Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Libertatea religioasă negată în multe țări

Nou raport al Comisiei SUA

De părintele John Flynn

Comisia SUA cu privire la libertatea religioasă internațională (USCIRF - U.S. Commission on International Religious Freedom) a publicat la 2 mai 2007 raportul său anual, cu câteva recomandări referitoare la grupul "?ărilor cu atenție deosebită" (CPC - countries of particular concern).

Comisia a fost instituită de legea cu privire la libertatea religioasă internațională din anul 1998. Raportul său anual se diferențiază de studiul Departamentului de Stat, făcut țară cu țară cu privire la libertatea religioasă, deoarece el ia în considerare numai un număr limitat de țări.

Grupul CPC cuprinde acele țări în care autoritățile publice sunt implicate în încălcări sistematice ale libertății de religie. Conform recomandărilor comisiei pentru anul 2007, țările care fac parte din acest grup sunt: Birmania, Coreea de Nord, Eritrea, Iran, Pakistan, China, Arabia Saudită, Sudan, Turkmenistan, Uzbekistan și Vietnam.

Individualizarea efectivă ca țară CPC are loc cu o decizie a Departamentului de Stat. În noiembrie 2006 au fost reconfirmate ca țări CPC de către secretarul de stat Condoleezza Rice următoarele state: Arabia Saudită, China, Coreea de Nord, Sudan, Iran, Eritrea și Birmania.

În afară de acest grup, există și o "listă de gardă" ("Watch list") de țări în care încălcările sunt grave, chiar dacă în măsură mai mică față de CPC. Anul acesta a fost inserat Irakul, care se adaugă la lista în care, deja din anul precedent, figurează: Afghanistan, Bangladesh, Bielorusia, Cuba, Egipt, Indonezia și Nigeria.

În scrisoarea care însoțește raportul comisiei, adresată secretarului de Stat Rice, comisia deplânge înlăturarea Vietnamului din grupul CPC care a avut loc anul trecut. Efectiv au fost dezvoltări pozitive în domeniul libertății religioase, dar - continuă scrisoarea - în ultimul timp Vietnamul a reluat activitățile sale de persecuție. Prin urmare, în raportul din acest an se cere reintroducerea sa printre țările de atenție deosebită.

Minoritățile în Orientul Mijlociu

Scrisoarea explică și pentru ce Irakul a fost adăugat la lista de gardă. Chiar dacă în spatele multora din atentate există grupuri extremiste, și guvernul irakian s-a făcut responsabil de încălcări ale drepturilor omului. În afară de aceasta - continuă comisia - autoritățile publice se arată tolerante față de atacurile cu fond religios care sunt promovate de unele facțiuni.

Același raport aprofundează în detaliu mai mare situația Irakului, subliniind preocuparea față de "condițiile grave" în care trăiesc creștinii și celelalte minorități religioase. În unele locuri, observă raportul, "rezultă că creștinii au încetat să participe la funcțiunile religioase publice, de teama de a alimenta ulterioare violențe". Comisia estimează că între 2004 și 2003, circa 27 de biserici siro-caldee au fost obiect al atacurilor sau atentatelor la Bagdad și în aria curdă.

Răspândirea violenței, adăugată la "pătrunzătoarea discriminare și marginalizare făcută de guvernul național, de guvernele regionale și de milițiile parastatale", induce pe mulți dintre ei să părăsească țara. De fapt, conform unor raporturi citate de comisie, se estimează că circa 50% din populația creștină originară din Irak trăiește astăzi în afara țării.

Și Iran, țară vecină, cuprinsă și ea în lista CPC a comisiei, este obiect de critici puternice în raport. Guvernul iranian este acuzat de "sistematice și continue încălcări grave ale libertății religioase, între care detențiile prelungite, torturi și execuții bazate îndeosebi sau în totalitate pe religia de apartenență a imputatului".

În cursul anului trecut - continuă comisia - această atitudine s-a agravat ulterior. Unul dintre cazurile citate în raport este cel al arestării, în februarie 2006 - a peste 170 de membri ai comunității sufi din orașul Qom. Sufii, o minoritate musulmană, au fost arestați ca urmare a unui protest, la care au participat peste o mie de persoane, împotriva distrugerii unei case de cult sufi de către autoritățile publice.

Persoanele arestate au fost torturate și constrânse să semneze mărturiile. Succesiv, în luna mai, un tribunal a condamnat peste 50 dintre ei la pedeapsa de detenție. Imputații, împreună cu avocații lor au fost condamnați la închisoare pentru un an, la sancțiuni pecuniare și la pedeapsa de 74 de lovituri de bici.

Și creștinii trăiesc în condiții problematice în Iran. În mai 2006, Ali Kaboli, un musulman convertit la creștinism, a fost arestat la Gorgan, după mai mulți ani în care a fost sub supraveghere din partea poliției, și amenințat cu denunțarea dacă nu va părăsi țara, conform raportului USCIRF.

Președintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a urat sfârșitul răspândirii creștinismului în Iran, conform comisiei.

O altă țară care figurează în lista CPC întocmită de comisie este Arabia Saudită. "Guvernul saudit este implicat în sistematice și continue încălcări grave ale dreptului la libertatea de religie sau de crez", afirmă raportul.

Între încălcările comise de autoritățile publice sunt: torturi și pedepse brutale și degradante; detenția prelungită fără imputare; și tăgăduirea clară a dreptului la libertatea și la siguranța persoanei.

Cei care nu sunt musulmani și musulmanii care aparțin școlilor minoritare al islamului reprezintă circa 10-15% din populația țării. În pofida acestui lucru, guvernul menține cu forță interdicția oricărei forme de exprimare publică în afara școlii islamice sunnite Hanbali, explică raportul.

Guvernul chiar a interzis persoanelor ecleziastice să intre în țară cu scopul de a se dedica funcțiunilor religioase private pentru străinii care locuiesc în mod legal în Arabia Saudită.

Nonmusulmanii în Sudan

O altă țară, evidențiată în raportul USCIRF din cauza gravelor sale încălcări ale libertății religioase, este Sudan. Peste 2 milioane de persoane au fost ucise și 4 milioane au fugit din casele lor în timpul războiului civil dintre Nordul și Sudul țării, între 1983 și ianuarie 2005.

În pofida semnării unui acord de pace, continuă gravele încălcări ale drepturilor omului făcute de guvernul sudanez, afirmă raportul.

În zonele septentrionale controlate de guvern, musulmanii se bucură de privilegii în ceea ce privește accesul la unele servicii publice. De asemenea ei sunt favorizați în domeniul proceselor jurisdicționale în care se află împotriva celor care nu sunt musulmani. În afară de aceasta, legea islamică sharia este aplicată la întreaga populație, inclusiv creștinii și adepții religiilor tradiționale africane.

Manifestarea publică a religiei din partea celor care nu sunt musulmani este interzisă. Un caz citat de comisie a avut loc în mai 2006, când patru creștini sudanezi, între care un preot episcopalian, au fost arestați ca urmare a unor contacte cu o femeie musulmană care era interesată de o convertire la creștinism. Deși ei au fost eliberați după câteva zile, rezultă că trei dintre ei au fost bătuți în închisoare. Orice convertire de la islam la creștinism este supusă la așa presiuni încât îi constrânge pe cei interesați să fugă din țară.

Și în partea occidentală a Sudanului condițiile sunt îngrijorătoare. În regiunea Darfur, forțele guvernamentale și miliția au săvârșit violențe brutale împotriva civililor. Până astăzi, eforturile Națiunilor Unite și ale Uniunii Africane îndreptate spre tutelarea populației au fost insuficiente, conform comisiei.

Restricții în China

Și China este una dintre țările pe care comisia continuă să o indice ca loc de încălcări sistematice ale libertății religioase. Reformele legislative din martie 2005 "nu au oprit abuzurile și sunt folosite în unele cazuri pentru a justifica arestări și alte restricții", afirmă raportul.

Comisia notează că relațiile dintre organizațiile catolice neînregistrate și Biserica oficială, Patriotic Catholic Association (CPA), sunt foarte încordate din cauza represiunilor guvernului și a numărului crescând de episcopi și preoți din CPA care caută în mod secret hirotonirea și aprobarea Vaticanului. Anul trecut, hirotonirea a trei episcopi fără consultarea Vaticanului a agravat ulterior tensiunea.

Conform raportului, există cel puțin 40 de episcopi sau preoți catolici în stare de domiciliu forțat, arest sau detenție, între care și bătrânul episcop Su Zhimin, care încă din anii '70 se află fie în închisoare, fie la arest domiciliar, fie sub strictă supraveghere.

Și grupurile protestante neînregistrate în China se confruntă cu probleme grave. Anul trecut, cel puțin 110 exponenți protestanți au fost arestați pentru o perioadă de 10 sau mai multe zile. Dintre aceștia, cel puțin 17 au fost condamnați la închisoare pentru unul sau mai mulți ani, conform raportului.

În afară de aceasta, conform estimărilor Departamentului de Stat, ar fi "mii" de apartenenți la bisericile domestice, arestați pentru scurte perioade în decursul anului trecut. Libertatea religioasă, așa cum demonstrează clar raportul, continuă să fie un miraj pentru o mare parte din populația mondială.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat