Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Zi festivă pentru Centrul Misionar Diecezan

Organizat de Centrul Misionar Diecezan și desfășurat la Centrul "Xaverianum" (casa părinților iezuiți din Iași), cursul de misiologie pentru laici s-au încheiat duminică, 20 mai 2007. Început în luna octombrie 2006 și susținut de pr. verbit Corneliu Berea, cursul a fost frecventat în mod constant de aproximativ 35 de persoane, în marea lor majoritate tineri studenți.

După un an de informare și formare misiologică, iată că ziua finală de curs a însemnat în același timp un moment de provocare, bilanț, de reflecție sporită asupra drumului parcurs, dar și despre ceea ce va urma. Se va încheia totul aici? Va fi oare un nou început? Se pare că gustul pentru realitățile misionare, despre care mulți nu aveam decât o idee vagă, s-a dezvoltat în tot acest timp, iar dorința de a cunoaște din ce în ce mai mult acest aspect a crescut.

Cursul a fost într-adevăr o ocazie de a pătrunde mai profund în înțelesul misiunii, pornind de la fundamentul biblic, continuând cu diversele percepții în timp ale identității misionare, ajungând apoi la realitățile actuale. Ceea ce este însă extrem de important este faptul că acest curs a devenit un ajutor real în atitudinea de deschidere către ceilalți, în redescoperirea esenței evangheliei. Cred că fiecare participant poate spune că a fost vorba mai mult de un seminar interactiv, dinamic, care te incita să reflectezi, să îți pui probleme, care îți aducea multe lumini și clarificări cu privire la modul autentic de a trăi evanghelia. Iată doar două impresii din partea celor care au participat la acest curs:

* Pentru mine, cuvântul "misionar" mă ducea cu gândul la țări îndepărtate. Nu am frecventat însă acest curs pentru a ajunge în locuri despre care știu doar din cărți sau de la televizor. Aflând despre dimensiunea de misionar a fiecărui creștin, am dorit să cunosc mai bine ce înseamnă să fii misionar "la tine acasă"... Am constatat că misionarismul pornește din adâncul inimii, acolo unde fiecare, căutând mereu, se întâlnește cu Cristos și găsește iubirea. De acolo poate să-l transmită și altora. Misionarul este un instrument. Pentru mine acest curs este o completare, un ajutor în formarea mea ca om și creștin. (Celina Romila)

* A fost un curs practic, de actualitate, inter-activ, în care am înțeles că a-l vesti pe Cristos nu este rezervat doar pentru o categorie "specială" de oameni, cum ar fi cei care merg în misiune în Africa, dar tuturor celor botezați, fiecare acolo unde se află. (Monica Hușanu)

Sfânta Liturghie, prezidată de episcopul Aurel Percă, a fost pentru noi toți un moment de încurajare și în același timp de trimitere misionară: nu în Africa, America Latină sau alt colț al lumii, ci în propriile noastre realități, în mediul nostru obișnuit de viață. Am înțeles că misionarul nu se definește prin kilometrii străbătuți departe de casă, dar prin atitudinea interioară, prin esența trăirilor ce îl animă, prin gesturile concrete de iubire. PS Aurel Percă ne-a reamintit că toți suntem cuprinși în rugăciunea lui Isus, că iubirea sa este pentru fiecare dintre noi și că avem această menire de a dărui și altora iubirea pe care noi am primit-o.

Sperăm ca finalul să fie un nou început. După hrana tare și consistentă pe care am primit-o pe durata acestui curs, dorința de a continua și mai mult, de a demara anumite acțiuni concrete, vine în mod spontan. Conștientizând importanța dimensiunii misionare, fiecare ne-am propus să facem pași spre ceilalți, să ne întoarcem în parohiile noastre ca acolo să dăm mărturie despre ceea ce am trăit și experimentat aici.

Minodora Mărtinaș


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat