Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Frații Școlilor Creștine sărbătoresc fondatorul

Cele peste 1200 de centre educative ale Fraților Școlilor Creștine, în lumea întreagă, au cinstit la 15 mai pe fondatorul lor, sfântul Ioan B. de La Salle, proclamat la 15 mai 1950 de către papa Pius al XII-lea ca "patronul educatorilor creștini".

În România, Școala Profesională de la Pildești (Neamț), aparținând Fraților Școlilor Creștine, și Mănăstirea La Salle de la Iași, sediul congregației, s-au alăturat acestor celebrări, cu diferite manifestări religioase, culturale, sportive.

La Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul de Iași, a prezidat celebrarea sfintei Liturghii în capela mănăstirii, la care au și asistat preoți, persoane consacrate, colaboratori, voluntari, binefăcători, prieteni, cadre didactice, vecini, persoane care îndrăgesc, admiră și susțin opera educativă a Fraților Școlilor Creștine în orașul Iași, prin Centrul de plasament "Căminul La Salle".

Înainte de prima lectură, fr. Manuel Carrasco a dat citire unui paragraf din Regula FSC, unde a subliniat mai întâi spiritul de credință și încredere precum cel al dreptului Iob. Apoi spiritul zelului pentru educația copiilor și tinerilor, în special a celor săraci.

Prima lectură, specială pentru ziua sfântului Ioan De La Salle, din Cartea lui Ben Sirah, laudă înțelepciunea celui care se încrede în Domnul. A fost proclamată de Lucian B., unul dintre primii beneficiari ai Căminului La Salle. Psalmul a fost cântat de fr. Iosif Beda. Evanghelia, proclamată de pr. Alois Fechet, ne-a reamintit misterul identificării lui Isus cu cei mici.

În cadrul liturgiei cuvântului, pr. Alois Fechet, vicarul episcopal pentru viața consacrată, a rostit apoi o frumoasă omilie, în care a subliniat importanța carismei acordate Bisericii prin sfântului Ioan B. de La Salle: a pune temelia societății civile și religioase prin educația umană și creștină a copiilor și tinerilor, în special a celor mai nevoiași; a duce în lumea educației experiența fraternității în rândul elevilor și profesorilor.

Rugăciunea credincioșilor a fost rostită alternativ de Iulian Nistor și Andrei Antochi, și ei beneficiari ai Căminului La Salle.

La ofertoriu, un grup de copii din Căminul La Salle și-a prezentat la altar operele lor: desene cu ocrotitorul nostru, sfântul Ioan De La Salle, și cu mesajul de fraternitate împărtășit și transmis de familia lasalliană.

Solemnitatea celebrării a fost înfrumusețată și de cântecele executate la orgă de tânăra Iulia Andrici și dirijate de fr. Iosif Beda.

După celebrarea euharistică, fr. Juan Barrera, superiorul comunității, și-a exprimat bucuria și convingerea frumuseții vieții de Frate al Școlilor Creștine și i-a invitat pe cei prezenți să continue atmosfera fraternă la o agapă, bine pregătită și frumos prezentată.

Fr. Juan Barrera și fr. Iosif Beda

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 mai: Iași: Sărbătoarea patronului la Frații Școlilor Creștine.


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat