Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Roznov

Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Roznov a fost în sărbătoare, deoarece a primit, în perioada 19-20 mai 2007, vizita pastorală efectuată de PS Petru Gherghel.

Parohia Roznov este o parohie nouă, înființată la 1 august 2004 prin desprinderea comunităților Ruseni (Satu Nou-Borlești) și Roznov de Parohia Frumoasa, și a comunității Dochia de Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț, pentru o mai bună îngrijire a credincioșilor aflați în aceste comunități. La 1 septembrie 2005 PS Petru Gherghel, a ridicat comunitatea catolică din orașul Buhuși, la rangul de parohie canonică în administrația pr. paroh Iosif Lucaci, de la Parohia Roznov.

PS Petru Gherghel a sosit sâmbătă, 19 mai, la centrul parohial Roznov, la ora 15.35. După o scurtă pauză, s-a pornit spre prima comunitate din Ruseni aflată la 7 km, unde episcopul a fost primit de câțiva credincioși. După un moment de comuniune în rugăciune, PS Petru Gherghel s-a întreținut cu credincioșii, analizând dificultățile acestei comunități și încurajându-i pe viitor.

A urmat primirea oficială în comunitatea Dochia, situată la 12,5 km, unde episcopul a fost întâmpinat de părintele paroh, de primarul comunității și de credincioși. După primirea plină de emoții, a urmat recitarea sfântului rozariu împreună cu credincioșii, iar în încheiere a fost celebrată sfânta Liturghie de părintele paroh, timp în care PS Petru Gherghel împreună cu preoții Lucian Păuleț, cancelarius, și Petru Sescu, vicar episcopal, au ascultat mărturisirile credincioșilor.

După sfânta Liturghie, episcopul a discutat cu credincioșii și a oferit câte o amintire cu mesajului acestei vizite canonice: Duc in altum. Duminică, 20 mai, episcopul a fost primit cu mare bucurie de credincioșii Parohiei Buhuși, situată la 25 km. În timpul recitării sfântului Rozariu, PS Petru Gherghel și pr. Petru Sescu au ascultat mărturisirile credincioșilor, iar la ora 9.00 a fost celebrată sfânta Liturghie de PS Petru Gherghel, pr. Lucian Păuleț și pr. Iosif Lucaci. După Liturghie, episcopul a discutat cu copiii, tinerii și credincioșii acestei parohii, după care a fost analizată modalitatea amplasării unei case parohiale.

La ora 10.50 a urmat primirea oficială a credincioșilor din comunitatea Roznov, după care a fost celebrată sfânta Liturghie de PS Petru Gherghel, pr. Lucian Păuleț și pr. Iosif Lucaci, iar pr. Petru Sescu a ascultat mărturisirile în cadrul spovezilor.

După-amiază a fost analizată situația parohiei și necesitatea unui centru parohial, verificându-se totodată arhiva parohială. La ora 17.00 PS Petru Gherghel, pr. Petru Sescu și pr. Iosif Lucaci, au celebrat sfânta Liturghie de încheiere a vizitei canonice, în comunitatea Dochia, iar la sfârșit a fost celebrată o scurtă adorație, urmată de binecuvântarea cu sfântul Sacrament.

La sfârșitul fiecărei Liturghii PS Petru Gherghel a acordat indulgența plenară tuturor credincioșilor, care au întrunit condițiile recerute. Pe tot parcursul acestei vizite episcopul a îndemnat credincioșii să rămână uniți în jurul lui Cristos, înaintând în larg, având ca Mamă și Mijlocitoare pe Sfânta Fecioară Maria, ale cărei flori sunt toți copiii.

Pr. Iosif Lucaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-20 mai: Vizită pastorală în Parohia Roznov.


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat