Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Curs festiv la FTRC

Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași a fost gazda unui curs festiv în ziua de 10 mai 2007, pentru a doua sa generație de absolvenți, care au început cursurile în 2003.

În această lună minunată, consacrată cinstirii Maicii Domnului, luna florilor și a exploziei vieții în natură, Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași și-a văzut înfloriți bobocii anului 2003. Cea de-a doua promoție a ajuns, după patru ani, la finalul ciclului academic.

Cu această ocazie s-a susținut cursul festiv într-un cadru solemn și emoționant, cu participarea multor cadre didactice, preoți și laici, precum și a unui număr mare de studenți ai facultății, părinți și alți oaspeți.

Părintele decan al facultății, Emil Dumea, a adresat cuvântul de deschidere, iar introducerea în cadrul evenimentului s-a făcut printr-o rugăciune pregătită și rostită de studentul Florin Dorcu la care s-a adăugat rugăciunea "Tatăl nostru".

Cursul propriu-zis prezentat de părintele decan a avut ca temă "România în contextul culturii europene" și a fost o provocare cât se poate de actuală. Dânsul a subliniat importanța conștientizării situației de moment la nivelul întregii Europe și a implicării tinerelor generații în promovarea unor principii și valori ce caracterizează poporul și cultura noastră.

La acest moment festiv și-au adus aportul prin cuvântul lor de felicitare și îmbărbătare reprezentanți ai cadrelor didactice de la specializările de Limba și literatura română, Limbi și literaturi străine (engleză) și Asistență socială.

Cuvântul din partea studenților a vizat experiența trăită în acești ani, precum și mulțumirile îndreptate către Dumnezeu, profesori, părinți, colegi și toate acele persoane care, într-un mod sau altul, au contribuit la formarea noastră. Redăm parțial din acest cuvânt:

"Cu ajutorul bunului Dumnezeu am ajuns la acest moment festiv, cuprinși de emoții, de nostalgie și totodată de speranță pentru un nou orizont care se deschide în fața noastră după cei patru ani de facultate parcurși împreună.

Gândul nostru se reîntoarce spre acel început al anului 2003, acea zi de deschidere marcată de timiditate, de așteptări pentru ceea ce va urma, de entuziasm și dorință de angajare. (...)

Mulțumim lui Dumnezeu care este izvorul cunoașterii și culmea spre care se îndreaptă drumul vieții noastre în diversele lui ipostaze: studenție, activitate profesională, pensionare etc. Lui îi datorăm reușitele și realizările noastre din acești ani.

Pe parcursul ciclului academic ne-au însoțit cu dăruire și competență profesorii noștri pas cu pas și dumnealor le datorăm mulțumirile noastre călduroase.

Vă mulțumim, domnilor profesori, pentru eforturile depuse și răbdarea de care ați dat dovadă în activitatea dumneavoastră pentru a ne cultiva în suflet dorința de cunoaștere, moralitate, coerență, competență. Veți rămâne în memoria și în inima noastră ca niște figuri ilustre ce ne-au format pentru a fi oameni buni și creștini buni.

Mulțumim părinților noștri dragi care ne-au susținut cu afecțiunea și contribuția lor financiară, dar și cu rugăciuni și au făcut-o cu prețul multor sacrificii. Dragi părinți, vă mulțumim din suflet că sunteți aici și vă sunt încoronate sacrificiile și truda pe care le-ați oferit pentru binele și realizarea noastră.

Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut într-un fel sau altul, în activități de voluntariat și ne-au inițiat în diverse experiențe caritative".

Nu au lipsit și încurajările adresate tuturor celor care se găsesc la finalul acestui parcurs și la începutul unei activități profesionale, care va fi marcată de cele mai diferite tipuri de surprize într-o Europă în continuă mișcare și schimbare.

"Am înțeles împreună că viața trebuie abordată cu optimism, dar și cu responsabilitate. S-a sfârșit o etapă a vieții noastre, ne îndreptăm cu încredere spre următoarea. Însă aici rămâne inima noastră, aici se va întoarce mereu, după cum spunea Mircea Eliade, nostalgia noastră".

Gândul absolvenților s-a îndreptat apoi cu optimism și speranță către cei care au misiunea de a purta mai departe și a promova o formare și o educație în spirit creștin catolic.

"Pentru studenții care vor urma după noi, avem un gând de speranță și încurajare. Dragi colegi, să fiți continuatori de cinste ai facultății noastre, o facultate tânără, și să oferiți celor ce vă vor succeda modele de angajare și de trăire a vieții studențești și a credinței".

După cântarea imnului "Gaudeamus igitur", s-a înmânat cheia simbolică unei reprezentante a anului III, Tatiana Mihăilă, cu urarea ca ceilalți colegi care sunt deja și cei care vor urma de-a lungul anilor, prin studiile urmate în cadrul Facultății de Teologie, să aibă posibilitatea de a deschide drumuri noi, de a intra în profunzimea cunoașterii și a dărui altora din învățătura primită.

O recepție în curtea interioară a amfiteatrului facultății i-a unit pe toți în climat de bucurie și de sărbătoare.

Studenții anului IV, promoția 2007, mulțumesc totodată Bisericii locale, episcopilor, preoților, fraților și surorilor care i-au susținut pe parcursul celor patru ani de studii.

Pe această cale ei îndreaptă un îndemn colegial către toți tinerii liceeni care vor să urmeze studii superioare în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolice din Iași, să facă acest pas cu decizie și optimism în formarea pe care facultatea o oferă.

Sr. Rodica Martin
absolventă

* * *

"Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus"

"În fiecare om este o lumină. Dar ea nu se actualizează decât în comuniune, în iubire. Suntem lumină unii pentru alții. Fiecare se umple de iubirea celuilalt. Această lumină este un sens profund, o bucurie, o odihnă în dăruirea reciprocă, sentimentul de a avea totul: având iubirea celorlalți, avem totul". (Pr. Dumitru Stăniloaie)


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat