului Internationalis, priorități care apoi să se poată concretiza și la nivelul local al diferitelor dieceze, iar apoi chiar și în comunitățile parohiale.


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat