Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Procesiune cu sfântul sacrament

Sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată duminică, 10 iunie 2007, la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", printr-o celebrare euharistică solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel. Acesteia i-a urmat procesiunea euharistică pe străzile Iașiului.

Au participat aproape 30 de preoți de la catedrală, de la Institutul Teologic, de la parohiile din Iași și de la alte parohii din zona Iașiului, diaconi, persoane consacrate, seminariști, autorități locale, credincioși.

Dintre autoritățile locale prezente amintim: Gheorghe Nichita, primarul orașului Iași, colonel Ioan Manci, comandantul Garnizoanei Iași, Constantin Bârhală, general în rezervă, și Iovu Brezuleanu, vicepreședinte la Consiliul Județean Iași.

Predica a fost ținută de părintele Iosif Dorcu, parohul catedralei. Făcând referință la planul de iubire al lui Dumnezeu față de oameni, a subliniat, în decursul istoriei mântuirii, etapele care au constituit parcursul euharistic, perioada de prefigurări ale prezenței reale a lui Isus Cristos. Astfel, începând cu Melchisedec, preotul și regele din Vechiul Testament, și punctând și alte personaje biblice, expresii ale imaginii lui Cristos, a ajuns la manifestarea euharistică deplină, plinătatea revelației, Isus Cristos. Părintele predicator a mai vorbit și despre caracteristica Euharistiei, de a fi centru al credinței creștine.

În finalul cuvântului de învățătură, părintele Iosif a făcut cunoscută experiența câtorva clerici, care, în timpul regimului totalitar din perioada comunistă, în condiții precare, îl făceau prezent pe Isus Cristos, exprimându-și astfel bucuria de a-l avea alături, prin prezența sa din Euharistie, la bucuriile și situațiile de detenție de care aveau parte.

La sfârșitul sfintei Liturghii s-a desfășurat procesiunea cu sfântul sacrament, după următorul traseu: stradela Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri, Str. Colonel Langa.

Procesiunea a fost formată din crucea procesională, însoțită de două lumânări, ministranți, icoane, persoane consacrate, copii îmbrăcați în alb, diaconii, preoții, baldachinul, autoritățile locale, seminariștii, fanfara și credincioșii. Băieții și fetițele îmbrăcați în alb, care în acest an l-au primit pe Isus pentru prima oară în sfânta Împărtășanie, în număr de 30, cu coșulețe în mână, aruncau cu petale de flori, în semn de prețuire față de sfântul sacrament.

Procesiunea s-a încheiat în catedrală prin binecuvântarea cu sfântul sacrament, dată de PS Petru Gherghel tuturor celor prezenți. În final, păstorul diecezei a mulțumit tuturor pentru participarea la sărbătoarea solemnă din această zi.

Iulian Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 iunie: Iași: Procesiune cu sfântul sacrament (FOCUS)


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat