Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași ("Sf. Tereza"): Sub adierea Duhului Sfânt și privind la Maria

Numeroși credincioși din Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași au fost alături de cei 81 tineri și tinere care au primit sacramentul Mirului în însorita zi de duminică, 3 iunie 2007, prin mâinile Preasfințitului Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași. La finalul Liturghiei a fost sfințită piatra de temelie pentru o grotă dedicată Fecioarei Maria, care va fi construită în curtea bisericii.

Razele soarelui fierbinte de început de vară evidențiau și mai mult emoția deosebită și încordarea așteptării care puteau fi citite pe fețele tuturor celor din curtea bisericii "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din cartierul Nicolina al orașului Iași, în așteptarea sosirii episcopului Aurel Percă, sub un soare strălucitor și un cer senin. Părintele paroh Anton Farcaș făcea ultimele pregătiri, împreună cu surorile Clara Dălvaru și Antonia Barbarosa din Institutul "Surorile de Caritate ale Sfintelor Bartolomea Capitanio și Vincenza Gerosa" ("Maria Bambina"). În fața casei parohiale, un grup de fetițe și băieți care făcuseră Prima Împărtășanie așteptau pe două rânduri ca să intre în procesiunea ce avea să-l conducă pe episcop spre altarul bisericii.

Cu aproape un sfert de oră înainte de începerea Liturghiei solemne, programată inițial pentru ora 11.00, a sosit mașina episcopului. Preasfințitul a fost repede întâmpinat de doi copii, care i-au oferit pâine și sare în semn de bun-venit. După ce a binecuvântat mulțimea prezentă, episcopul a trecut printr-un tunel de garoafe roșii susținute de băieții și fetițele care așteptau să primească, în cadrul liturgic solemn, pecetea Duhului Sfânt prin sacramentul Confirmațiunii (sau Mirul, cum mai este cunoscut).

Episcopul, însoțit de preoți, a intrat în casa parohială, de unde, după o pauză de pregătire, a ieșit în procesiune, îndreptându-se împreună cu preoții gazde și cei invitați spre altarul de la care avea să invoce Duhul Sfânt să coboare asupra acestor tineri catolici și asupra tuturor celor din biserică.

Alături de părintele paroh Anton Farcaș, de vicarii Daniel Iacobuț și Felix-Marius Roca, au mai fost prezenți împreună cu episcopul în jurul altarului și alți preoți invitați din Iași sau alte localități, printre care a fost și pr. Pavel Chelaru, fost paroh al acestei comunități.

Liturghia a început în cântări solemne. Pr. Anton Farcaș, parohul comunității, a adresat episcopului câteva cuvinte de bun venit, apoi a explicat pe scurt și celor prezenți însemnătatea ceremoniei care abia începuse: Duhul Sfânt va dărui tinerilor candidați la Mir cele șapte daruri ale sale (înțelepciunea, înțelegerea, sfatul, cunoașterea, știința, evlavia, frica de Dumnezeu), și îi va întări în credință. Cele șapte daruri erau reprezentate vizual și de șapte fâșii de pânză roșie care porneau de la picioarele unui porumbel alb-albastru, simbol al Duhului Sfânt, deasupra altarului, de sub candelabru, până la pereții bisericii.

Prima lectură, luată din Cartea Proverbelor 8,22-31 și Psalmul 8 au fost proclamate de două tinere candidate, iar lectura a doua, din Scrisoarea către Romani 5,1-5, a fost citită de un candidat.

Fragmentul evanghelic al zilei, luat din Evanghelia după Sfântul Ioan, capitolul 16, versetele 12-15 a fost rostit de pr. Pavel Chelaru, un fost păstor al acestei comunități.

O primă parte a ritualului Mirului a cuprins întrebarea adresată parohului de către episcop, prin care se cerea confirmarea pregătirii corespunzătoare a candidaților.

A urmat predica rostită de episcopul Aurel Percă, în fața altarului, aproape de tinerii candidați. Preasfințitul le-a vorbit copiilor despre Duhul Sfânt prin diferite asemănări: așa cum aerul este simțit, dar nu este văzut, așa cum undele radio sunt recepționate cu aparatul, deci există, chiar dacă nu le vedem, la fel și Duhul Sfânt își face simțită prezența în mijlocul nostru, chiar dacă nu îl vedem. Așa cum pentru a recepționa undele radio sau de televiziune, avem nevoie de aparate de radio sau televizoare, la fel și pentru a-l putea recepționa pe Duhul Sfânt avem nevoie de un suflet curat și de o conștiință curată. A vorbit despre Sfânta Treime și despre mărturia credinței noastre în Sfânta Treime pe care o facem de fiecare dată când facem semnul sfintei cruci. A adresat candidaților o întrebare: "Cum arată Duhul Sfânt? Cum este reprezentat Duhul Sfânt" O tânără a răspuns că îl vede sub formă de porumbel care aduce pacea, iar un alt candidat a răspuns: "Sub formă de limbi de foc", simbol al focului iubirii lui Dumnezeu. Preluând imaginea din lecturi, episcopul l-a prezentat pe Duhul Sfânt "Ca vânt puternic, care arată puterea lui Dumnezeu care comunică". Prin semnul crucii trasat pe frunte în momentul conferirii sacramentului Mirului, tinerii candidați vor deveni mărturisitori ai credinței creștine pe care au primit-o la Botez și în care au fost confirmați prin Mir.

După predică, fetele și băieții au primit câte o lumânare roșie pe care au aprins-o, iar episcopul a rostit o rugăciune specială de invocare a Duhului Sfânt care să se coboare în sufletele candidaților. A urmat conferirea Mirului fiecăruia dintre candidați.

Rugăciunea credincioșilor a fost rostită alternativ de o fată și de un băiat.

La oferirea darurilor, au fost aduse în fața altarului pâine și vin, o biblie, o lumânare aprinsă, un coș cu flori, dar și documentul care urma să fie pus la temelia viitoarei grote închinată Fecioarei Maria.

După distribuirea sfintei Împărtășanii, la amvon a urcat o tânără candidată care a rostit o emoționantă poezie dedicată Duhului Sfânt și evenimentului la care cu toții au luat parte.

În încheierea Liturghiei, momentul cuvântului de mulțumire adresat de paroh atât episcopului, cât și celor prezenți a fost îmbogățit de darul făcut episcopului de către paroh și comunitate: o cruce de sticlă care să-i amintească de solemnitatea celebrării Mirului, dar care, prin greutatea ei, să fie și simbol al greutății purtării crucii în viața creștină. Tinerilor și tinerelor care au primit Mirul le-au fost oferite câte o carte de buzunar cu sfintele evanghelii, care să le fie de ajutor în viața de credință.

După binecuvântarea finală, episcopul, însoțit de preoți și de un grup de credincioși, au mers în procesiune în spatele bisericii, unde era săpată fundația viitoarei grote care va găzdui statuia Sfintei Fecioare Maria. Într-o scurtă ceremonie, a fost sfințit și semnat documentul oficial și îngropat în beton într-un colț al fundației.

Ajuns din nou în fața bisericii, episcopul a luat parte la tradiționala fotografie de grup cu cei care au primit Mirul.

Festivitatea momentelor trăite a fost purtată mai departe în inimile participanților, care, rând pe rând, s-au îndreptat spre casă.

În urma lor a rămas biserica, având ușile larg deschise, ca într-o îmbrățișare...

Ghirlandele de stegulețe fluturau în bătaia vântului... același vânt care de multe ori în istoria sacră a marcat prezența lui Dumnezeu...

Desigur că Dumnezeu prin Duhul Sfânt a fost prezent, acolo, între noi: nu l-am văzut, dar cu toții l-am simțit...



Text și foto: Ovidiu Bișog

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 iunie: Iași ("Sf. Tereza"): Sub adierea Duhului Sfânt și privind la Maria .


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat