Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Profesorii de la Seminarul din Alba-Iulia în vizită la Seminarul din Iași

Între Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași și Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba-Iulia există de foarte mult timp o legătură profundă. După ce Seminarul din Iași, în urma "Legii pentru reforma învățământului din România", din 2 august 1948, este nevoit să-și înceteze activitatea, iar clădirea din Copou naționalizată, seminariștii sunt nevoiți să plece acasă. Din anul 1952, seminariștii din Moldova au posibilitatea să urmeze cursurile teologice la singurul Seminar romano-catolic din țară, la Alba-Iulia, până în 1956. Începând cu acest an, datorită numărului mare de tineri dornici să devină preoți, după multe insistențe, se obține la Iași deschiderea secției române a Institutului Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar Alba-Iulia.

Acesta este doar începutul unei colaborări care, pe parcurs, pe lângă schimbul de materiale didactice și de strategii de formare, a dus și la schimbul de seminariști, unii seminariști de la Iași având posibilitatea să studieze la Seminarul din Alba-Iulia și invers.

De câțiva ani, un grup de preoți profesori de la Seminarul din Alba-Iulia face un schimb de experiențe la Seminarul din Iași. În anul următor, vizita este întoarsă de preoții profesori de la Seminarul din Iași.

Și anul acesta, în perioada 8-10 iunie, un grup de părinți profesori, în frunte cu părintele rector Olah Zoltan, au vizitat Seminarul din Iași, în vederea schimbului de experiențe reliefat mai sus.

Programul a avut în vedere o întâlnire a tuturor părinților profesori ai celor două seminarii, în timpul căreia s-au dezbătut probleme legate de învățământ, de formarea umană, spirituală și intelectuală a seminariștilor, precum și anumite probleme administrative.

După întâlnirea de la Seminar, grupul părinților profesori de la Alba-Iulia, împreună cu pr. prof. Wilhelm Dancă, rectorul Seminarului din Iași, a avut o întâlnire la Episcopia din Iași cu PS Petru Gherghel.

Schimbul de experiențe a continuat cu întâlnirea de la Casa "Sf. Benedict", de la Horpaz, întâlnire în cadrul căreia delegația părinților profesori de la Alba-Iulia a putut completa tabloul vizitei la Iași.

Vizita s-a încheiat duminică dimineață, 10 iunie, rămânând ca în anul următor, preoții profesori de la Seminarul din Iași, să meargă la Seminarul din Alba-Iulia.

Pentru ambele părți, întâlnirea a fost o experiență bine venită.

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat