Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bijghir: Sfințirea monumentului eroilor

În solemnitatea Înălțării la cer a lui Isus Cristos, comunitatea din Bijghir a avut marea bucurie, joi, 17 mai 2007, de a-l avea ca oaspete pe PS Petru Gherghel, cu ocazia sfințirii monumentului eroilor și a unor noi icoane pentru procesiuni și înmormântări.

Satul Bijghir face parte din comuna Buhoci, jud. Bacău, situată pe terasa superioară din stânga văii Siretului, la 12 km depărtare de orașul Bacău și la doi kilometri depărtare pe dreapta șoselei județene Bacău-Vaslui. Majoritatea satului urmează valea râului Ulm, motiv pentru care, în trecut, satul mai purta și numele de Ulm.

Satul a luat ființă, probabil, în intervalul 1828-1835. Catolicii din Bijghir sunt veniți în mare majoritate din satul catolic Prăjești și statisticile catolice au numit localitatea la început "Micloșești" sau "Nicloșești" de la numele de familie "Miclăuș" cu mare frecvență în sat. Actualmente, în sat, multe familii poartă numele de "Miclăuș" și nu este exclus ca, la început, noii veniți să fi fost numai membri acestei familii.

Satul este amintit, pentru prima dată în statisticile catolice, de Schematismul Misiunii 1850, sub forma de "Miclocești", având atunci 324 de credincioși.

Denumirea Satu-Nou, pe care a purtat-o multă vreme satul, a fost folosită de Schematismul Misiunii 1874 sub forma "Satunovum", cu 422 de credincioși.

Statistica Bisericilor Catolice din Moldova 1871-1872 arată că biserica din lemn din "Miclocești" sau "Mikloschesti" a fost construită în anul 1850, iar statistica anuală a Parohiei Prăjești 1888 notează că la Satu Nou este biserică în construcție.

Biserica actuală din Bijghir, din cărămidă, a fost construită de credincioși în anul 1958.

Până la ultima împărțire administrativă a teritoriului, localitatea a purtat numele de Satu Nou.

Denumirea Bijghir este semnalată, pentru prima dată de statistica Parohiei Prăjești în anul 1904, asociată cu cea de Satu Nou: Satu Nou-Bijghir.

Simpla denumire "Bijghir" a fost folosită de statistica aceleași parohii în anul 1920.

Parohia Bijghir a fost înființată la începutul anului 1968, prin dezlipire de la Parohia Prăjești.

Din luna septembrie 2006, părintele decan Vasile Rediu a fost instalat paroh în comunitatea Bijghir de preotul Alois Fechet. Ideea de a ridica un monument în cinstea eroilor satului a venit spontan, deși dorința era vie în mulți dintre credincioși, mai ales din cei rămași în viață în urma războiului, în număr de 7. Colaborând strâns cu Primăria Comunei Buhoci și prin strădania pr. decan Vasile Rediu, la 17 mai 2007 am avut bucuria de a sfinți monumentul în cinstea tuturor eroilor, aducând un omagiu atât eroilor satului Bijghir, cât și tuturor eroilor români căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei.

Preasfințitul a fost primit în sat de o suită de călăreți îmbrăcați în port popular și, escortat de Poliție, a ajuns până în fața monumentului unde a fost primit cu aplauze, cu un salut călduros din partea părintelui decan Vasile Rediu în numele întregii comunități. Preasfințitul i-a salutat pe toți și, după ce a împărțit o binecuvântare specială tuturor celor prezenți, s-a îndreptat, alături de popor, spre biserica parohială, unde s-a pregătit pentru sfânta Liturghie și ceremonia de sfințire a monumentului și a icoanelor.

Mulțimea numeroasă de credincioși l-a însoțit pe Preasfințitul Petru Gherghel spre Biserică, dar și în drum spre altarul improvizat, în fața monumentului, chiar în centrul satului.

Domnul primar Mihai Antuca a rostit un discurs urându-i Preasfințitului un Bun venit! călduros și dând citire decretului de aprobare a construirii monumentului. După o scurtă introducere, Preasfințitul, urmat de preoții invitați, a purces la sfințirea Monumentului Eroilor urmat de toată mulțimea. În drum spre altar, după sfințirea cu fast a Monumentului Eroilor, Preasfințitul a sfințit și noile icoane folosite în procesiuni și cu ocazia înmormântărilor.

La predică, Preasfințitul a subliniat importanța conștientizării din partea fiecărui creștin că este un membru al trupului lui Cristos, al Bisericii. Cristos a asumat natura noastră umană pentru ca, la înălțare, cu aceeași natură umană, alături de natura divină, Cristos să se întoarcă înapoi la Tatăl. Natura umană este acum mai aproape de sânul Tatălui unde suntem invitați să ajungem și noi. Spre finalul predicii, Preasfințitul a aduc în memoria tuturor acele momente dificile ale prigoanei comuniste, evocând într-un mod aparte martirii catolici care au murit în închisoarea de la Sighetul Marmației. Toți eroii merită prețuirea și amintirea perpetuă pentru că, "Nu este iubire mai mare ca a aceluia care își dă viața pentru prietenii săi".

Momentul ofertoriului a fost unul emoționant, amplificat de momentul când tinerii Acțiunii Catolice au oferit trei porumbei albi pe care Preasfințitul, alături de doi preoți concelebranți, i-au eliberat în văzduh ca semn al păcii în lume, o pace dobândită prin jertfa multor vieți.

La finalul sfintei Liturghii a luat cuvântul pr. Vasile Rediu, decan și paroh, care a mulțumit în primul rând Preasfințitului pentru că, deși are un program foarte încărcat, și-a făcut timp și pentru a ajunge în comunitatea din Bijghir, o comunitate cu oameni deosebiți, creștini bun și vrednici. În al doilea rând, gândul de mulțumire al părintelui decan s-a îndreptat spre autoritățile civile, reprezentate fiind de primarul comunei Buhoci și, implicit al satului Bijghir, Mihai Antuca. Nu în ultimul rând mulțumirea de suflet a decanului s-a îndreptat spre toți cei care s-au implicat în mersul cât mai bun al desfășurării ceremoniei.

Ca prețuire pentru tot sprijinul acordat Bisericii și comunității din Bijghir, Preasfințitul Gherghel i-a oferit o diplomă de onoare și mulțumire domnului primar Mihai Antuca. Consiliul Local a avut bucuria de a primi același merit pentru ajutorul oferit ca, Biserica din comunitatea Bijghir să se bucure de o reînnoire din toate punctele de vedere.

Veteranii de război în viață ai satului ai primit din partea părintelui decan o diplomă de onoare pentru meritele deosebite pentru participare în Al Doilea Război Mondial pentru apărarea țării.

Un grup de elevi de la școala din sat a interpretat două cântece patriotice înfrumusețate de poezii și gânduri pentru eroii neamului.

Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit tuturor pentru că Biserica este alături de cei ce se trudesc pentru răspândirea credinței în diferite forme, iar după ce a împărțit binecuvântarea, alături de preoții concelebranți, s-a îndreptat spre biserica parohială unde a împărțit iconițe și gânduri de încurajare tuturor celor care l-au urmat.

17 mai 2007 este o zi scrisă deja în cartea de onoare a satului Bijghir, dar, mai mult decât atât, este și va rămâne gravată în inima participanților la importantul eveniment.

Pr. Marius Gabriel Catrințașu


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat