Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Interviu cu ÎPS Edmund Farhat, nunțiu apostolic de Austria

ÎPS Edmund Farhat, arhiepiscop de Byblos și nunțiu apostolic de Austria, s-a aflat în Dieceza de Iași în zilele de 30 aprilie și 1 mai 2007. A concelebrat cu PS Petru Gherghel la Liturghia de mulțumire din 1 mai, la împlinirea celor 17 ani de episcopat a păstorului diecezei, a vizitat catedrala, mitropolia, Institutul Teologic Romano-Catolic, precum și alte obiective. La finalul vizitei a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.

* Bun venit, ÎPS Edmond Farhat!
Bine v-am găsit și mă bucur să fiu, aici, în România, țară în care nu am mai fost niciodată, dar pe care o cunosc din relațiile pe care le-am avut de-a lungul anilor cu mai mulți clerici români.

* Pentru noi Biserica Maronită este cvasinecunoscută. Spuneți-ne câteva cuvinte despre această Biserică.
Biserica Maronită este singura Biserică din Orient, care nu are o fracțiune ortodoxă, fiind unită cu Sfântul Scaun. Apărută în 640, era în ascultare față de împărat și față de papă. Când împăratul s-a separat de papă, maroniții nu au știut, deoarece ei trăiau în Munții Libanului. Acolo, în liniște, reușeau să-și păstreze mai bine identitatea, credința și unitatea cu Roma. Începând din secolul al XI-lea au avut un contact direct cu Roma. Astăzi maroniții constituie cea mai mare comunitate creștină din Liban.

* Ați cunoscut mai multe personalități din România. Care ar fi unele dintre acestea?
Primul român pe care l-am cunoscut a fost colegul meu de universitate, pr. Emil Apăscăloaie, despre care am auzit că a tradus Noul Testament în limba română. Mai târziu, devenind cetățean francez, și-a luat numele de Emil Pascal. Mai apoi, la Roma, am cunoscut câțiva prelați care lucrau în Vatican: Mons. Carnațiu, Mons. Tăutu, Mons. Traian Crișan și mulți alții care mi-au făcut o impresie extraordinară despre poporul dv.

* Ați fost nunțiu apostolic în câteva țări musulmane: Turcia, Tunisia, Libia, Macedonia, Algeria. Cum vedeți aici, în Europa, dialogul cu musulmanii: util, necesar sau imposibil?
Mai întâi trebuie să vorbim despre dialogul dintre creștini. Un astfel de dialog diferă de unul cu alte culturi și religii. Creștinii, în dialogul lor, pornesc de la o bază comună, credința în Isus Cristos. Dialogul cu alte religii, îndeosebi cu musulmanii, cere o metodă și o cerință modernă. Adevăratul dialog cu musulmanii nu a început încă. Trebuie pregătit suportul dialogului, deoarece trebuie căutată o bază comună, pe care noi nu o avem cu musulmanii. Credința noastră în Isus ne separă totalmente de aceștia. Trebuie să continuăm, deoarece nu avem alte mijloace moderne culturale sau intelectuale decât dialogul. Pe de altă parte, chiar dacă musulmanii sunt foarte credincioși, au și multe lucruri anticreștine pe care nu le putem accepta.

* Pregătiți o vizită a Sfântului Părinte în Austria. Despre ce vizită e vorba?
În luna septembrie, anul acesta, Sfântul Părinte va vizita Austria și va vizita sanctuarul de la Mariazell la sărbătorirea celor 850 de ani de existență. Este un sanctuar cinstit de toți europenii. Cred că și românii au o sensibilitate aparte față de sanctuarul de la Mariazell, așa cum îmi povestea părintele Iosif Antoci, cel care mă însoțește în această călătorie.

* Un mesaj pentru cititorii noștri...
La primul meu contact cu România, s-a confirmat ceea ce știam. Dorința mea ar fi ca toți creștinii din România, catolici și ortodocși, să păstreze valorile și cultura creștină autentică și să înainteze cu mult curaj în modernitate. Eu însumi am salutat cu mare bucurie intrarea României în Uniunea Europeană și aș dori ca toți credincioșii români să păstreze, în acest context, frumoasele lor tradiții și credința lor pe care și-au fortificat-o în suferințe în perioada comunistă.

A consemnat pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat