Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Un "da" total spus lui Cristos

Șase surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au depus voturilor perpetue în sărbătoarea Vizitei Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta, joi, 31 mai 2007, la ora 10.30, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Celebrarea fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de el fiind PS Aurel Percă și un grup de 27 preoți. La sărbătoare au participat persoane consacrate, părinți, rude, cunoscuți.

Cele șase surori au răspuns da chemării Domnului, asemenea sfintei Fecioare Maria, care a devenit mare prin slujirea față de Cristos. Acest moment decisiv a fost precedat de o săptămână de exerciții spirituale desfășurate la Slănic-Moldova, sub îndrumarea pr. Petru Sescu.

PS Petru Gherghel, la începutul sfintei Liturghii, a salutat pe toți cei prezenți, exprimându-și bucuria de a fi alături de surorile care vor manifesta în public dăruirea lor totală lui Dumnezeu: "Este ziua în care cu Maria, cu Elisabeta aducem pe altar florile inimii noastre, bucuria inimii noastre. Aceasta este semnificația zilei de astăzi, iar pentru surori acesta este momentul împlinirii fiat-ului lor în slujirea lui Dumnezeu".

Lecturile sfinte au fost din Cartea profetului Sofonia și din Cântarea Cântărilor, culminând cu un fragment din Evanghelia după sfântul Luca.

Cele șase surori, în cadrul ritului profesiunii călugărești, au fost chemate pe nume de superioara lor, sr. Valeria Doboș, și întrebate asupra intențiilor lor de către PS Petru Gherghel. Surorile au răspuns cu multă hotărâre: "Cerem să-l urmăm pe Cristos ca mirele nostru în Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" și să înaintăm în propunerea noastră până la moarte".

În cadrul omiliei, PS Petru Gherghel a subliniat rolul central pe care trebuie să-l ocupe Dumnezeu în viața noastră și importanța slujirii în viața Bisericii: "Astăzi amintim întâlnirea a două persoane care și-au ales ca și scop al vieții lor slujirea lui Dumnezeu și slujirea oamenilor: Maria și Elisabeta. Iată, trăim un eveniment al istoriei noastre când șase surori, după ce au urmat profesiunea voturilor temporare, ajung acum să se apropie de Dumnezeu cu sentimentele celor două persoane amintite de evanghelia de azi. Motivul iubirii celor două persoane a fost numai Dumnezeu, întâlnirea cu el și exprimarea acestei iubiri divine prin dragostea de aproapele. Motivul bucuriei și împlinirii vocaționale trebuie să fie același: Dumnezeu". Făcând referință la exortația apostolică Sacramentum caritatis, PS Petru Gherghel a amintit că trebuie să fim tabernacole vii ale lui Cristos, trăind permanent în prezența lui Dumnezeu și dăruindu-l și oamenilor.

Liturghia a continuat cu ritualul consacrării perpetue: un dialog între celebrant și surorile care voiau să se dedice lui Dumnezeu, continuând cu intonarea Litaniei tuturor sfinților. În fața episcopului, fiecare soră a rostit formula profesiunii scrisă cu propria mână și apoi a fost depusă pe altar. A urmat sfințirea și înmânarea inelelor. La finalul celebrării, sora Olguța Bartic, una dintre surorile care a depus voturile perpetue, a mulțumit lui Dumnezeu, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, superioarei generale, tuturor surorilor din institut și binefăcătorilor pentru susținerea pe drumul vocației.

Institutul a fost întemeiat de Mons. Petru Gherghel în 1987, iar în prezent numărul surorilor membre este de 160. În septembrie 2001 a fost aleasă prima superioară generală a institutului, sora Valeria Doboș.

Au depus voturile perpetue și s-au angajat într-o dăruire totală surorile: Rodica Balan (Săveni), Olguța Bartic (Oțeleni), Lidia Gherguț (Săbăoani), Cristina Imbrișcă (Gherăești), Mihaela Medveș (Adjudeni), Cecilia Pușcașu (Vladnic).

Marius Enășel

* * *

Istoricul Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot"

Institutul a fost fondat în anul 1987 la Iași din inițiativa Mons. Petru Gherghel, ordinarius al Diecezei de Iași, care la acea dată a creat o asociație cu un statut propriu pentru persoanele care deja lucrau în parohii și în seminarul diecezan și aspirau la perfecțiunea evanghelică și care, din cauza regimului comunist, nu puteau să se organizeze în mod oficial.

Pentru a putea forma tinerele care aspirau să se dedice acestei slujiri în folosul Bisericii și pentru a se putea bucura de un statut de persoane consacrate în dieceză, s-a deschis la Miroslava în octombrie 1987 o formă de noviciat pentru aceste tinere, ce doreau să se formeze la acest mod special de a-l urma pe Isus Cristos.

Prima maestră de novice a fost sr. Tiburț, ajutată pentru scurt timp de sr. Pelagia, care aparțineau Congregației "Notre Dame de Sion", congregație prezentă în Dieceza de Iași până la suprimarea libertății religioase din 1948.

Pentru Asociația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" a fost elaborată, în condiții de clandestinitate și cu dificultăți deosebite, o regulă de viață având titlul de "Norme", iar primele tinere au făcut prima lor profesiune religioasă la 7 octombrie 1989.

După căderea regimului comunist, PS Petru Gherghel, consacrat la 1 mai 1990, a decis să dea o formă oficială acestui grup de persoane, creând Asociația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", care își desfășura activitatea în diferite parohii și în seminarul diecezan.

S-a început cu o perioadă de noviciat de 12 luni precedată de la un an până la doi ani de aspirandat și postulandat, urmată de profesiunea temporară pentru perioade limitate: un an, respectiv trei ani. O deosebită contribuție în formarea primelor surori și în organizarea asociației, iar mai târziu a institutului, au avut-o: Mons. Aurel Percă, pr. Pavel Balint, pr. Aurel Iștoc, Mons. Grigore Duma și pr. Mihai Chelaru (de fericită amintire).

În anul 1994 s-a deschis la Barați în Casa "Buna-Vestire", noviciatul după normele canonice, iar prima maestră de novice a fost sr. Maria-Stela din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive", ajutată fiind de alte surori din aceeași congregație: sr. Damiana și sr. Imelda, venite în România cu permisiunea PS Petru Gherghel; iar părinte spiritual a fost numit Iosif Enășoaie.

În această perioadă a fost elaborată o nouă regulă de viață, ce a fost trimisă la Congregația pentru Institutele Călugărești și Societățile de Viață Apostolică la Roma. Primind observațiile necesare asupra textului, s-au pus bazele noilor constituții ale viitorului institut diecezan.

Având un număr de 120 de surori prezente în asociație și, de asemenea, posibilitatea asistenței surorilor din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive", originare din Italia, s-a trecut la faza succesivă. Episcopul diecezan a aprobat Constituțiile Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" printr-un decret, la data de 25 martie 1995.

În toată această perioadă, 1987-2001, institutul a fost susținut și condus de PS Petru Gherghel, ajutat fiind de episcopul Aurel Percă și de Mons. Alois Fechet.

Primul grup de surori în număr de 30 și-au oferit viața Domnului pentru totdeauna prin profesiunea perpetuă, în ziua de 7 octombrie 1996 în sanctuarul Maicii Domnului din Cacica.

În toamna aceluiași an a fost numită maestră de novice sr. Ana Budău și s-a continuat formarea, așa cum prevăd normele canonice ale Constituțiilor.

În septembrie 2001 a fost aleasă prima superioară generală în persoana sr. Valeria Doboș și a fost constituit consiliul general format din cinci surori: sr. Ana Budău, sr. Lenuța Băcăoanu, sr. Dionisia Șandru, sr. Regina Horvat și sr. Regina Patrașc.

Sr. Valeria Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 mai: Iași: Un "da" total spus lui Cristos


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat